Redactieblog

51 reacties

‘Knelgevallen krijgen ervan langs’

Voor wie het kan financieren zou ik toch proberen fosfaatrechten aan te kopen of te leasen.

Minister Schouten kan niet anders. Die moet wel bekend maken dat overschrijders van de fosfaatrechten in 2019 een straf kunnen verwachten. Ze heeft geen extra fosfaatruimte en kan dus niet soepel zijn.

Ook kan ze de knelgevallen moeilijk helpen door de algemene korting te verhogen. Daarvoor is geen draagvlak onder boeren. Kijk maar naar de reacties op de weblog, als dit punt aan de orde komt. Slecht weer op komst dus voor deze groep.

Bezwaarschriften fosfaatrechten

Deze boeren moeten een sterk hoofd hebben. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) kan de bezwaarschriften tegen de toekenning van de fosfaatrechten niet op tijd behandelen. Dat wordt dus na januari. De boeren weten niet waar ze aan toe zijn. Onverantwoorde gang van zaken en niet te verdedigen door LNV.

Vooral omdat de eerste helft van de bezwaarschriften aantoonde dat 46% van de bezwaren geheel of gedeeltelijk zijn toegewezen. Voor de boeren met hun nog niet behandelde bezwaarschrift een onmogelijk gegeven. Het kwartje kan beide kanten uitvallen. Ik geef je het te doen om daarmee te leven. Dan toch maar fosfaatrechten kopen?

Prijs fosfaatrechten

Opmerkelijk is de ontwikkeling van de prijs van de rechten. Die jojoot op en neer. Na een sterke daling in de afgelopen weken nu weer een stijging. Dat had ik eigenlijk verwacht met 1 januari in zicht. Overschrijders wacht een forse boete. Veel knelgevallen stevenen sowieso af op een kostbare overschrijding. Dat kan sommigen de kop kosten.

Fosfaatrechten kopen of leasen geeft rust

Boetes voorkomen

Voor wie het kan financieren zou ik toch proberen fosfaatrechten aan te kopen of te leasen. Dat geeft rust en je voorkomt de dreiging van boetes en strafvervolging. Mocht blijken dat je teveel rechten hebt gekocht, dan kun je die altijd weer verkopen. Misschien met een beetje verlies, maar gezien de beweeglijkheid van de prijzen kan het ook winst zijn. Daarom is het geen groot risico.

Jammer is dat de banken zich weer zo afwachtend opstellen. Juist in moeilijke tijden moet een bank naast je staan. En knelgevallen steunen.

Dat gebeurt niet. Via de media roepen de banken zelfs dreigende dingen richting de boer. Geen enthousiaste uitgestoken hand om de probleemgevallen te helpen deze moeilijke tijd door te komen. Nee, vooral dreigen met de consequenties voor de huidige en toekomstige financieringen. Dat duwt de boer en zijn gezin nog dieper de put in.

Korting

De Rabo zegt nog wel dat ze met de boer willen meedenken over het zoeken naar oplossingen, zoals een neventak, samenwerken met andere ondernemers of tijdelijk uitstel van aflossing. Mager, en geen steun in de rug voor de boer in problemen.

Ik heb het met hun te doen. Misschien moet de algemene korting toch iets verhoogd worden? Kunnen we veel ellende bij een aantal collega’s voorkomen.

Lees ook: ‘Eindsprint fosfaatdossier’

Laatste reacties

 • Alco

  En dat allemaal om een onbespreekbaar gedateerd fosfaatplafond.
  We laten ons allemaal naaien met het LTO en de FC voorop.

 • egbert

  Daar weet degene die het schrijft nog niets van zolang hoogte boete niet bekend is.
  Degenen die geld konden krijgen hebben dat allang geregegeld als dat nu nog moet wordt het hem niet meer.

 • massan

  RVO (Schouten) heeft fouten gemaakt welke ze MOET oplossen. Je kunt niet zeggen: 'Jammer er zijn teveel bedrijven knelgeval, dus een bepaalde groep boeren moet daarbuiten vallen'. Zeer gemeen van haar om boeren tegen elkaar op te zetten door te dreigen dat andere boeren fosfaatrechten moeten inleveren. Voor de zoveelste keer is ze de boel aan het manipuleren. Schouten hoeft andere boeren niet te korten op fosfaatrechten. Zij heeft diverse andere mogelijkheden om knelgevallen tegemoet te komen.

