21 reacties

‘De ergste crisis is de crisis waar we niets van leren’

Woorden, woorden en nog eens woorden. De opening van het NOS Journaal en van alle kranten. Nieuwsuur en de bekende talkshows.

De ’meerlingfraude’, de ‘kalverfraude’, ‘2.200 (of zelfs 7.000) frauderende melkveehouders’: met vette letters verschenen deze woorden op het scherm en in de krant. Het beeld was definitief gezet. Zelfs buitenlandse zenders en Franse en Duitse kranten pakten er stevig mee uit. Dat er binnen 24 uur al 150 boeren waren ‘vrijgesproken’ was slechts goed voor een klein berichtje.

Inmiddels zijn we een paar weken verder en wat er precies aan de hand is, weten we met elkaar nog niet. Maar er komen wel nieuwe woorden in beeld. In plaats van ‘fraude’ horen we steeds vaker ‘onregelmatigheden’ en – nog lichter – ‘onvolkomenheden’. De minister spijt het – ongetwijfeld welgemeend – dat ze de boeren die slechts onschuldige administratieve fouten hebben gemaakt niet heeft kunnen onderscheiden van de echte fraudeurs. Boerenorganisaties eisen inmiddels excuses van minister Schouten.

Vermoeden van fraude

Inderdaad, een bedrijfstak die van de overheid een ‘vermoeden van fraude’ over zich heen krijgt, mag duidelijkheid eisen. Want fraude betekent in juridische zin nogal wat: het gericht en bewust doen van foute en onjuiste opgaven, met het doel en effect van eigen economisch voordeel dan wel benadeling van anderen. Helaas moeten we vaststellen dat de overheid nog geen harde feiten op tafel heeft gelegd met het exacte aantal fraudeurs, de aard van de fraude en het economisch gewin dat er mee binnen is gehaald.

Laten we hopen dat die duidelijkheid er snel komt. Er worden zelfs weddenschappen afgesloten over het uiteindelijke aantal! De kwestie is echter veel te serieus voor dat soort ‘humor’. Voor mij geldt: élke fraudeur is er één te veel en elke boer(in) die ten onrechte het etiket ‘fraudeur’ heeft opgeplakt gekregen door de overheid is er ook één te veel.

Rigoureuze modernisering van I&R-systeem

Het belangrijkste: wat leren we van wat nu boven tafel komt? Voor mij is dé les: ons I&R-systeem is aan een rigoureuze modernisering toe. Het is uiterst gebruikersvriendelijk. Het melden van de geboorte van een kalf, daar heb je vijf dagen voor. Het aanbrengen van het oormerk, dat hoef je echt niet direct te doen. Je hebt als boer weken de gelegenheid om de eerste melding te corrigeren. Inderdaad, allemaal heel gebruikersvriendelijk, máár het werkt ook fouten in de hand.

Elke dag die je meer hebt om de geboortemelding te doen of de oormerken te plaatsen: de kans op een vergissing wordt groter. Laten we even de cijfers op een rijtje zetten: 1,5 miljoen inseminaties die geregistreerd moeten worden, 1,5 miljoen geboortes die gemeld moeten worden, 1,5 miljoen oormerken die aangebracht moeten worden, 1 miljoen kalveren die ’van adres veranderen’ en waarvan de afvoer geregistreerd moet worden, 50.000 dood of te vroeg geboren kalfjes. Ruim 5 miljoen online-handelingen die door 18.000 boeren en boerinnen moeten worden gedaan en – het gaat om levende dieren hè! – dan mag er iets fout gaan. Noem mij een bedrijf of een overheidsdienst met 0% fouten bij dit soort mega-aantallen registraties.

Kans op fouten zo klein mogelijk

Maar als we als sector en als rundveeland toonaangevend willen blijven, dan moeten we gaan werken op een manier die de kans op fouten zo klein mogelijk maakt. Daarvoor zijn de sector én de minister aan zet. Dus: verplicht binnen 3 dagen de geboorte melden, melddatum wordt de geboortedatum, oormerken aanbrengen op melddatum dus ‘melden is merken’, herstel van geslacht of afstamming alleen mogelijk na DNA-onderzoek!

Lees meer berichten over de I&R-affaire

En tenslotte: we gaan werken met nieuwe oormerken, namelijk die waarbij met het aanbrengen van het merk een klein stukje weefsel en bloed uit het oor wordt genomen en in een klein buisje terechtkomt. Dat buisje heeft hetzelfde nummer als het oormerk, dus wisselen is onmogelijk en zinloos. Bloed en weefsel kunnen in een laboratorium worden getest. Steekproefgewijs ter controle een DNA-test (of op verzoek van de boer/boerin) en standaard bij alle meerlingen misschien? Oostenrijk en diverse Duitse deelstaten werken al zo. De kosten bij een DNA-steekproef van 5%? Mijn eerste berekening op basis van ervaringen in het buitenland: 0,015 cent per liter geproduceerde melk in Nederland.

