Redactieblog

7 reacties

‘Wanneer emigreren?’

In mijn vorige column schreef ik over het bezoek wat we met Nordwin-studenten aan Canada hebben gebracht. Geëindigd met: emigreren kan nog steeds.

Prompt reageerde er iemand: ga dan! Ach, iedereen interpreteert wat hij leest vanuit een eigen referentie. Moet ook blijven, geeft dynamiek.

Lees de vorige blog: ‘Met mbo-studenten boeren bezoeken in Canada’

Toen we naar Canada gingen, dacht ik veelal bij 3e en 4e generatie boeren te komen, maar nee: wij kwamen bij 1e en 2e generatie boeren, boeren die de laatste 10 tot 20 jaar nog naar de overkant gegaan zijn. Sommigen met veel geld, anderen met weinig.

Daar bouwt men rustig zonder problemen op 10 hectare per bedrijf

In het algemeen kun je zeggen dat ondernemerskwaliteiten daar makkelijker tot bloei kunnen komen dan hier. Er is gewoon veel meer ruimte. Hier in Nederland zit je altijd aan het trekkerstuur te draaien; daar zijn de kavels zomaar 30 hectare. Ook bebouwd oppervlak per bedrijf is zo’n onderwerp: wij hier stevige discussie over 1,5 of 2 hectare; daar bouwt men rustig zonder problemen op 10 hectare per bedrijf wanneer dat wenselijk is.

Nederland met West-Europa kent veel voordelen, is sociaal aangenaam en er zijn uitdagingen genoeg. Alles is goed geregeld, ja, vaak overgereguleerd; dat veroorzaken we zelf, of anderen doen dat, en dat ontwikkelt zich voort. Dat gaat in Canada ook komen, maar dat duurt nog 20 jaar.

Nieuwe golf emigratie

Het zal mij niet verbazen als er een nieuwe golf emigratie op gang komt. Wanneer de maatschappelijke wensen – algemeen, maar zeker ook uit de hoek van duurzaamheid – moeten worden geïmplementeerd op het boerenerf zonder dat daar een fatsoenlijke vergoeding tegenover staat, kan ik me voorstellen dat je emigratie overweegt. En dan is rekenen zeker de moeite waard.

Wat kun je met je geld elders beter doen?

De vraag is dan of Canada daarvoor de goede optie is. Wanneer fosfaat nu € 250 per kilo waard is en je hebt te weinig fosfaat voor je businessplan hier, kun je ook een berekening maken wat je met je geld elders beter kunt doen.

Nu wil ik niet tekort door de bocht gaan met emigratie promotie, daar komt veel meer bij kijken. Dat hebben we tijdens de bezoeken ook ervaren. Echter, bij de verkenning voor de toekomst kan het een afweging zijn.

Laatste reacties

 • themmen

  Als je in nederland een redelijk mooi bedrijf hebt ben je gek als je weg gaat veel andere landen zijn wel goedkoper maar dat is vaak niet zonder reden je moet alleen akcepteren in ned dat groei moelijk en duur is maar dat wil niet zeggen dat er geen toekomst is en dat de opvolger en of vrouw er paar dagen in de week bij gaat werken kan je leven ook verijken en laten inzien dat boer zijn een prachtig mooi van is.

 • Alco

  Als je denkt dat je leeft om te werken is overzee een Eldorado.
  Als je werkt om te leven is thuis blijven altijd nog de beste keuze, mits er een leefbaar inkomen te halen is.
  Dan komt veranderen van beroep of emigreren in beeld.

 • Bennie Stevelink

  De grootste barrière bij emigreren blijkt sociaal van aart. De vrouw moet er tweehonderd procent achter staan en zelfs enigzins de drijvende kracht zijn. Anders loopt het spaak.
  Zelf bij “emigratie” binnen Nederland van Zuid of Oost naar Noord speelt dit.
  Hier ligt volgens mij ook de werkelijke reden dat ZLTO decennia lang heeft ingezet op grondloze groei: boeren die wilden groeien in aantal koeien moesten dat binnen het zicht van de plaatselijke kerktoren kunnen doen. Zogenaamd om “ruimte te geven aan ondernemerschap”. In werkelijkheid omdat men om sociale reden niet wilden verplaatsen naar gebieden waar meer ruimte was.

 • agratax.1

  @Bennie. Ik ben het met je eens en daar komt nog bij dat Brabant jaren een beleid heeft gevoerd van "Bij een stal of landbouwschuur mag een huis gebouwd worden". Wat deden de kinderen die buiten de landbouw werkten? Inderdaad een varkens of kippenhok bouwen op een perceeltje van Pa en daarna een huis. Varkens liep als en trien dus weg baan en Varkensboer worden. Resultaten zijn bekend. Staldering en meer boer onvriendelijke regels.

 • Jan-Zonderland

  @Alco en@Themmen
  Helemaal met jullie eens. Soms moet je dingen 2 x kunnen doen zei de ervaringsdeskundige😏

 • sanderheerink90

  Alco ben ik niet met je eens. Ben ookgeemigreerd vorignjaar. Thuis 35 koeien zonder jongvee en 4 dagen werk erbij naast. Nu 80 koeien met jongvee en eigen stieren afmesten en landwerk zelf doen en financieel is dit beter dan in nl. Daarbij is het veel rustiger als je elke dag zelf je werkzaamheden kunt plannen zonder bijbaan. En als ik er zin in heb en meer uitdaging zoek houden we ook melkvee innde stierenschuur. Grond is er voor. Zo simpel word het in nl nooit

 • Alco

  Sander. Dat zeg ik toch ook in mijn laatste zin.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.