Commentaar

49 reacties

‘Derogatie – en wéér bungelt de boer’

‘Het is een beschamende vertoning die elke veehouder raakt.’ Exact 4 jaar geleden was dat de conclusie van het commentaar van Boerderij. Het ging over de derogatie.

Ierland had hem al binnen, de derogatie, maar Nederland stond nog niet eens op de agenda. Gevolg: veehouders moesten het bemestingsjaar in onzekerheid starten. De toezegging kwam pas eind april.

Dit jaar is het nog erger

Dit jaar is het nog erger. LTO-voorzitter Marc Calon verwacht het groene licht niet voor juni. Ondanks het succesvolle fofaatreductieplan en de invoering van de fosfaatrechten.

Bloedneus door pulskorvisserij en reuring over mestfraude en tweelingkwestie

In 2014 kon je nog zeggen: ach, het komt vast wel goed, en als het misgaat, is het niet een individueel maar een nationaal probleem. Nu hangt de vlag totaal anders. Nederland heeft een bloedneus opgelopen met de pulskorvisserij, waarbij te gretig gebruik is gemaakt van ruimte die er leek te zijn. En we hebben reuring over mestfraude plus de tweelingkwestie.

Zolang de derogatie niet binnen is, geldt officieel de nitraatrichtlijn, dus maximaal 170 kilo stikstof per hectare. Welke boer durft het aan om – zonder garantie van derogatie – daar overheen te gaan? Met als risico straks als mestfraudeur gebrandmerkt te worden?

‘Meerlingfraude wordt misbruikt’

Het lijkt erop dat de meerlingfraude gebruikt wordt om de hele sector te gijzelen. Dat is op zich al erg bedenkelijk. Maar zo laat beslissen over iets dat voor de betrokkenen zo belangrijk is, dat lijkt echt nergens op.

Laatste reacties

 • deB.


  Een ding hé, het raakt mij totaal niet.... gewoon door met derogatie, en hou geen seconde rekening met geen derogatie. PUNT

  Het is te zot voor woorden!

 • alco1

  We moeten op zoek naar een echte belangenbehartiger.

 • Bennie Stevelink

  Niet alleen de derogatie, maar het hele beleid jegens de melkveehouderij van de afgelopen acht jaar kan geduid worden als wanbeleid. Nu worden de puinhopen opgeruimd waarbij de rekening bij de individuele boer wordt neergelegd. Ook boeren die helemaal niet gegroeid zijn moeten 8% inleveren van koeien waar ze in het verleden quotum voor gekocht hebben.

 • BO(skabout)ER

  Bennie ! Eindelijk weer eens wijze woorden van jou.

  Je bent een slimme man maar praat soms wat te veel met LTO en Friesland mee.

  Je kan toch hopelijk ook wel toegeven dat regeren vooruitzien is en dat dit beleid mede door LTO zo verkeerd is gegaan. We hadden nooit het europese quotum op moeten geven, want nederland wou naar 3 maanden alweer op een nieuwe manier begrenst worden.

  We hadden het quotum moeten houden en gewoon elk jaar een paar procent extra kunnen krijgen. (elk land)

 • alco1

  @Bennie heeft het weekend nagedacht en tot de conclusie gekomen dat het wel eens de waarheid kan zijn dat we professioneel gepiepeld worden.

 • frl

  Als het een beetje tegen zit (geen derogatie) wordt het een kort weideseizoen, moeten koeien juni weer naar binnen om nog voldoende mest in de put te krijgen om af te voeren.

 • Marco22

  GEEN DEROGATIE=GEEN FOSFAATRECHTEN.

 • farmer135

  Ik denk dat het andersom is marco22,
  Geen fosfaatrechten = geen derogatie

 • farmerbn

  Nederland heeft nu de economische luxe om de veestapel verplicht te verkleinen en daardoor te scoren bij veel kiezers. Echter de gasopbrengsten zullen in de toekomst flink gaan dalen dus of die luxe betaalt kan worden is nog maar de vraag. Nederland zal de derogatie wel krijgen maar de regering zal er alles aan doen om de maisteelt te laten verdwijnen.

