Redactieblog

6 reacties

‘Extra melkstromen prima, maar niet tegen elke prijs’

De komst van meer melkstromen in de komende jaren is niet te stoppen. Voor de zuivelsector voelt het misschien onwennig, maar andere sectoren werken al veel langer met verschillende concepten.

Kijk naar de eiersector, pluimveevlees, in groenten en fruit. Eigenlijk kent de zuivelsector ook al meer verschillende melkstromen: standaardmelk, weidemelk, bio, A2. En waarom zou de melkveehouderij zich ook verzetten tegen de komst van nog meer melkstromen? Zeker als er euro’s per 100 kilo meer worden betaald voor bijzondere concepten. Punt van aandacht blijven de investeringen die voor deelname aan een nieuw concept nodig zijn. Succes is natuurlijk niet gegarandeerd. Mislukking van een concept mag niet einde melkveebedrijf betekenen.

‘De consument wil steeds preciezer weten waar het eten vandaan komt dat thuis op tafel wordt gezet’

Melkveehouder maakt zelf keuze

In het geval van Albert Heijn, die voor huismerkzuivel € 3 per 100 kilo extra wil betalen, lijkt er voorlopig nog redelijk wat zekerheid. Deelnemers aan dit concept wordt een plus gegarandeerd voor een periode van drie jaar. Voor de een is dat voldoende, voor de ander niet. Maar dat is niet erg, zo geeft A-ware aan. Een melkveehouder maakt zelf wel de keuze.

Tijd van één prijs voorbij

Daarbij is het goed om te bedenken dat de tijd van één prijs die iedereen past toch definitief voorbij lijkt. De consument wil steeds preciezer weten waar het eten vandaan komt dat thuis op tafel wordt gezet.

Laatste reacties

 • alco1

  Natuurlijk moet je aparte melkstromen aandacht geven.
  Maar steeds moet de gedachte in het achterhoofd blijven dat wanneer die markt overvoerd raakt, wat dan de consequenties zijn.
  Weidemelk leek aantrekkelijk. Maar deze markt was toen de |FC ermee begon snel verpest en de premie wordt nu betaald door de opstallers.
  Biologisch moet er ook voor oppassen dat ze de markt niet overvoeren.
  Dan verdwijnt ook die meerprijs als sneeuw voor de zon en als dat dan de standaard wordt is onze NL melkveehouderij ten dode opgeschreven.
  Zo ook het concept van een varkenshouder die door een investering van 20 euro per varken het staart bijten van ongecoupeerden kan voorkomen.
  Wat ik wil zeggen is dit, dat we de anti's geen stok moeten aanreiken van (Kijk het kan)
  Alleen dus maar als het 'betaald' wordt.

 • Zuperboer

  En dan geen vleesras mogen gebruiken op het ondereind van de veestapel en nog meer zaken die direkt geld kosten. AH weet voor 3Euro heel goed aan de eigen portemonnee te denken. Concepten zijn mooi, maar werken vaak maar 2-3 jaar dan worden ze ingehaald door de standaard. Sommige eisen zou je niet moeten willen als sector, andere zijn goed in te willigen en te begrijpen. Aandachtspunt blijft de macht van de retailer t.o.v. het individu. Dit is een onbalans die extreem is. Zie alleen al de eisen aan FrieslandCampina inzake de fusie t.o.v. AH/Delhaize. De politiek kijkt liever weg.

 • farmerbn

  Verschillende melkstromen met verschillende prijzen is top. Maar je moet oppassen zoals alco1 zegt. Ook Zuperboer wijst op belangrijke zaken. Als de consument extra wil betalen dan is dat prima maar laat ze dat bedrag niet via de supermarkt aan de zuivelfabriek geven. Voor dat je het weet ziet de boer daar niks meer van. Beter is het dat de supermarkt wettelijk verplicht is om dat extra geld in een fonds te storten die dat direct aan de boer doorgeeft. Dit lijkt omslachtig maar met een simpel computerprogramma is dat makkelijk te doen.

 • klaas.van.der.horst1

  Even @Alco1: weet je wat bio nu doet?

  Biologische melkveehouders die aan Vreugdenhil leveren, ontvangen over januari een melkprijs van € 51,95 per 100 kilo (ex btw, bij 800.000 kilo per jaar, na aftrek van € 0,05 voor ZuivelNL). Ter vergelijking: Arla betaalde over januari € 47,77, FrieslandCampina € 49,26, en A-ware € 53,00).

 • alco1

  Klaas. Probeer mij te begrijpen.
  Deze prijzen kunnen nu 'gemaakt' worden omdat de vraag groter is dan het aanbod.
  Dit moeten we proberen zo te houden.

 • klaas.van.der.horst1

  Eens

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.