Redactieblog

19 reacties

‘Bedrijfsvrijheid in de landbouw is ver te zoeken’

De bedrijfsvrijheid in de landbouw is ver te zoeken. Als ondernemer zit je klem tussen fosfaatrechten, Natura 2000 en PAS. En dat is alleen nog maar je productie en je vergunning. Dan heb ik het nog niet over hoe je je land mag bemesten en hoe de bodem daar onder lijdt.

Ik ben al bijna 50 jaar. Mijn tijd zal het wel duren, maar wij hebben een opvolger. De landbouworganisaties zijn eigenlijk de toekomst van ons bedrijf aan het plannen, doordat zij een productieplafond hebben ingelast, onder het mom van derogatie.

Op slot door derogatie

De derogatie is mij helemaal niks meer waard als het zo moet. Wij mogen hem niet eens gebruiken, als biologisch bedrijf, maar ook buiten mijn eigen erf gedacht: waarom zou je je bedrijf op slot zetten voor derogatie? We kunnen nooit meer groeien. Daar ga je op de lange duur toch aan ten onder? Het is onbegrijpelijk dat dit kortzichtige doel door de landbouworganisaties zelf wordt ingebracht in de politiek.

Ik heb mijn lidmaatschap eind 2017 opgezegd. Ondanks dat de regionale LTO goed werk doet. De regelgeving klopt gewoon niet meer bij goed ondernemerschap. En nu gaan boeren trucs uithalen. Ik hoor ook al dat men zogenaamd vleesvee heeft staan. Vandaar dat alle koeien zoveel geven in een keer. In tabel 6a kom je heel goed uit als je meer dan 10.000 liter melkt, de melk daarboven is vrij van rechten. Veel boeren verlaten nu de melkcontrole, ja, ja.

Minder fraude bij praktische regelgeving

Hierbij een tip voor de politiek: bij praktische regelgeving die recht doet aan de praktijk en ondernemerschap is er minder fraude. Onder deze regels verdwijnt de landbouw en ook die goedwillende, lieve, naïeve boer die alles overlaat aan de landbouworganisaties.

De leden die nu uit de LTO gekieperd worden, die zouden een nieuwe melkveehoudersbond moeten oprichten, waar ze kunnen stemmen in plaats van tweelingkalveren aanmelden. Deze bond zou moeten pleiten voor bedrijfsvrijheid in de landbouw en recht moeten doen aan ondernemerschap en goed bodembeheer. We moeten ons niet laten wegzetten onder een plafond. Daar gaan we aan ten onder.

Laatste reacties

 • Attie

  Als bio boer heb je natuurlijk niks met derogatie. Maar grondgebonden gangbare bedrijven des te meer, die zouden totaal in onbalans raken.
  Bijna 1/3 mest afvoeren en er kunstmest voor terug kopen, niet echt duurzaam!

 • Zuperboer

  De haat liefde verhouding met de EU is hier ook debet aan. Alle lidstaten over een kam scheren en ondertussen allerlei individuele belangen en groeperingen moeten managen. Het leidt tot een ongebreidelde regelzucht. De britten hebben hun conclusie getrokken en zullen als nuchtere partner niet langer naast de hollanders opereren. Het pulsvissen was een eerste waarschuwing. Er zullen er waarschijnlijk nog meer gaan volgen. Als handelsnatie dreigt onze primaire sector ondergeschikt te raken aan de belangen van het grote geld. Rutte gniffelt en zegt niets. Schouten moet de boodschappen overbrengen. Een ondankbare taak.

 • Henk.visscher

  MAAR IN GROTE LIJNEN HEEFT ZER WEL GELIJK

 • farmerbn

  Ik ben ook nooit voorstander van de derogatie geweest . En nog niet. Door derogatie raak je inderdaad je vrijheid kwijt en loop je een grote kans dat je gechanteerd wordt. Echter hebben boeren zonder mogelijkheid om bv mais te zaaien minder last van derogatie als de anderen.

