Redactieblog

4 reacties

‘Melkveehouder, waar sta jij over tien jaar?’

Wat vertel je Italiaanse melkveehouders over de actuele situatie in Nederland? Ze zitten vrij onverwacht bij ons aan de keukentafel en zijn geïnteresseerd.

Ik begin over de uitdagingen die steeds groter worden en over de ergernissen die minstens zoveel groeien. Bij onze stagiair thuis zijn ze nog steeds geblokkeerd. Er zijn geen fouten in het I&R-systeem gevonden, maar er waren toevallig vijf tweelingen en een drieling geboren. Ook vertel ik over zonnepanelen op mooie grond, koeien die verplicht naar buiten moeten als ze zelf niet willen (tot grote verbazing van de Italianen) en landbouworganisaties die leden willen royeren, maar nog niets gedaan hebben tegen medebestuurders die met voorkennis hebben gehandeld ten koste van alle anderen. Zo, dat is eruit.

‘Zelfzuivelen is geweldig om consumenten te verbinden met de landbouw’

Beschermen van producten

Verder ben ik vooral heel enthousiast over alles dat ondanks hindernissen en tegenwerking wél goed lijkt te gaan. Onze Boerenkaas, die we iedere dag met enorm veel liefde en inspanning bereiden en waarvoor waardering is. Zelfzuivelen is, behalve het plezier alles in eigen hand te houden, ook een geweldige manier om consumenten te verbinden met de landbouw. Een van de Italianen levert zijn melk aan de coöperatie die de kaas Grana Padano produceert. Ruim tweehonderd melkveehouders, een tweetal soorten kaas met hoge marge en geen onnodige risico’s. De Italianen zijn, net als de Fransen, goed in het beschermen van hun producten met oorsprongsbenamingen of traditionele bereidingswijzen. Zij weten daar als geen ander voordeel uit te halen.

Producten en lokale verbondenheid

Je ziet dat we in Nederland eindelijk ook wakker worden. Naast de zelfzuivelaars beginnen steeds meer fabrieken met het maken van producten waarbij lokale verbondenheid een rol speelt. Wij zijn ooit als lid uit de coöperatie geknikkerd omdat we ‘te veel’ kaas maakten, terwijl we jaarlijks nog veel meer melk aan de fabriek leverden dan vele buren.

‘Niet tegen elkaar dus, maar met elkaar’

Nu wordt eindelijk gezien dat we juist met zijn allen het verhaal rondmaken en dat het omarmen van dit soort boereninitiatieven versterkend werkt op de maatschappelijke acceptatie en het functioneren van de coöperatie in haar geheel. Niet tegen elkaar dus, maar met elkaar. En als consumenten begrijpen wat je als boer doet, komt de dialoog veel prettiger op gang en de waardering zal navenant groeien. Dan is het voor onze kinderen over tien jaar tenminste ook nog leuk boeren.

Laatste reacties

 • Attie

  Mooi verhaal, maar zouden die Italiaanse melkveehouders de superheffing al betaald hebben??

 • farmerbn

  Als nu 17.000 melkveehouders 14 miljard liter melk produceren, zullen er over tien jaar bij zo'n 3% stoppers nog ongeveer 12.000 overblijven. Bij gelijke nationale productie gaat de gemiddelde bedrijfsproductie van ruim 8 ton melk naar 1.2 miljoen liter. De gemiddelde blijver moet dus 40 extra koeien melken , 20 ha meer hebben plus fosfaatrechten kopen. Als de Nederlandse melkveehouder dat met zijn melkgeld kan bekostigen dan ziet het er voor de overigen niet slecht uit.

 • gerben5

  20ha x 55000 land
  40 koeien x 8000 fosfaatrechten
  40 x 5000 stal
  1700000 extra financiering als dat zo is farmerbn

 • koestal

  Prima artikel ,Claudia !

Of registreer je om te kunnen reageren.