Boerenblog

2 reactieslaatste update:27 feb 2018

‘Hoezo een helende fase?’

Even niet weten waar je heen gaat, schijnt helend te kunnen werken. Zelf ervaar ik dat helemaal niet. Doe mij maar duidelijkheid.

In onze zoektocht naar een toekomstbestendige route voor ons bedrijf, stuitte ik via mijn werk op een lezing van een antropoloog. Zij weet veel over hoe mensen zich in een groep gedragen en weet iets ongrijpbaars als een cultuur te duiden. Ze sloeg een mooie brug tussen verschillende culturen over de hele wereld. Er zijn veel en grote verschillen maar ook een aantal herkenbare overeenkomsten. Mensen hebben bijvoorbeeld overal ter wereld bepaalde rituelen die een einde en een begin van een tijdperk aangeven. Denk aan een en afstudeerborrel, een bruiloft, begrafenis of doop. Overal in Nederland gaan deze rituelen volgens een redelijk vast programma, dat zit in onze cultuur gebakken.

We bevinden ons in de liminale fase

En dan de cultuur van de boer. Wat ik van de lezing begreep, is dat we in onze westerse christelijke cultuur voornamelijk van het een in het ander gaan. We hebben nauwelijks een periode van overgang zoals ze op de rest van de wereld vaak wel hebben. Een ‘in de tussentijd’ – tijd waar een mooi woord voor is: de liminale fase. Je weet wat was, je weet wat je nu hebt, maar je weet niet wat er gaat komen. En die fase is precíes waar we ons met de melkveesector in bevinden. Het schijnt een hele helende werking te hebben, het even niet weten. In deze fase groei je als mens doorgaans het meest. Het is goed om weer even te voelen waar je staat in plaats van je te verliezen in de waan van de dag.

‘Wat is er helend aan koeien móeten opruimen en niet kunnen kiezen welke?’

Nu moet ik zeggen dat ik persoonlijk die helende werking allerminst ervaar. Sterker nog, doe mij maar duidelijkheid over derogatie en melkprijs voor de komende twintig jaar. Terwijl om ons heen massa’s fraudeurs schijnen te wonen, hebben wij die absurde NVWA-loterij gelukkig gemist. Maar wat is er helend aan koeien móeten opruimen en niet kunnen kiezen welke? Ze zijn allemaal gezond, geven goed melk, worden goed drachtig. We zijn bijna blij dat er wat gust blijven.

Sommige dingen wennen nooit

Verder is er weinig helends aan kalverij midden in de nacht, als je net diep in slaap bent of als je net thuiskomt van een borrel en je moet omkleden om te gaan helpen terwijl het buiten stervenskoud is. Sommige dingen veranderen nooit, sommige dingen wennen nooit.

Mensen die magische dingen kunnen

Dus nu wij met ons allen ons in deze liminale fase zitten, zijn er dingen die we kunnen leren van andere culturen. Namelijk, ons wenden tot mensen die magische dingen kunnen doen, een sjamaan of een medicijnman, een wijze oudste. Dus niet een keer niet de bank, onze overheid of de accountant maar juist de dominee, een coach, de oudere generatie of in ons geval, een bioloog. We gaan het meemaken allemaal, deze liminale fase. Maar eerst ga ik even heel liminaal op de bank liggen en hopen dat we dit alles, ooit in de toekomst, als een zegen mogen ervaren.

Laatste reacties

  • koestal

    De boer en boerin zitten steeds in een precaire situatie.

  • ENDE902

    NVWA-loterij,
    Je moest een lot kopen door een doodgeboorte te melden. Dus ja, geen doodgeboorte, geen lot.

Of registreer je om te kunnen reageren.