Pakkans wordt groter

Wat hoor ik nu? Voor 0,015 cent per liter melk en met strengere voorschriften (die door een deel van de boer(inn)en nu al in de praktijk wordt gebracht) die voorkomen dat we te gemakkelijk fouten maken, worden we weer koploper in betrouwbaarheid? Inderdaad, en de echte fraudeurs krijgen minder kans en moeten meer en ingewikkelder trucs uithalen om de boel te bedonderen. Dus de pakkans wordt groter.

Er zijn grote woorden gebruikt tijdens deze crisis. Soms te grote, naar het lijkt. We kunnen nog een tijd in het openbaar gaan ‘jij-bakken’. Het is verspilde energie en het zal slechts de schade vergroten. Leren van deze crisis vereist maar één ding: samen de schouders onder een sterk gemoderniseerd I&R. En wel NU!

Laatste reacties

 • pette

  Applaus voor Henk bleker hoop dat bij deze woorden ook daden worden verricht ik heb zelfs blokkade op koeien die doodgeboorte hebben in 2015 wel doodgeboorte bij crv vermeld maar rvo onbekend kan ik gaan aantonen hoe het zit

 • ENDE902

  @pette
  Ik lees dat er een blokkade is op koeien die doodgeboorte hebben in 2015. Deze datum ligt dus ver buiten het databereik dat voor het fraudeonderzoek van belang is, want dat gaat mijn inziens alleen over 2017.
  Dan wordt eigenlijk de vraag wat RVO aan het doen is. Zijn ze in eerste instantie op zoek naar fraudegevallen, of zijn ze in eerste instantie het I&R aan het opschonen, waar tot slot de fraudegevallen uit moeten rollen.
  Misschien was het handig geweest eerst te melden met welke van de twee opties men bezig was. Dit had een deel van de herrie voorkomen.

 • jeannettedekker1

  Henk het oormerken en oorbiopthen opsturen is prima,ook voor BVD controle. Maar waar het werkelijk om gaat is dat het I&R geen diercategorie registreerd ,en dat had na 2-7-2015 als eerste moeten gebeuren. Als het I&R op orde is word er niet gefraudeeerd. Ik heb vandaag opnieuw gebeld met Rvo.ze weten helemaal niet waar ik het over heb.

 • jeannettedekker1

  Ik heb ze ook gebeld om te melden dat een vaars een kalf af heeft gezet en dat ik het dier nu niet ga melken maar ga afmesten en dan ga slachten. Wat dus inhoud dat het dier van jongvee ouder dan een jaar over moet op 120 weidekoe. Ze weten niet waar ik het over heb. MAAR ZE BLOKKEREN WEL 2100 BEDRIJVEN.

 • kleine boer

  Jeanette dekker dat heb ik me dus ook afgevraagt hoe je op de site rvo de diercatogorie zelf invult in een simpele handeling hier doe ik alles via crv maar kan me voorstellen dat een eigestier gebruiker puur via rvo meldingen doet. Ze moeten nu rap met terug werkende kracht leeftijd invoeren bv 28 mnd en klaar.

 • pette

  @ende902
  Maar kun je wel weer zien dat ik moet aantonen met allerlei bewijzen en eigen boekjes (waar u wat in geschreven )hebt om aan te tonen wat het probleem is word er 💩ziek van maar heb er niks aan moet opgelost worden en ik heb het hele jaar gemiddeld 13 gve onder juli 2015 gezeten dus WAAROM ZOU IK

 • koster

  alsjeblieft niet nog meer ongein. Volgens mij zijn de i en r regels al streng genoeg. Ik vind de genoemde maatregelen buitenproportioneel.
  Als we het gaan hebben over fraude en onbehoorlijk gedrag, dan weet ik er nog wel een paar:
  sjoemelsoftware
  liboraffaire en andere bankfratsen (in china krijg je daar de doodstraf voor, wat hebben ze hier gekregen?)
  orgaandonatie: na je dood worden de organen uitgenomen, dat moet toch echt zijn voor je dood. Hoe komt het dat er een lange lijst is van mensen die de diagnose hersendood hebben overleeft. Zo dood ben je dan dus nog niet, maar over 2 jaar wel van de overheid.
  Vaccinaties: daar wordt structureel gelogen over de effectiviteit en de bijwerkingen. Wist je dat er in india 40.000 kinderen verlamd zijn geraakt na poliovaccinaties en in Kenia er nu dankszij tetanusvaccinatie er een half miljoen vrouwen onvruchtbaar zijn. Hm, zouden die cijfers in nederland op 0 liggen?
  Wie heeft er een paar maanden terug de docu beerput nederland gezien?
  etc.
  etc.
  gaan we een rel maken over een paar kalfjes. Gewoon beboeten, vaker controleren, klaar.

 • Ceas

  Laten we even de cijfers op een rijtje zetten: 1,5 miljoen inseminaties die geregistreerd moeten worden, 1,5 miljoen geboortes die gemeld moeten worden.
  ----------------------------------------
  Daar zit een fout.. Hoeveel % blijft leeg ???

