Redactieblog

30 reacties

‘PVV verwijst fosfaatrechtenstelsel naar prullenbak’

PVV‘er Madlener opperde deze week het fosfaatrechtenstelsel in de prullenbak te gooien. Toen in 2014 de discussie over de groei van de melkveestapel ontbrandde, dacht de PVV daar heel anders over.

Het leek woensdagavond even of er in de Tweede Kamer voor het eerst werd gesproken over de beperking van de omvang van de melkveehouderij. Toen PVV-woordvoerder Barry Madlener achter het spreekgestoelte plaats nam, betoogde hij dat het stelsel van fosfaatrechten de prullenbak in moet en dat we gewoon van nul af aan moeten werken aan iets beters.

Alternatief met verplichte weidegang

Hoe dat alternatief eruit moet zien? Madlener had het over een “beter alternatief waar een verplichte weidegang onderdeel van uitmaakt”. Madleners voorstel was op voorhand gedoemd te stranden.

Zijn motie heeft gelijkenis met een voorstel dat in 2014 al ter sprake kwam. Bij de behandeling van de Wet verantwoorde groei melkveehouderij opperden SP-Kamerlid Eric Smaling, D66‘er Gerard Schouw en Esther Ouwehand (PvdD) een wetswijziging met als insteek dat het grondgebonden karakter van de melkveehouderij moest worden behouden, gekoppeld aan een verplichte weidegang. Toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma zag weinig in het voorstel, evenmin als de huidige coalitiepartijen CDA, ChristenUnie en VVD. Het was een vruchteloze poging.

Schouten: sympathiek maar niet reëel

Afgelopen week kwam Madlener namens de PVV met een bijna gelijkluidend idee. Hoe sympathiek ook, het idee om nu het stelsel van fosfaatrechten overboord te gooien, zal de door hem geconstateerde chaos alleen maar vergroten. Minister Schouten probeerde dat aan Madlener duidelijk te maken. Nu afscheid nemen van het stelsel van fosfaatrechten, betekent in feite afscheid nemen van de derogatie voor de melkveehouderij, met als gevolg een forse ingreep in de omvang van de melkveestapel.

Madlener gaat voorbij aan voorwaarden derogatie

Dat was bij Madlener aan dovemansoren gericht. Hij vindt dat Nederland zijn oren niet moet laten hangen naar wat er in Brussel wordt gezegd. Maar daarmee vergeet de PVV‘er dat Nederland zelf in Brussel heeft gevraagd om derogatie, dat aan een derogatie doorgaans voorwaarden zijn verbonden, en dat Nederland zich aan die voorwaarden moet houden om de derogatie te behouden. Een van die voorwaarden is dat Nederland het fosfaatplafond niet overschrijdt.

Madlener is tegen het stelsel van fosfaatrechten. Maar hij is er niet tegen dat de omvang van de veestapel wordt beperkt. “Ik snap dat je niet alle regels kunt opheffen en kunt zeggen “u gaat uw gang maar”, want dan krijgen we echt veel te veel vee in Nederland.”

PVV in 2014 tegen amendement

Vier jaar gelelden, toen de discussie over de omvang van de melkveestapel in de Tweede Kamer begon, had de PVV steun kunnen geven aan het idee dat Madlener deze week opperde. Niet dat destijds daarmee het voorstel was aangenomen; slechts 4 partijen met ruim 30 zetels steunden het amendement.

Opmerkelijk: Madlener en zijn partij hoorden bij de grote meerderheid die zich tegen het voorstel keerden om de groei van de melkveestapel te koppelen aan grondgebondenheid en verplichte weidegang.

Laatste reacties

 • arjangeenen

  In de kern heeft hij zeker een punt maar de uitvoering schort nogal. Iedereen is het er over eens dat het fosfaatstelsel een bende is. Reageer nu niet met van: Niet zeuren maar aanpakken. Dat is niet waar ik op doel. De regeling is echt een bende..

 • Kelholt

  Bij verlies van de derogatie stijgen de kosten voor mestafzet met 116 miljoen euro per jaar zie: <>
  Het is nu wachten op een onderzoek van het WUR hoeveel het fosfaat fiasco heeft gekost en nog gaat kosten.
  Meteen afscheid nemen van de derogatie dus!

 • farmerbn

  Zonder derogatie moeten boeren die teveel mest hebben het teveel afvoeren. Dat is niet erg want dat is altijd helder geweest. Te intensief is een keuze. Bij fosfaatrechten zijn niet de te intensieven de klos maar boeren met te weinig rechten. Dat kunnen extensieve boeren zijn maar ook boeren die net de stal (geheel legaal) gebouwd hebben. Bij derogatie betaalt de vervuiler, bij fosfaatrechtenstelsel betaalt bijna iedereen behalve de snelle groeier.

 • Trot

  nu grondgebonden mest aan voer DAN afvoer da is logice

 • ENDE902

  @Trot
  Dan moeten ze ook meedoen in een eventuele korting op fosfaatrechten, toch?

 • farmerbn

  foutje in de laatste zin. Het moet zijn; Zonder derogatie betaalt alleen de vervuiler enz.