 • Henk.visscher

  Ik blijf erbij dat degenen die nu nog niet behandeld zijn, dat daarvoor iets moet worden geregeld, je geeft ze gewoon voor dit jaar rechten uit de fosfaatbank degen die later alsnog in het gelijk worden gesteld, die hebben er dus ook recht op, degenen die in het ongelijk worden gesteld betalen gewoon de leaseprijs van dit jaar.
  Je kunt toch onmogelijk verwachten van iemand die zeker weet dat hij of zij in het gelijk staat(b.v ziekte), nu voor de zekerheid fosfaatrechten gaat leasen, het bedrag wat je daarvoor betaald kun later vast niet terugvragen

 • deB.

  Die het nu niet eigenhandig kunnen regelen voor dit jaar, zijn er volgend jaar alsnog allemaal aan! Of ze nu gelijk krijgen of niet, de bedrijfsvoering is compleet onrendabel! Pak een grote spiegel!
  Nogmaals heb ik het niet over ziekte en andere ernstige zaken...maar het gros zijn ondoordachte luchtkastelen!! 30 ha land, van 80 naar 200 melkkoeien, kan never uit, nu niet en nooit niet

 • egbert

  Het wordt tijd dat er eens echt recht gesproken word en niet van die waardeloze uitspraken van CBB met deze uitspraken blijf je zoals ze het noemen eindeloos polderen.
  Kunnen de juristen weer een mooie afwijzing van maken en weer een paar maand gewonnen zo lost het probleem zichzelf op.
  De overheid en CBB en rabo zijn hartstikke corrupt en houden mekaar de hand boven het hoofd.

 • kraats

  invoeren dat je 10 % van je rechten kunt overhevelen naar volgend jaar. Geeft rust en kun je volgend jaar weer compenseren.

 • lelyfarm

  deB. klopt maar wat is met een boer met 70 ha gegroeid naar 100 ha en van 60 koeien naar 120 koeien waarvan er maar 70 gegund zijn is dat ook een luchtkasteel ik heb het te doen met die boer heeft veel in aankoop grond geïnvesteerd en nieuwbouw stal was van 1975 nu 2015. graag hier jou mening over????

 • RIEN65

  Beste lelyfarm als je 70 ha grond groeit dan kunnen die fosfaatrechten er ook wel bij.

 • Waarom ziet niemand dat we enorm onder het rundveeplafond (melkvee+vleesvee) komen. Oproep: RVO kom met de juiste cijfers, NZO en LTO kom nou toch eens op voor al je leden, boeren kom in actie.

 • kanaal

  weg met deze lto derogatie , de pijn moet naar de veroorzakers , geen rechten kopen maar grond.

 • deB.


  Is toch ook niet normaal lelyfarm! 70ha groeien, met 60-70 mk.

  en 120 mk op 100ha grond, verklaar je nader?!

  Net zo'n krankzinnige situatie

 • veldzicht

  Schiphol manipuleert de cijfers wel zo dat ze door kunnen blijven groeien.Voor schouten kan er voor die boeren niks en houdt ze zich strikt aan de regels, anders krijgt ze de milieu beweging in haar nek.

 • deB.

  En dat met de sector, die het beste voorbeeld is van wat kringlopen inhoudt! De rest kan daar een puntje aan zuigen....en wat is het geval, wij worden als misdadigers neergezet, dmv economische delicten, ja u hoort het goed. ( Voor aantal koetjes ''te veel'' houden) hou toch op
  Vies hypocriet land, dat is het geworden, vol met linkse schijnheiltjes!
  Maar daar waarheid mag niet aan het voetlicht komen. En wij als sector zijn STIL

 • Attie

  Zou best een % willen inleveren, maar dan alleen aan grondgebonden knelgevallen!! (met grond kon je immers niks gebeuren? LTO)

 • schooteind1

  grondgebonden knelgevallen zijn geen knelgevallen. Knelgevallen zijn degene die om te dreigen vallen. Grondgebonden bedrijven zouden 10 of 20 ha. grond kunnen verkopen. Dan zijn al veel problemen opgelost en hebben ze nog grond zat.

 • kootst

  @schooteind1 , wat een gelul, een intensieve kan dan zijn trekker en machines verkopen ......

