Redactieblog

4 reacties

‘Fiscale pleister voor te veel geproduceerd fosfaat’

Valt de de heffing vanwege te veel geproduceerde fosfaat onder aftrekbare bedrijfskosten?

Melkveehouders die 2017 meer fosfaat produceerden dan volgens de tot het bedrijf behorende melkveefosfaatreferentie mocht, krijgen een heffing opgelegd. Bedrijfskosten, die onmiddellijk ten laste van de winst gebracht mogen worden, denk je dan. Zo heb je tenminste nog een fiscale pleister op de wonde. De belastingheffing wordt immers lager door deze extra bedrijfskosten.

Niet zo simpel

Maar zo simpel is het niet. De wetgever heeft namelijk bepaald dat niet altijd alle bedrijfskosten in aftrek kunnen worden gebracht. Denk bijvoorbeeld aan kosten waar ook een groot privé-element aan zit. Zo zijn in de meeste gevallen de kosten voor een ‘bedrijfsjacht’ niet aftrekbaar. Spelevaren op kosten van de staat wordt met deze bepaling niet toegestaan. Datzelfde geldt voor bepaalde aangewezen kosten die in het criminele bedrijf worden gemaakt. Zo zijn de kosten voor machinegeweren, munitie en vechthonden niet aftrekbaar.

‘De overtreder moet de boete sterk voelen en aftrek van de winst hoort daar niet bij’

Hetzelfde geldt voor boetes. Een boete waar een strafrechtelijke kant aan zit, is niet aftrekbaar van de winst. En daar valt ook wel wat voor te zeggen. Als een strafrechtelijke boete in aftrek van de winst kan worden gebracht, dan drukt deze boete toch minder zwaar. En dat is juist niet de bedoeling. De overtreder moet de boete sterk voelen en aftrek van de winst hoort daar niet bij. Geen fiscale pleister op de wonde dus in dit soort gevallen. En het komt veel voor. Denk bijvoorbeeld alleen al aan verkeersboetes voor te snel rijden.

Bonus c.q. solidariteitsheffing is geen strafrechtelijke boete

En hoe zit het dan met de heffing voor het overschrijden van de melkveefosfaatreferentie in 2017? Is dat een ‘strafrechtelijke’ boete met als gevolg geen aftrek van de fiscale winst, of is dit een andersoortige heffing waardoor aftrek van de winst wel mogelijk is?

Inmiddels heeft het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit gelukkig duidelijkheid verschaft. De bonus c.q. de solidariteitsheffing in verband met het te veel geproduceerde fosfaat is geen ‘strafrechtelijke’ boete. Dit omdat de onderschrijders ten aanzien van de fosfaatproductie deze heffing in de vorm van een bonus ontvangen. Deze bonus voor de onderschrijders moet bij de fiscale winst geteld worden. En daarom is aan de andere kant de heffing voor de overschrijders aftrekbaar van de fiscale winst.

Natuurlijk is het niet fijn om de heffing te moeten betalen, maar gelukkig is er wel de fiscale pleister op de wonde.

Laatste reacties

 • jfvanbruchem1

  en als we in2018 een strafbaar delict plegen door 1koe teveel te houden,is die boete dan ook aftrekbaar.

 • Kun je een stakingslijfrente bedingen voor verkoop fosfaatrechten en toch jongvee blijven houden?

 • hookwood

  Geachte heer Seegers volgens mij haalt u wat zaken door elkaar of gebruikt u de verkeerde terminologie. Ik heb het idee dat u met de melkveefosfaatreferentie eigenlijk bedoeld de hoeveelheid fosfaat die men in 2017 mocht produceren op basis van het fosfaatreductieplan. De term melkveefosfaatreferentie heeft echter betrekking op het fosfaatoverschot in 2013 en heeft als zodanig weinig van doen met het fosfaatreductieplan.

  <>

 • farmerbn

  De boete ( ruim 900 miljoen euro) voor de Rabo was ook fiscaal gunstig.

Of registreer je om te kunnen reageren.