 • koestal

  Dan weten boeren waar ze het volgende jaar op moeten stemmen.

 • Grasspriet2020

  Weg met derogatie, als die 116 mln klopt waar praten we dan over. Bij 1700p bedrijven gemiddeld 7000 euro per bedrijf extra kosten. De p-rechten kosten het veelvuldige

 • nvanrooij1

  @9.46
  Wel goed rekenen is een nulletje te weinig is 70.000 euro per bedrijf
  Ik denk dat de meeste dan in de min gaan eindigen

 • Grasspriet2020

  Typfoutje was dat. 116 mln : 17000= 7000. Scherp opgelet ;)

 • Bennie Stevelink

  Nog een foutje: de aanvoer van kunstmest is nog niet meegerekend.

 • Bennie Stevelink

  Ook het niet meer kunnen halen van de CO2 doelstelling bij verlies van derogatie is nog niet meegerekend. Om deze toch te halen zal een grote druk ontstaan om de veestapel nog verder in te krimpen.

 • 306lsa

  Bennie#
  Het niet halen van CO2 doelstelling?
  Volgens mij kunnen we beter een doelstelling maken dat iedereen in de wereld voldoende voedsel krijgt?
  Misschien een veel betere doelstellingen?
  Ik ben het trouwens wel met je eens hoor!
  Maar ik vindt dat dit punt de doelstellingen is niet leuk

 • Henkjan7

  Kelholt jij ziet het goed direct afschaffen die derogatie
  het is de grootste onzin die ze ooit bedacht hebben

 • Albert Albers

  We zakken steeds verder weg in een moeras van regels en zijn ondertussen vergeten waarom die regels bedacht zijn. Het is begonnen om te hoge nitraat gehaltes in grondwater te voorkomen. Brussel zou de lidstaten vrij moeten laten hoe ze dit gaan realiseren, als het maar gebeurt. Dus geen maximum aan organische mest en vervolgens wel kunstmest mogen strooien. Zou ook veel CO2 besparen.

 • kanaal

  co2 verhaal is alleen maar nepnieuws om belasting te graaien

 • Alco

  Er zijn tegenwoordig veel "gestudeerden" en deze willen allemaal werk en belangrijk doen.

 • Noordam2

  ik ben ook een groot voorstander van het afschaffen van de derogatie, al heel lang overigens. En de stelling dat we moeten zorgen dat iedereen in de wereld voldoende voedsel heeft? Ik zit wat dat betreft in een spagaat. Het wordt ons onmogelijk gemaakt in de toekomst om topopbrengsten te halen en misschien moeten we ons er bij neerleggen. Voedsel tekort betekend extreem hogere prijzen. Vanwaar die spagaat. mijn sociale ik sputtert tegen! Het wordt een chaos dan!

 • Peerke1

  De Ambtenaren zorgen weer eens voor goed betaald werk voor hun eigens met weinig zinnigs uit te voeren en grote salarissen opstrijken!!!

 • Firma Vellenga

  Zijn jullie er niet helemaal zat van om voor deze ambtenaren te moeten werken? Zij zijn nu aan het vakantie vieren en half januari gooien ze er weer wat kreten in zodat ze weer wat geld aan ons kunnen verdienen. Hoe lang houdt deze nep wereld nog stand? Uiteindelijk blijft de boer wel over met zijn wijsheid. Zie Expeditie Robinson. Waarschijnlijk willen ze dan ook nog dat we die sneue ambtenaren helpen....

 • xw

  opmerkelijk, het is een cliche. Maar aan de reacties te zien, leeft een enkeling nog steeds in de veronderstelling, dat wij in NL de hele wereld moeten voeden. We weten inmiddels toch, dat dat niet kan en ook niet hoeft.

 • 306lsa

 • Attie

  Een grasbedrijf zonder derogatie? is als een stoel op drie poten!

 • farmerbn

  Kom op Attie, heel Europa gooit minder dan 170 kg N uit dierlijke mest op het land. Nu doe je net of het gek is als je 200 kg N uit kunstmest op je land brengt. Als een vrachtwagen kunstmest en wat mestafvoer goedkoper is dan die hele kermis met fosfaatrechten dan kun je beter die fosfaatrechten niet hebben.

 • Bennie Stevelink

  Farmerbn, hoeveel gras haalt heel Europa van een hectare?

 • Attie

  farmerbn, die vrachtwagen kunstmest heb ik toch al, wil die ook wel omwisselen voor meer mest. En zonder derogatie wel twee vrachtwagens kunstmest, en JB die vracht na vracht mest komt ophalen (griezel).

 • piet p

  Jan Bakker?

 • piet p

  Met derogatie betaald de extensieve en zonder de intensieve. Dus de veroorzaker mestprobleem . Met derogatie hou je de vervuiler aan het infuus.
  Gevolg hoge kosten, regelgeving en lage opbrengsten voor de sector.

 • Attie

  Piet p, de harde brexit? (Idd Jan Bakker).

 • koestal

  Wat is het alternatief ?

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.