 • Kelholt

  Er is al maanden zicht op derogatie voor 2018 Marco22 en farmer135 dus aan die keiharde voorwaarde (ahum, kuche kuche) is voldaan om de fosfaatrechten definitief in te voeren.
  En je hoeft je ook niet ongerust te maken hoor, derogatie voor 2018 komt er toch wel. Wat is het namelijk een mooi instrument voor de overheid om de boeren iedere keer de strop iets strakker aan te trekken.
  Boertjes we geven jullie wel derogatie maar dan wel 90% gras 10% mais. En we doen ook niet 250/230 kg N maar 230/200 kg N. We doen de strop gewoon net zo strak zodat jullie nog net kunnen blijven ademen. Wat doen we toch ons best voor jullie in Brussel of niet dan?

 • Frederiqe

  Wat een drukte om niets gewoon bemesten naar eigen inzicht laat mn land niet verklungelen door een stelletje buro criminelen

 • farmerbn

  Precies en omdat boeren die geen mais kunnen telen geen nadeel hebben van een maisverbod , zijn de boeren weer mooi verdeeld. Boeren met alleen gras hebben weer teveel grasopbrengst en te weinig vee. Derogatie is gewoon chantage.

 • Almagro

  #Kelholt, jij snapt het.
  Ons bedrijf is (nog) actief in de pluimveesector hier maar ook in deze sector is het niet anders. Inmiddels komt 95% van de pluimveemest niet meer op Nederlandse bodem maar dat zegt helemaal niets. Het wordt almaar erger met de regelterreur en dat geld voor de gehele landbouw. Inmiddels zijn we bezig elders in Europa waar we gewoon als werkgever en voedsel producent worden behandeld. Best wel even wennen maar dan komt de lol vanzelf weer terug.

 • deB.

  Precies, bemesten wat het land vraagt.... ben helemaal klaar met de buro criminelen!!

  We laten ons al jaren piepelen, zonder maar een echt tegenwoord gezamelijk uit de sector van...nu is het KLAAR.
  Zo niet, mogen ze van mij zelf vee gaan houden!!! Ik niet meer

  Je kunt nog beter op de lagere school zitten, en naar de meester luisteren, dan in deze sector besodemieterd te worden op je eigen land

 • Mfb

  Mag ik dan ook meer mais dan 20% verbouwen omdat er nog geen derogatie is??

 • veldzicht

  Hoe heeft ons land zo diep kunnen zinken?hele bevolkingsgroepen met totaal geen benul wat landbouw inhoudt bepalen tegenwoordig wat de boer moet doen.
  Lijkt veel op communistisch Rusland van vroeger waar de boeren ook van boven alles werd opgelegd.met als enigste verschil die beleidsmakers wisten tenminste nog enigszins waar ze het over hadden,terwijl hier die grachtengordel maar wat loopt te kletsen als een dronken kip zonder kop en de politiek laat er wel erg vaak hun oor naar hangen.

 • Henk.visscher

  SUPER STUK EN ZO IS HET SCHANDALIG

 • Henk.visscher

  SUPER STUK EN ZO IS HET SCHANDALIG

 • 306lsa

  vrijheid is blijheid
  maar als je afhankelijk wordt ga je soms er vanuit dat als je je best doet ook goed terug behandeld wordt of eerlijk behandeld wordt .
  hoe veel melkkoeien zijn er opgeruimd met het soort van belofte dat we dan derogatie kregen? of was die belofte er niet?
  LTO was toch ook voor om alles op alles te zetten voor derogatie?
  of was het nu helemaal niet nodig geweest ?
  hoe veel geld heeft het tot nu toe de melkveehouders gekost om alleen maar zicht op derogatie te krijgen?
  stel je voor je vraagt aan gewone mensen of ongewone mensen als je enorme offers brengt krijg je een hele goede kans op promotie maar als je dan je offers gebracht hebt dan ???is er gewoon weer onzekerheid???en hoe denk je als je je inbeeld hoe je je zelf zou voelen als dit je zelf over kwam?

 • melkveehouder .

