Redactieblog

1376 x bekeken 4 reacties

‘Nepnieuws en bewuste misleiding; vertel jouw verhaal’

Een domme misleiding en een domme aanname domineren het nieuws. Tegelijk doe ik een oproep aan collega-landbouwers.

Soms val je van de ene verbazing in de andere. Er is een Nederlandse politicus die moet gaan uitleggen dat hij eigenlijk toch géén ontmoeting met de Russische president Poetin heeft gehad (dit moet je in de Verenigde Staten eens gaan vertellen…) en er is een andere Nederlandse politica die moet gaan uitleggen dat de zogenaamde grootschalige fraude met kalveren en vaarzen misschien eigenlijk vooral door administratieve onjuistheden bij een rijksdienst is ontstaan. Het eerste is natuurlijk gewoon een domme misleiding geweest en het tweede, de vermeende grootschalige fraude, een domme aanname.

Waarom geen nuance?

Schadelijk voor ons vertrouwen in de politiek zijn beide zaken. En wederom is de vermeende fraude zeer schadelijk voor ons imago. De kop ‘De boeren hebben massaal gefraudeerd’ heeft alle voorpagina’s gehaald. Eigenlijk ben ik nieuwsberichten al niet meer serieus gaan nemen toen het begon te wemelen van de taalfouten een heel aantal jaar geleden. Als je als journalist die moeite al niet eens neemt.

Waarom geen nuance, waarom geen poging zaken te doorgronden alvorens schadelijke berichten naar buiten te brengen? Het lijkt wel of leuk en goed nieuws geen nieuws is. Berichten die eerdere foute berichtgeving moeten herstellen eindigen ergens achterin de krant, als ze er al komen.

Sterke basis van vooringenomenheid

Zo is het helaas ook met veel onderzoeken naar lucht-, bodem- en waterkwaliteit. Brondata worden weggelaten en er is vaak een sterke basis van vooringenomenheid. Check de feiten die de basis vormen van de modellen waarmee je werkt. Zonder het verifiëren van feiten is ieder onderzoek waardeloos. Hiermee wordt nepnieuws geproduceerd dat een rem zet op veel goede ontwikkelingen in de landbouw.

‘Zorg dat jouw verhaal wordt gehoord, gezien en gelezen’

Tegelijk doe ik een oproep aan alle collega-landbouwers. De enige van wie je eerlijke en transparante berichtgeving kunt verwachten, ben je zelf. Zorg dat jouw verhaal wordt gehoord, gezien en gelezen. Doe dit niet alleen maar op agrarische sites of in de vakpers. Maak je verhaal wereldkundig door te delen op school, op verjaardagen en via ingezonden brieven. Zet je staldeuren open en laat burgers voelen, proeven en ruiken. Al onze kaasklanten die vragen hebben (en die hebben ze!) gaan naar huis met een eerlijk antwoord op de kalverfraude, fosfaatrechten en het mestoverschot.

Het zijn ook de mensen die vol bewondering en lof spreken over de agrarische sector. En dat is niet nep. Dat is hartstikke echt.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  @Claudia. Je voorbeelden zijn duidelijk. Zijlstra heeft zijn op waarheid berustende verhaal te mooi gemaakt (aanwezig zijn). Wat de fraude zaak betreft is het een duidelijk grenzeloos vertrouwen in de automatisering bij de overheden en politiek. Ik vind echter de MER in het Lelystad Airport wel alle perken te buiten gaan. Maker van de MER ligt in bed met controleur van MER en daar komt bij dat de eindcontroleur (verantwoordelijke) voor het al dan niet goed keuren van de MER de overheid is. De overheid die een zo niet de grootste aandeelhouder van het Schiphol concern (eigenaar van LA) is. Ik zie het al dat jij en je man je eigen MER moeten goed of afkeuren. Duidelijk dat dit de MER tot een lachertje maakt en de overheid / politiek totaal ongeloofwaardig maakt. Dit in de aanloop naar de verkiezingen waar verwacht wordt, dat iedere Nederlander hier aan deel neemt.

 • alco1

  Ik zal het proberen met een nieuw lied.

 • Zuperboer

  Klopt vanmorgen Telegraaf pagina 4: BOEGEROEP VOOR BLUNDER AMBTENAREN. 1 columnbreed artikel.

 • koestal

  Schouten is niet berekend op haar taak,ze heeft erg lang werk om dit op te lossen,de ambtenaren hebben geen haast,maar dat wisten we al lang ! Laat Schouten maar eens in de Tweede Kamer verantwoording af leggen ,waarom dit niet op schiet !

Of registreer je om te kunnen reageren.