 • Bennie Stevelink

  Het is naïef te denken dat je in Nederlandse omstandigheden de omvang van de veestapel aan de markt kunt overlaten.
  Dat kan in de VS waar de markt veel kleiner is dan de productieruimte. Daar lopen boeren tegen de grenzen van de markt aan, lang voordat ze tegen de grenzen van de milieutechnische en maatschappelijke productieruimte aanlopen.
  In een zeer dichtbevolkt land als Nederland, waar de bevolking vanwege die hoge bevolkingsdichtheid ook het platteland ziet als leefruimte voor álle burgers, loop je tegen de grenzen van de maatschappelijke productieruimte aan, lang voordat je tegen de grenzen van de markt aan loopt. Je zult in dat geval de omvang van de veestapel, los van de markt moeten begrenzen.

 • jeannettedekker1

  De derogatie eraf,het gesleep met mest naar het buitenland eraf( complete onzin mest vervoeren naar Oost-Duitsland) subsidies voor mestverwerking eraf. Nb wet vergunningen waar niet duidelijk is waar de mest blijft niet verstrekken.(er zijn stallen gebouwd van 240 koeien op 10 ha grond complete onzin) je zal zien hoe snel er minder koeien zijn,,helemaal niks mis mee,,,,,,,ondernemers moeten de kans krijgen zich te onderscheiden van de massa. De echte ondernemers hebben het melkquotum verkocht ,,,,grond gekocht,,, en hadden de stallen Nokki vol op 2-7-2015. Als je slim was zat je in het bestuur van LTO ,,als ondernemer kon je dan nog beter aanvoelen waar het naartoe ging. Jammer voor de rest maar that’ s live.

 • jeannettedekker1

  De overheid heeft de derogatie misbruikt om de Fosfaatrechten erdoor te jassen. Ben noch steeds benieuwd wat ze daar in Brussel van vinden.

 • melkveehouder .

  Goede blog Irene. Ook met Jeanette Dekker ben ik het eens.

  Zoals Irene terecht opmerkt is dit beleid voor een opvolger niet uit te leggen. Ondanks meermaalse pogingen een reactie uit te lokken hult het NAjK zich in stilzwijgen.

  Ik zou het kunnen waarderen als Boerderij in een intervieuw de voorzitter van het NAJK laat uitleggen wat de financiele consequentie zijn van dit door het NAJK gesteunde beleid.

 • Attie

  Snijmais boeren waarschijnlijk ...??

 • jeannettedekker1

  Ook grasland boeren zijn de klos. Boeren die weinig grond hebben kunnen meedoen aan derogatie. Heb je meer grond dan is derogatie niet interressant.gras verkopen gaat niet en teveel gras verbouwen voor je melkkoeien is niet erg economisch akkerbouw is dan interessanter. En boeren met weinig grond zijn in dit geval zeker de klos,zij moeten namelijk en grond en rechten kopen of niks doen en afwachten wat de toekomst brengt ,,,ondernemen is er niet meer bij.

 • jeannettedekker1

  Stoppen is ook ondernemen.

 • jeannettedekker1

  Ik ben niet tegen derogatie,bij gras verbouwen hoort extra N bemesten.

 • koestal

  Het is 100% dictatuur,met dikke salarissen en extraatjes voor de politici en ambtenaren !

 • wolthuis

  Oo

 • wolthuis

  Zit 100% waarheid in dit verhaal ik erken mij er helemaal in , je hebt als ondernemer nog zeer weinig te vertellen put uit , met dank aan, eindigt met een O.

 • cornelis 22

  Inderdaad weinig speelruimte meer, mag nu alleen nog kalveren verkopen aan gladjanussen die op een zogenaamde witte lijst van fcdf staan.

 • koestal

  Mest afvoeren en kunstmest aankopen,de kunstmestlobby heeft in Brussel veel macht. ze zullen wel politici omgekocht hebben met lekkere diners en nog meer,bv snoepreisjes .

 • farmerbn

  Als het gas op is, zal de kunstmestproductie (N) in Nederland wel verdwijnen.

 • koestal

  De politiek en de burgers gaan zich nu ook al bemoeien met de maisteelt,dat betekent straks andere gewassen verbouwen ,zoals soja,zorghum en voederbieten

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.