Redactieblog

14 reacties

'Geen gelijke monniken meer in coöperatie'

Niet elke boer is gelijk en dat mag hij best terugvinden in zijn coöperatie.

In ons geval is die coöperatie FrieslandCampina en die neem ik nu maar als voorbeeld. Maar het geldt voor alle coöperaties. Zo vind ik het prima dat er weidetoeslag is en dat duurzaamheid beloond wordt. Ook is het goed dat er controle is op de bedrijven van de leden.

Voorzitter Frans Keurentjes vindt terecht dat het lidmaatschap vrijwillig is, maar niet vrijblijvend. De coöperatie moet als onderneming inspelen op de ontwikkelingen in de markt. Daarvoor gelden regels en die moeten door alle leden worden opgevolgd. Keurentjes heeft gelijk als hij zegt dat leden die dat niet willen, niet passen in de toekomst van zijn coöperatie. Een krachtige uitspraak, waarvan ik er wel wat meer zou willen horen.

'Melkaanvoer regulieren is een recht én een plicht van de coöperatie'

Het is ook een recht – en wat mij betreft een plicht - van de coöperatie om de melkaanvoer te reguleren. Ik denk nog steeds dat een fabrieksquotum dat per periode kan wisselen, een oplossing kan zijn. De coöperatie Cosun heeft goede maatregelen bedacht om de aanvoer te reguleren nu de teelt van suikerbieten vrij is. Daar kan FrieslandCampina wat van leren.

'Ledenstop is goede zaak; niet nóg meer melk'

Ook is het goed dat er geen nieuwe leden meer worden aangenomen. Er wordt nog steeds veel bulk gemaakt en dat verlaagt de melkprijs voor allemaal. Dus niet nog meer melk. Beter is het proberen melk kwijt te raken. De regeling van FrieslandCampina om afscheid te nemen met een bonus kan wat mij betreft best verlengd worden.

Dan de melkprijs. Die is nu voor iedereen gelijk, met bepaalde toeslagen voor speciale prestaties, zoals weidetoeslag. Ik zou dat verder willen uitbreiden en dan ook op een andere wijze. De weidetoeslag bijvoorbeeld meer variëren. De hoogste toeslag – zet die maar boven die van Cono – voor boeren, die hun koeien dag en nacht in de wei hebben lopen. De toeslag voor alleen jongvee kan wel omlaag. Laat een boer van tevoren intekenen voor de regeling waaraan hij meedoet. Daar kan de coöperatie dan het beleid op afstemmen.

Speciale categorieën, zoals gentechvrije melk

En speciale categorieën invoeren. Bijvoorbeeld voor gentechvrije melk. Of voor melk met een speciale samenstelling van eiwit en/of vet. De daarvoor benodigde melk met de vereiste eiwit-vetverhouding kan door een aparte groep boeren geleverd worden. Bij inschrijving, waarbij dan best een cirkel om de fabriek, waar het nieuwe product wordt gemaakt, getrokken mag worden. Voor deze melk speciale prijsafspraken met de boeren maken. Bij voorkeur voor een langere termijn.

Intekenen op pakketten producten

Verder lijkt het mij goed in te tekenen op pakketten producten. Boeren die een hekel hebben aan regels en toeslagen zouden moeten kunnen kiezen voor een basispakket bulkproducten. Bij voorbeeld boter, kaas en poeder. Alles zonder merk. Soms krijgen ze een lagere melkprijs dan het gemiddelde, soms een hogere. Zoals vorige herfst, toen de prijs van boter de pan uit rees. Echt een vrijheid-blijheidpakket.

Zo kun je meer pakketten bedenken uit het scala van producten dat FrieslandCampina maakt. Voor de boer is er dan de keuze om te kiezen wat hem goed lijkt. De coöperatie weet waar ze aan toe is en kan via de melkprijzen sturen hoeveel melk men wil hebben. Die prijzen kunnen dan ook jaarlijks fluctueren.

Ik weet het, niet uitputtend, deze opsomming, maar wel een richtingaanwijzer om een nieuwe koers in te slaan.