  @Johan Oppewal. Dit keer ben ik het hartgrondig met je eens. De sector wordt gegijzeld. Maar dat is niet lang alles. We worden financieel afgeperst en als de oude indianen verjaagd door dit 'verzin-beleid'. Het wordt alsmaar duidelijker dat de overheid er een dubbele agenda op na houdt met als doel isoleren en liquideren van de sectoren en Nederland omtoveren tot een natuurpark.

 • mtseshuis

  Helemaal eens met alle voorgaande reacties en Johan Oppewal bedankt voor een stuk met alleen maar waarheden, helaas..

 • Noordam2

  allemaal vergeten dat Dijksma heel vaak na het opheffen van het melk quotum gewaarschuwd heeft, veehouders hou het fosfaatplafond in de gaten want anders krijg je de rekening gepresenteerd. U kent nu allemaal de gevolgen van het beleid van een (flink) aantal van u. En nu maar klagen. Van alle bovenstaande veehouders snap ik niet dat ze nog veehouder zijn.

 • alco1

  Noordam2. Volgens mij snap je wat niet.
  Juist die waarschuwing was het startschot voor velen.
  Boeren die gehoorzaam waren aan de waarschuwing zijn de dupe.
  Kortom was er mooi verdeeldheid gecreëerd.

 • Firma Vellenga

  Noordam2: het wordt ook steeds gekker. Zo gek had mevrouw Dijksma het ook niet verwacht. Afgelopen jaren is er zoveel gebeurd. We zijn er allemaal gewoon zo klaar mee en willen gewoon boer zijn met liefde voor natuur en dier maar het wordt ons onmogelijk gemaakt. Ik denk dat iedereen eens wat lucht wil....eens wat positiefs richting de boeren

 • 344412

  Noordam heeft gelijk, alleen heeft het waarschuwen van Dijksma alleen maar geleid tot gasgeven bij enkele en die zijn nog beloond ook.

 • melkveehouder .

  Noordam2 moet er eens de Kamerbrief van 2014 op na slaan. Dan zou hij lezen dat Dijksma inzette op mestverwerking. De verwachting was zelfs (volgens de brief) dat in 2017 de mestmarkt in evenwicht zou zijn waardoor zelfs de bestaande dierrechten zouden worden afgeschaft gelijktijdig met iher actieprogramma. 6e nitraattichtlijn De opmerking van Noorddam2 is daarom misplaatst, nog los van het feit dat collegialiteit ver te zoeken is. • Grensboerke

  Er is maar één woord voor het gedrag van Brussel en Den Haag en dat is asociaal!

 • hylkema.l

  Als je de reacties leest dan kun je bedenken, verkoop de boerderij en ga vacantie vieren in een warm land.

 • Noordam2

  melkveehouder, hoezo oncollegiaal? de veehouderij geniet al vele jaren van de derogatie, al die jaren ten koste van de akkerbouw!!!!!!!!!! over collegialiteit gesproken

 • Noordam2

  mijn reactie werd ingegeven door het ongelofelijke geklaag van veel reacties, iedereen doet het fout en wij doen alles goed maar zijn het slachtoffer. Werkelijk ongelofelijk!!!!!!!!!!

 • mtseshuis

  Ten koste van de akkerbouw??? De akkerbouw haalt de nitraatnormen niet, praktisch alle gemeten derogatiebedrijven wél! Voel me behoorlijk aangesproken door jou: We hebben altijd netjes quotum gekocht en bijbehorend land voor de mestplaatsing en veel last gehad van akkerbouwers die met dikke huurprijzen alle grond in de buurt op soupeerden. Maar geen kwaad woord over de akkerbouwers: Die zijn ook maar slachtoffer van het waardeloze mestbeleid!

  Nu ligt Den Haag samen met LTO gigantisch te slapen omtrent de ongeremde groei van de melkveehouderij in de jaren 2013-2015 en is ineens het hek van de dam: De ene na de andere waardeloze regel wordt ingevoerd en uiteindelijk zijn degenen die altijd netjes de regels gevolgd hebben totaal de sigaar! Wij hebben momenteel door samen te werken met een akkerbouwer in 2015 (en jaren daarvoor) 8,3% minder! koeien te houden dan waar we altijd netjes quotum en grond voor gekocht hebben. En dan nog zo'n trap na van je collega's? Nou bedankt hoor!
  Je moet in Den Haag zijn en bij de LTO en zuivel, die hebben het (ook na 2 juli 2015) nog meer verprutst dan oorspronkelijk nodig was! En met name voor degenen die zich het meest aan de regels hebben gehouden.