 • egbert

  Schooteind als je alles verkoopt is probleem ook opgelost reactie van niks.
  Veelal is grondt met hyphoteek belast de bank gaat dan eerst .
  Dus dat schiet helemaal niet op

 • Attie

  Ja ja schooteind, grondgebonden erft alles zo denk je? Geeft aan dat je er weinig van snapt. Een oude buurman zij het al 'grote stallen zonder land, grote koppen zonder verstand!

 • Bennie Stevelink

  Een kameraad van mij, ook melkveehouder, heeft grond gekocht. Als hij zich meldt als knelgeval krijgt hij te horen dat hij de grond wel weer kan verkopen. Als hij voor eenzelfde bedrag een stal had gebouwd was hij nu knelgeval geweest en zou hij recht hebben op gratis fosfaatrechten?

 • lelyfarm

  @deB deze boer had 70 ha grond pacht en eigendom heeft nu 100 ha pacht en eigendom hij wilde groeien naar 120 koeien maar heeft maar voor 70 koeien rechten. wat is er dan mis als deze boer zich belazerd voelt grondgebonden is hij allemaal.

 • lelyfarm

  heel den haag zit alleen maar links tuig die het liefst de boeren weg willen hebben en op deze manier krijgen ze het goed voor elkaar het is een verloren strijd die we niet kunnen winnen @Bennie S wat zijn jou toekomst plannen voor jou of je gezin niks of toch na 40 jaar melken toch een nieuwe stal bouwen laat eens horen je weet hier vertel ons jou visie?

 • koestal

  Het is een rommeltje

 • koestal

  veel boeren moeten stoppen,dat is het resultaat

 • deB.


  120 mk 60 hectare. Wat moet moet men dan in deze situatie met 100!! hectare.

  Geld anders besteden, dan was het plaatje compleet! en me dunkt, verkoop dan een aantal hectares, voor rechten.
  Dit vind ik dus geen echt knelgeval voorbeeld

 • koestal

  IS NIET TE FINANCIEREN ,HET IS TE LAAT.

 • boerJohan

  Zal het nog sterker vertellen 14 november pas de beschikking gekregen met de verkeerde aantallen.
  Kan nu pas bezwaar maken tegen de beschikking .
  Tis toch van de zotte.

 • mtseshuis

  Sterkte allen!

 • Bennie Stevelink

  @lelyfarm, als ik het voor het zeggen had zou ik de aankoop van fosfaatrechten afhankelijk maken van grond. Alleen fosfaatrechten kopen tot een maximum van 3GVE per hectare. Alleen grond die binnen een straal van 10 km ligt telt mee.
  Het gevolg is dat grond de beperkende factor wordt waardoor fosfaatrechten spotgoedkoop worden. Grondgebonden “knelgevallen” kunnen met de goedkope fosfaatrechten zelf hun probleem oplossen. Voor knelgevallen zonder grond heb ik geen oplossing.
  Ik zit zelf boven de 3GVE per hectare dus ik kan in dat geval niets meer kopen. Ik heb geen opvolger dus de spotgoedkope fosfaatrechten zijn ook niet in mijn voordeel. Mijn standpunt is dus niet gebaseerd op mijn eigen situatie, zoals veel reageerders hier doen, maar is gebasseerd op wat volgens mij de beste toekomst geeft voor de sector.

 • kleine boer

  Bennie ze zijn nu ook goedkoper aan het worden. Als volgend jaar de meeste voorlopig voorzien zijn worden ze nog goedkoper tot de melkprijs weer net wat hoger word.

 • Gradje 1966

  De zogenaamde knelgevallen hebben het vaak aan zich zelf te danken ik ken er ook een paar hebben gewoon veel te veel koeien gehouden omdat ze dachten knelgeval te zijn en men kan dat nu niet meer oplossen in een paar weken .
  Men dacht dat ze dit wel af konden dwingen net als in 1983 toen hadden de boeren met de grootste mond alle rechten en de rest kon veel inleveren . Ik hoop dat dat deze keer niet gaat gebeuren . Iedereen moet het zelf maar oplossen

 • b-meijering1

  Wij hebben in 2015 een nieuwe stal gebouwd .de toekomst visie van LTO was grondgebonden familie bedrijven met koeien in de wei.
  Wij hadden met de peildatum 1 gve inclusief jongvee Per ha ,ben ik nu de grote fosfaat vervuiler

 • Gradje 1966

  B-meijering geen grote vervuiler maar iemand die te laat is

 • Attie

  Nee Meijering dat ben je niet, voor dit soort knelgevallen zou de fosfaatbank een oplossing kunnen zijn. Die moeten toch grondgebonden blijven.

