Redactieblog

15 reacties

‘Streng Nestlé paait boer met nieuw zuivelconcept’

Zo, daar kunnen we het mee doen. Nestlé, het wereldconcern dat sterk is in hoogwaardige zuivelproducten, zegt dat kwaliteitsbewaking het ondergeschoven kindje is in de melkveehouderij.

Daar doen ze dus wat aan. Samen met Lely komt Nestlé met een nieuw concept: Dairy Wise. Het doel is natuurlijk hetzelfde als alle concepten: de aanvoer van een continue stroom kwalitatief hoogstaande melk. Dairy Wise is gespiegeld aan de wijze waarop de industrie werkt: het foutloos uitvoeren van bedrijfsprocessen zonder verspilling van grond- en hulpstoffen. Dat kan op de boerderij ook. Daarom brengen ze het nieuwe concept bij hun leveranciers.

Per jaar € 500 per koe verdienen

Maar ze benaderen de boer op een andere manier. Eerst krijgt hij een duw met de constatering dat kwaliteit op veehouderijbedrijven een ondergeschoven kindje is, dan komt de worst. Als de boer volgens het Dairy Wise-principe werkt, kan hij per dag ongeveer € 1,50 per koe besparen. Op jaarbasis is dit € 500 per koe.

Daar gaat Nestlé de boer mee op. Geen grote verhalen over duurzaamheid en wat dat allemaal wel kan opbrengen voor de fabriek, maar gewoon het voordeel voor de boer schetsen. Ik denk dat dit aanspreekt. Wie wil er nu niet € 500 per koe per jaar extra verdienen?

Alle zuivelondernemingen zijn bezig de kwaliteit van de aangevoerde melk te verhogen

Sneer richting landbouwonderwijs

In de marge deelt Nestlé nog een tik uit richting het landbouwonderwijs. Kwaliteitsbeheersing is voor bijvoorbeeld een elektromonteur gesneden koek. Hij krijgt dat in zijn opleiding mee. Dat is anders in de landbouw. Volgens Hans Jör van Nestlé krijgen de studenten op de has en Wageningen UR er niet eens les in.

Mij leert het dat alle zuivelondernemingen bezig zijn de kwaliteit van de aangevoerde melk te verhogen. Of de boer dat wil of niet, hij moet.

Kritiek op FrieslandCampina

De discussie – en ook de verwijten van de boer – gaan op dit moment vooral over FrieslandCampina. Dat is niet terecht. Ik denk dat die eerder achter- dan vooroplopen in het verhogen van de kwaliteit van duurzaamheid van melk.

Alleen kunnen ze het niet goed verkopen. Ze zeggen dat de markt het vraagt en dat ze anders geen goede melkprijs kunnen uitbetalen. Dus moet de boer zich maar aanpassen.

Dat wil de boer wel. Maar hij moet anders benaderd worden. Hem wijzen op de voordelen die hij heeft. Dat doet Nestlé nu met z’n € 500 per koe en dat deed A-ware met de 3 cent per liter voor AH-melk.

Fabrieksquotum geen punt van discussie

Dan de melkaanvoer. Deze beide zuivelondernemingen verwerken niet meer melk dan ze kunnen verkopen. Ze stellen dus hun eigen fabrieksquotum vast. Maar daar hoor je niemand over. Bij FrieslandCampina is de beheersing van de melkstroom echter een pijnpunt. Ik denk, wanneer we onze melkprijs vergelijken met anderen, dat ook het speelveld gelijk moet zijn. Dat is nu niet zo.

Boeronvriendelijk

Door dit alles krijgt FrieslandCampina onterecht het stempel van een boeronvriendelijke coöperatie. Nestlé en A-Ware zijn qua maatregelen strenger, maar slagen erin een goede naam bij hun leveranciers te behouden of te krijgen.

Het zijn niet de daden, maar de woorden die het doen.

Laatste reacties

 • RIEN65

  Met andere woorden jullie hebben het altijd verkeerd gedaan en wij gaan nu vertellen hoe het moet.

 • Trot

  eerst die 500 maar betalen want van besparen heb ik de bakker nog nooit kunnen betalen

 • Alco

  @Vergaderboer doet ook al mee met het manipuleren van ons.
  "A ware en Nestlé willen niet meer melk hebben dan ze kunnen verkopen".
  Denkende nu dat de FC alles aanneemt.
  Nee. De werkelijke situatie is dat A ware uitbreidt en de FC krimpt.
  En dat is zorgelijk voor de FC.

 • Zuperboer

  Hoezo krijgen NL'se studenten geen les in kwaliteitsproduktie? Is dat de reden dat China melkpoeder uit de winkelschappen bij de Kruidvat hamstert? Over de kwaliteit van landbouwstudenten in Nl kan Nestle zich beter niet uitlaten, want die is van hoog niveau.Hoe zit het trouwens met de uitbetaalde melkprijs van Nestle? Kan FC daar soms nog wat van leren?

 • 200113528

  het gaat nergens over. trouwens slechte zaak dat lely zich hiervoor laat gebruiken.

 • el

  De multinationals gaan de productie overnemen?

 • gerben5

  Boer houd €500 in zak.. Kan Nestlé nog wat minder betalen

 • Bennie Stevelink

  @Alco, A-ware breidt helemaal niet uit. Ze vervangen bijgekochte kaas door zelf geproduceerde kaas en bijgekochte melk (DMF) door melk van eigen leveranciers. Er is geen kilo extra afzet.

 • Alco

  Mozzarella

 • Bennie Stevelink

  Volgens Schumacher is er in Europa een overschot aan “roestvrijstaal”. Je kunt dus veel goedkoper bij anderen laten maken dan zelf investeren in nog meer roestvrijstaal. Het voordeel hierbij is ook nog dat je precies de verwerkingscapaciteit inhuurt die je op dat moment nodig hebt. Je bent flexibel.

 • kleine boer

  Bennie als het dan zo goedkoop is waarom dan niet proberen zoveel mogelijk melk binnenboord te houden ?

 • sanderheerink90

  Bennie waarom neem je wat Schumacher zegt als zoete koek aan voor waarheid? In goede tijden afhankelijk zijn van andermans roestvrij staal sta je dus met lege handen. Zo flexibel lijkt me dat niet in elke situatie

 • Noordam2

  2001, het is volgens mij een Lely concept!

 • koestal

  Ik kan niet geloven dat Nestle de boer voor elke koe 500 Euro zal uitbetalen

 • hollandagri

  nestle is in NL toch al lang gestopt met melk

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.