 • ZaadjesBV

  Hilkema 1…noorddam2.idd helemaal mee eens, ze hebben toch weer door NL BV een forse geld waarde toegeschoven gekregen.
  En nog niet tevreden.
  Ik zou zeggen geen bemoeienis van wie dan ook 2 ,5 gve/ha en laat de markt zijn werk maar doen.Een melkprijs van 25 cent regelzich vanzelf.

 • jeannettedekker1

  Om alle neuzen de zelfde kant op te krijgen,en als 1 blok achter elkaar te te gaan staan zul je dus de derogatie af moeten knallen,,,,,,,,,!,,,,,,,,!! Dat zal dus wel niet gebeuren.

 • jeannettedekker1

  De overheid speeld met ons een kat en muis spelletje. Erg vernederend.

 • B. Heeren

  Laat de hele derogatie toch barsten net als Den Haag weinig grasland en veel mais wat zullen de burgers smullen van het mooie landschap. Iedereen moet zich moeien met onze land en tuinbouw. Wij zijn de beste boeren van de hele wereld en toch blijven enkele milieu activisten ons steeds weer als criminelen wegzetten .Laat eens ophouden met te zeggen dat we het niet goed doen die 10 of 15 procent koeien meer of minder maakt geen bal uit. maar begint is te zorgen dat voor alle akkerbouw gewassen minimaal 80 kilo fosfaat per ha op mag. het hele mestprobleem is op gelost en de gewassen kunnen dan tenminste normaal groeien. Wijze heren van LTO en Ministerie zet in op minimaal 80 kilo fosfaat per ha en zegt erbij in Brussel zolang Nederland 35 miljard betaald en er maar 10 miljard voor terug krijgt mag je best een grote broek aantrekken. Stop met zeveren en ga onderhandelen.

 • melkveehouder .

  @Noordam2. Het ongegeneerd schoppen naar collegae past me niet. Daarbovenop scheer je kennelijk iedereen over één kam. Althans "van alle bovenstaande veehouders snap ik niet dat ze nog veehouder zijn" Mij ook dus! Ten eerste is je opmerking over 'beleid van de veehouder' onjuist, ten tweede heb ik nooit aan derogatie meegedaan en ten derde heb ik zeker niet substantieel bijgedragen aan de overschrijding van het (onzinnige) fosfaatplafond. Voorts gaat alle mest netjes het land op volgens de regels van de wet.

  Wat ik wel heb gedaan is jouw bietenprijs ondersteund door bietenpulp af te nemen, jouw aardappelprijs ondersteund door aardappelpersvezel te voeren. Ook de bierbostel, voertarwe en het stro van de kalveren draagt bij aan jouw bruto saldo. Als tegenprestatie mag ik betalen als ik de mest bij je kwijt wil.

  Jij zult mij niet vlug betrappen op het ongegeneerd afgeven op collegae, behalve als ze het eigen nest bevuilen. Zelf probeer ik aan te geven waar mensen naar mijn mening niet juist redeneren of onvolledig zijn, en dat regelgeving en beleid falen waardoor boeren met de vingers tussen de deur komen en hun levenswerk ter ziele gaat. Daarbij ben ik niet te beroerd scherp uit te halen naar degenen die ik hiervoor verantwoordelijk acht, de politiek, de media en onze belangenbehartigers. Zo'n houding had ik van jou als columnschrijver van 'Boerderij' ook verwacht!