 • Bennie Stevelink

  @b-Meijering, had je die 1 GVE op grond die je voor melkveehouderij gebruikt of ook op grond die je voor akkerbouw gebruikt?

 • schooteind1

  Gelukkig zal dit onzalige idee van jouw Bennie juridish niet kunnen. Het aantal koeien die je nu hebt zal altijd leidend zijn. Men kan geen beleid voeren om iets met terugwerkende kracht te corrigeren. Bovendien is ook nergens voor nodig. Wat ik al eerder heb gezegd; zolang een koe ruwvoer eet is elk bedrijf grond gebonden. Ruwvoer wordt immers vrijwel altijd uit de directe omgeving aangevoerd. En danis het niet belangrijk wiens naam er bij het kadaster staat.
  Maar goed....die discussie hebben we tig keer gevoerd.

 • Attie

  Zo ist schooteind, hier ook veel respect voor de zelfredzame 'intensieve!

 • Bennie Stevelink

  @Schooteind, waar zeg ik dat boeren hun huidige aantal koeien niet meer mogen houden? Ik heb het in mijn reactie van 3 dec 20:52 alleen over uitbreiding van aantal koeien.

  Overigens, als veel intensieve boeren bij elkaar zitten hoe haal je dan ruwvoer uit de omgeving? En met welke kosten hou je de ammoniakemissie onder de norm? Hoeveel hoger is jouw kostprijs dan wanneer jij zelf of je buren zouden verkassen naar een gebied waar ruimte is? Het doel van mijn plan, in de genoemde reactie, is niet alleen de prijs van fosfaatrechten laag houden maar ook de gehele kostenstructuur in de melkveehouderij laag houden. Oftewel, sturen op een melkveehouderij waar in de toekomst zo weinig mogelijk melkgeld wegvloeit naar de periferie en zoveel mogelijk kansen zijn voor afzet in het hogere marktsegment.

 • kleine boer

  Bennie ga je dan zelf verhuizen of wacht je tot de buurman bij je komt en zegt dat je moet verhuizen zodat er meer ruimte komt dat word dus een getouw trek....

 • Alco

  Vele goede opmerkingen lees ik.
  Melkveehouderij is altijd grondgebonden.
  Zelfs is de melkveehouderij nergens intensief en nergens een probleem voor omwonenden of natuur.
  Problemen worden gemaakt door de "Luizen" onder ons.

 • piet p

  Ben bang dat een aantal boertjes verkeerd gegokt heeft.

 • schooteind1

  Bennie. En wat voor boodschap geef je dan knelgevallen mee met een, volgens jouw idee, te hoge gve/ha. Nu zouden ze nog, via aankoop fosfaatrechten, de lege stal vol kunnen zetten. Met jouw plan zijn ze dus helemaal opgegeven. En je hebt het over kostenstructuur?? En dan kom je met een gve norm per ha??.
  Dan moet je toch echt eens je rekenmachine er bij halen en dan zul je zien wat voor vernietigend effect dit heeft op het rendement.
  Kijk ik ben 55...het zal mijn tijd wel duren. Net als jij denk ik ook aan de toekomstige generatie. Laten we er daarom toch voor zorgen dat deze mooie sector niet alleen voorbehouden is voor de "happy few"; de grootgrondbezitters.
  Laten we ook de wat minder bedeelden een kans geven in onze sector.

 • Bennie Stevelink

  @Schooteind, als het voor de melkveehouder niet rendabel is om grond te kopen, is het voor de grondbezitter dan wel rendabel om mais of gras voor de melkveehouder te telen? Met andere woorden: grondloze melkveehouderij is alleen voordeliger zolang grondeigenaren bereid zijn met verlies voedergewassen te telen voor de melkveehouder. Hoe lang hou je dat in stand?
  Bij ons in Twente is al veel grond van stoppende melkveehouders in handen gekomen van boomkwekers of wordt gehuurd door akkerbouwers uit de veenkoloniën die het gebruiken voor aardappelteelt. Dat levert meer op dan maisteelt voor melkveehouders of de mais moet €3000 op stam kosten.