Laatste reacties

 • a van Gerwen

  Zal druk worden met vrachtwagens van FC . Je kunt natuurlijk niet alles is in de fabriek in één bak gooien als je wilt differentieren.

 • farmerbn

  Helemaal mee eens. Denk ook aan boeren met 100% fh, mrij, blaarkop en lakenvelders. Maak daar ook een groep voor.

 • Trot

  Dan geld de duurzaam ,klimaat neutraal niet met al het transport van alle soorten melk is weer een kant op denken

 • Farmer4life2

  Laten ze eerst het merk Fair Trade eens introduceren. Kunnen we daar vanuit verder differentiëren.

 • alco1

  Je moet gewoon oppassen dat het product zichzelf betaald.
  Ik vertel zo vaak over het product "biologisch".
  Prima, maar bescherm het aanbod op de betaalde vraag.
  Als aanbod namelijk de vraag overstijgt is de prijs binnen de kortste keren weg.
  En het grote gevaar is dan dat het de standaard wordt en dit kan niet.
  Ten eerste kan het niet als iedereen bio wil ivm. het verdwijnen van mineralen in de wc pot ( geen compost genoeg) en ten tweede de prijs/opbrengst.

 • egbert

  De relatie met suiker gaat totaal niet op de Fransen en Duitsers hebben gigantiese hoeveelheden meer geproduceerd ook de Nederlanders en de prijs laat zich raden.
  Sommige mensen denken dat Nederland vraaggestuurd kan produceren maar ons omringende landen doen hier niet aan mee
  Laatst op lnternet Ierland van +- 5 miljard naar 12 miljard kilo melk de komende jaren is de verwachting
  Nederland +- 14 miljard moet die 7 miljard er van Ierland er dan van af en dan de Duitsers en de Fransen enz
  Volle fabrieken produceren het efficiënts en veel melk kan er met fosfaatrechten niet bij komen
  Friesland moet naar mijn idee alles op alles op de afzet zetten en ophouden met zeuren voor 3 jaar zijden ze dat ze alles gemakkelijk konden verwerken.

 • 8911077012

  zo lang de meer prijs bij de Retail niet betaald wordt is het een groot lulverhaal en betaald de boer het gelach

 • Roeleke

  We miepen altijd op de fabrieken maar zouden wij als veehouders ook massaal eens kunnen zeggen beneden de 40 eurocent gaan we niet meer leveren.
  Wij leveren af zonder te weten wat we krijgen. Keren we de boel eens om. De fabriek moet dan meer doorbereken aan de afnemers / retail.

 • farmerbn

  Dat mag niet van de mededingings authoriteit.

 • gradje1966@

  Leden stop is niet waar in het Zuiden zijn nog nieuwe leden toegelaten .
  Een bedrijf had al 20 jaar geen melk meer geleverd en is in 2015 als nieuwe starter weer begonnen en lid geworden .

 • melkveehouder .

  We hebben in ieder geval het geluk dat RFC de komende jaren niet meer hoeft te investeren in nieuwe afzetmarkten nu de Nederlandse productie niet meer groeit. Toch? Die miljoenen kan RFC nu jaarlijks c.q. structureel aan de leden uitkeren.


 • samaja

  uit zeer betrouwbare bron heb ik gehoord dat fc melk levert aan alle fabrieken in nl,en het is niet zijn fabriek maar onze fabriek .al merk ik daar weinig van!

 • Dirk,

  En toch ervaar ik het anders als lid van Friesland campina ,men doet voorkomen dat je een toeslag krijgt als zij data van de kringloopwijzer ,openbaar mogen maken ,....... maar ik ervaar het als ,dat de FC melk geld inhoud, totdat je toestemming geeft de data vrij te geven , en dat riekt naar afpersing , het probleem is dat zij maandelijks een deel van mijn portomonee hebben , en mij daarmee manipuleren (lees afpersen)

 • winden

  @gradje we leven nu in 2018 hoor 2015 is alweer drie jaar geleden.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.