 • mtseshuis

  Er is nog veel werk aan de winkel voor TeamAgro.nl , helaas... Met zulke aardige collega's heb je amper Den Haag als vijand meer nodig. Beetje verdrietig word ik er in ieder geval wel van, zie het dan als akkerbouwer maar zo: Dat de overheid jou als dank voor het uitmergelen (lees veel opbrengst per hectare) van de grond door je collega's, jou verplicht om 10% van je grond af te staan! Eens kijken hoe hard de akkerbouwers zouden piepen in dat geval.
  We zijn door iedereen met een dikke, vette worst het bos in gestuurd en nu lachen de anderen om het leed wat aangericht wordt. Maar lach maar niet te hard, straks zijn jullie weer aan de beurt!
  PS: Melkveehouder: Jij vergeet de duizenden tonnen voertarwe en gerst die zorgen dat er nog een klein beetje prijs onder de granen blijft, net als al die restpartijen aan voeraardappelen en andere producten die ze tegen een hoge prijs anders naar de vergister zouden mogen brengen..
  Maar ook de akkerbouwer komt aan de beurt, bieten wordt ook maar een gewas in de marge, want gaat de melk mooi achterna..

 • melkveehouder .

  @mtseshuis. Je bedoelt die gesubsidieerde vergisters?

 • DJ-D

  Als de derogatie ten koste gaat van de akkerbouw. Dan kun je rustig gaan slapen met een pvda er en tevens akkerbouwer aan het roer.

 • mtseshuis

  @melkveehouder: dat mag je niet zeggen, dat weet niemand ;-)

 • Noordam2

  ik snap ook wel dat het geen leuke situatie is en zeker voor de collega's die maar een beetje gegroeid zijn is het een hard gelag. maar wat ik steeds maar niet snap dat er in jullie sector NIEMAND is die de regie heeft genomen. LTO niet maar ook Campina niet, die hebben toch ook een ledenraad? slapen die, en een directie die moeten dat toch aan zien komen? Nu komen de maatregelen van de overheid. het slechtste scenario wat je kan bedenken.

 • alco1

  Noordam. Vraag je even af waarom er niemand de regie nam.

 • Noordam2

  Alco, ik vraag het me af en vind geen antwoord, in Frankrijk hebben de ontvangers wel iets geregeld ( en dat voor Frankrijk!) en onze bietenfabriek heeft gewoon een eigen quotum ingesteld, dat is dus geregeld. En laat niemand mij vertellen dat er meerdere melkontvangers zijn, dus dat het daardoor onmogelijk was want als campina dat geregeld had was iedereen meegegaan

 • alco1

  In Frankrijk iets geregeld. Daar is de melkprijs echt niet beter.
  Bieten wordt zo nog het gewas met de slechtste opbrengst.
  De concerns die jij voorstelt, hebben maar één doel en dat is zo goedkoop mogelijk inkopen en het is gebleken dat een ledenraad een wassen neus is.

 • Noordam2

  De ledenraad van Campina lijkt mij ook een wassen neus, in tegenstelling tot die van Cosun ( ik maakte er deel van uit) en de directie van Cosun doet zijn uiterste best een zo hoog mogelijke prijs voor hun leden te realiseren, zegt een meer dan tevreden lid.
  beste Alco, ook in de akkerbouw is er weleens iets aan de hand maar in de veehouderij zijn toch echt wel een paar verbeterpunten aan te dragen.

 • Bennie Stevelink

  Ik ben het volledig met @ Noordam eens dat er een verbijsterend gebrek aan regie was. Ze hebben het volledig uit de hand laten lopen en nu proberen ze de puinhopen op te ruimen op kosten van de individuele boer. Ook op kosten van de boer die helemaal niet gegroeid is. Het is mij nog steeds niet duidelijk welke krachten, ideologieën en belangen deze besluiteloosheid veroorzaakt hebben.

 • alco1

  Kijk en daar ben ik dan ook weer volmondig mee eens.

 • Zuperboer

  @Bennie Stevelink; Dat lijkt me duidelijk welke krachten, namelijk de dubbele agenda van onze overheid die de dierhouderij liever vandaag dan morgen kwijt is. Dat speelt door elke fase van de problemen heen. Zelfs het gas terugnemen op eigen initiatief van de sector wordt heel handig omzeild door het uitbouwen van de meerlingenfraude naar het lekke i&r -systeem dat ook nog eens onder verantwoording van onze overheid is gebouwd. Het is voor een normaal denkend mens niet meer te begrijpen.

 • koestal

  @melkveehouder,de melkveehouders worden inderdaad gegijzeld door de politiek zowel van uit Den Haag als van uit Brussel en FC doet er aan mee.

Laad alle reacties (45)

Of registreer je om te kunnen reageren.