  Daarnaast heeft de ervaring met het melkquotum ons geleerd dat productierechten zonder binding met grond peperduur worden. Je betaald voor de rechten alleen net zoveel als je anders zou betalen voor de helft van de grond er al bij. Dus uiteindelijk schiet je ook qua kapitaalbehoefte weinig op met grondloze melkveehouderij.

 • schooteind1

  Het rendement op grondbezit zit 'm niet in de expoitatie maar in de zekerheid en eventuele waardegroei. Steeds meer zie je dat beleggers/ ex melkveehouders dit een solide investering vinden. Echter in de expolitatie is het zwaar verliesgevend. Je kunt de sector dan ook niet opzadelen met zo'n giga lasten waar enkel verlies op wordt geleden. Hoeft ook niet; laat anderen dat verlies nemen. Dan kan de actieve melkveehouder daar voer van afnemen en mest terug brengen. Dat noemen wij een "win win" situatie.

  Geef je nog geen antwoord op hoe niet grondgebonden knelgevallen uit de problemen kunnen komen als ze, met jouw plan, feitelijk van de fosfaatmarkt af worden gedrukt. Failliet of op z'n minst een sterfhuisconstructie.

 • kiepel

  Schooteind:
  Jij wil dat actieve melkveehouders aan win win doen.
  Oftewel boeren zonder grond. Voer in ruil voor mest.

  Misschien moet je overwegen om om te schakelen naar kippen/geiten ofvarkens?
  De win win zal je vies tegen vallen.

 • Henk.visscher

  Dat wat Bennie wil zit wel wat in, dan ga je geleidelijk naar grondbebonden, als we nu niets doen staan we over een aantal jaar weer met een nieuwe regeling te worstelen

 • G. Peltjes

  @schooteind. Het is lood om oud ijzer. Ik heb de laatste 5 jaar van het quotum tijdperk geen melkquotum gekocht maar wel grond. Voor die grond moet ik nu fosfaatrechten voor kopen. Jij moet gewoon zien dat je er grond bij krijgt. Dat de grond nu peper duur is jouw pech. Dat ik fosfaatrechten moet kopen is mijn pech. Gewoon door boeren er komt vanzelf wel een evenwicht.

 • Peter Erkens

  RVO heeft er een puinhoop van gemaakt: sommige melkveebedrijven gaan naar de knoppen, terwijl er vleesveehouders zijn die tonnen incasseren. Is toch niet normaal. Wij laten ons dat bieden en onderling verdelen door opmerkingen wie die extra te verdelen rechten moet inleveren. Rechten zijn er te weinig dus dan maar een financiële tegemoetkoming. We moeten ons niet tegen elkaar op laten zetten. Iedereen heeft zijn eigen verhaal. De ene is niet gegroeid, de andere heeft grond zat, de volgende heeft geen baat van de derogatie, dus die kan hem gestolen worden, etc. Ik krijg vragen van burgers over deze fosfaatrechtensoap, na een halve minuut kijken ze alsof een dag in de botsauto`s hebben gezeten. In een of andere bananenrepubliek gaan ze zo met ondernemers om, toch niet in een rechtstaat als Nederland. Nou mooi wel dus. Dat de regering in Den Haag maar blij is dat er geen Franse mentaliteit onder de boeren zit, anders was van een mestoverschot voorlopig geen sprake meer. En groeien de geraniums in Den Haag dit jaar zoals ze nog nooit gegroeid hebben. In verband met wat extra "verdwaalde" mineralen. Alle gekheid op een stokje: dat is niet de manier, maar op dit moment worden veel melkveehouders behandelt op een manier die ze niet verdiend hebben en trouwens de hele sector niet. Alle vakliteratuur staat bol van de waarschuwingen: boeren moeten zorgen dat ze genoeg rechten hebben voor hun beesten. Zo niet dan ben je de "Sjaak" , crimineel, tuig van de richel, gajes van de straat.

 • jeannettedekker1

  Als je burgers en of boeren maar lang genoeg kleineert en besodemietert breekt vanzelf de pleuris uit. Zie de gele hesjes in Frankrijk en België. Laat ze verstandig zijn in denhaag en rechtvaardig handelen. Ga met een verstandig voorstel naar Brussel en geef aan dat we die toestanden hier niet willen.

 • koestal

  Veel boeren hebben zich al kapot gefinancierd,heeft geen zin om nog eens wat te financieren ,het is een heilloze weg. Helaas.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

Laad alle reacties (47)

Of registreer je om te kunnen reageren.