 • mtseshuis

  @koster: Je hebt groot gelijk, laten we niet die totaal heilloze weg gaan van nog meer vastleggen en controleren, want dat er 1 grote fouten maakt is wel zeker: De overheid in de vorm van RVO! Geef ze nog meer vast te leggen, komt er nog meer ellende!
  Paar dingen zijn simpel te realiseren:
  Geboortedatum=melddatum
  Alleen schriftelijk aanpassen van geslacht en haarkleur, waarop steekproefsgewijs controle
  Genoeg controles op de boer, niet zeveren over kleine foutjes

  Veel belangrijker is dat LNV iedereen deblokkeerd en excuses aanbiedt voor de overdreven heksenjacht die ze veroorzaakt heeft!

 • vaneekelen

  lees de column van Geesje Rotgers 28-nov.2016 Brussel versus Den haag,wat klopt hier niet. v-focus.nl van Dam werd door de landbouw lobby gedwongen om de derogatie binnen te halen minister schouten wil dit voor komen door de landbouw lobby buiten spel te zetten en aandacht af te leiden. het gaat eigenlijk helemaal niet over fraude die stelt niets voor

 • Wel een verantwoordelijkheid om een medewerker een i&r melding te laten doen.
  Kan je bedrijf haast wel kosten als er iets fout gaat.
  Ook al heb je een protocol, dan houd hij geen salaris over.

 • Of legt henk bleker als voorman het verschil ook bij. Ohnee verdwijnd als kosten zeker.
  En als er rode cijfers zijn gaat de contibutie omhoog.

 • ENDE902

  @pette
  Ik begrijp u volledig. Het is een dieptreurige situatie en ik persoonlijk heb de indruk dat ze bij RVO niet precies weten wat ze aan het doen zijn. Ook ben ik bang, dat de woorden van de heer Bleker niets zullen oplossen. Ik wens u wel sterkte in deze strijd, want zo mag ik het toch noemen hoop ik.

 • Beste ENDE902 wij zijn niet geblokkeerd.
  Maar ik moet ook wel eens herstel meldingen doen wanneer een medewerker of ik zelf een foutje maak. Maar om dan direct dna toe te passen.
  Als jè bv van drie kalveren die snachts geboren zijn en ik geef ze alle 3 op en klik per ongeluk 1 nummer verkeerd als ik 6 blikken in mn overal heb.
  Waanzin ten top. Bleker heeft vast zn hoofd ook niet voor de volle 100 % er bij gehad toen hij een beslissing moest nemen en met zn nieuwe flam aan het flirten was

 • koestal

  De melkveehouders worden door de ambtenaren en LTO bijna met trots aan de muur genageld ,fraude of geen fraude zonder selectie.

 • ENDE902

  @21:39
  Ik weet niet precies waarom u zich tot mij richt. Ik ben zeker geen voorstander van het oormerk met dna, zoals de heer Bleker voorstaat. Bij de minste geringste twijfel verlangt men dan dat er dna wordt opgestuurd. Waar het mij omgaat is dat RVO ver buiten de scoop van eventuele fraudeurs bedrijven zit te blokkeren.

 • DJ-D

  Op de site van de rijksoverheid staat dit:
  <>

  Voor wat betreft de aantallen dieren op de geblokkeerde bedrijven is de
  voorlopige verwachting nu dat het in totaal om ruim 5000 koeien gaat, ofwel om
  ruim 5000 dieren die onterecht nog geregistreerd stonden als vaars in plaats van
  als (melkgevende) koe. Daarbij gaat het om ruim 1800 dieren bij ca. 1500
  bedrijven waar tot ca. één GVE is geblokkeerd (ofwel één of twee vaarzen). De
  volgende groep van 2300 dieren staat bij ruim 500 bedrijven waar 1 tot 5 GVE
  zijn geblokkeerd. Bij ca. 50 bedrijven betreft het 5 tot 10 geblokkeerde GVE (ca.
  700 dieren) en bij ongeveer 10 bedrijven meer dan 10 geblokkeerde GVE (ca. 300
  dieren).

 • landboer

  jeanette dekker: heb een maand terug al met RVO gebeld hoe ik een koe die ik afmest en niet meer melk op code 120 moest krijgen ,het antwoord was dat dat in Ien R helemaal niet kan,kan alleen bij CR Delta... Dat was voldoende ,zei hij .Maar een doodmelding alleen bij CR Delta is niet genoeg ,dat is reden voor een bedrijfsblokkade.
  Koeien met code 120 straks reden voor een volgende fraude verdenking?

 • kalvermelk

  .

 • kalvermelk

  Waar niemand het over heeft in deze zaak is het belang van een goede, correcte I&R registratie. Want zonder goede I&R lopen de exportbelangen van vee, vlees en zuivel een groot gevaar. Toekomstgerichte boeren nemen suggesties zoals door Henk Bleker gedaan graag voor lief.

 • Mbmb

  Zeker is dat zo, Kalvermelk, maar het is nu de wereld op zijn kop. Wij hebben internationaal gezien een uitstekend systeem van tracering bij ziektes. Het kan niet zo zijn dat onrecht plaatsvindt en dan ook nog eens de chantage kaart van export wordt getrokken. Ook onder het mom van het belang van export hoeven we dit niet meer te pikken.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.