Redactieblog

20 reacties

‘Plus op duurzame melk verdwijnt straks’

Hanna heeft groot respect voor Cono. Door hun beleid loopt 94% van de koeien in de wei. Aan het zware Caring Dairy-programma neemt hetzelfde percentage deel. Het komende jaar wordt gebruikt om voor 100% op Vlog-melk over te gaan.

“Het mooie is dat er onder de leden van Cono een groot draagvlak voor duurzaamheidseisen bestaat. De coöperatie staat dus midden tussen de boeren. Dan zie je dat ‘samen’ inderdaad samen sterk kan zijn”, knikt ze bewonderend.

“Dat draagvlak komt door de hoge melkprijs”, zegt Hans droogjes. “Als die zou dalen, smelt het draagvlak ook weg. Kijk maar om je heen naar coöperaties die het minder goed doen.”

Duurzaamheid geen probleem bij beloning

Dat zal waar zijn, maar Cono zet toch maar weer mooi de toon voor duurzaamheid. Het betekent dat het kan. In Noord-Holland zijn ook grote boeren. Die hebben er kennelijk geen probleem mee om aan de zware duurzaamheidseisen en de weidegang te voldoen. Als de inzet maar beloond wordt. En dat gebeurt daar.

Ik vind het prima dat duurzaam de norm wordt

Cono biedt meerdere mogelijkheden. De boer kan kiezen uit verschillende pakketten. Aan elk pakket hangt een toeslagkaartje. Allemaal worsten, die de boer worden voorgehouden en die hij graag consumeert. Met welbegrepen eigenbelang.

Kringlooplandbouw vraagt ook om duurzaamheid

“Er schuilt ook een gevaar in”, zegt Hanna. “Straks is bijna alle melk van Cono duurzaam. Dan gelden de toeslagen voor praktisch alle boeren. Een heel klein aantal krijgt ze niet. Die beuren minder voor de melk. Of liever, ze krijgen een korting, want duurzaam wordt de norm. Reken maar dat het die kant uit gaat. Niet alleen bij Cono, maar ook bij de andere zuivelfabrieken. Dit wordt allemaal nog gestimuleerd voor de kringlooplandbouw van minister Schouten.”

“Ik vind het prima dat duurzaam de norm wordt”, zegt Hans. “Uniforme zware eisen voor duurzaam boeren en wie daaraan niet kan voldoen, krijgt een korting. Wettelijk vastgelegd, zodat fabrieken ook niet hoeven te concurreren met meer of minder zware eisen. En wie niet duurzaam wil leveren, krijgt de prijs voor bulk. Wedden dat duurzaamheid het dan wint, net als bij Cono.”

Laatste reacties

 • Henk.visscher

  Ik vind dat ook prima maar dan wel wereldwijd

 • RIEN65

  Kwaliteit wint. Kijk maar in de varkenshouderij, de beste biggen met een hoge gezondheidsstatus gaan voor dikke prijzen de grens over. De mindere blijven in Nederland.

 • Bennie Stevelink

  We moeten beslist geen wettelijke eisen hebben zoals Hans voorstelt. Dan ligt er namelijk geen verantwoordelijkheid meer bij de supermarkten.
  Als er bv een wettelijke verplichting voor weidegang zou bestaan kunnen supermarkten niet-weide zuivel uit andere landen aanbieden tegen dezelfde prijs als weidezuivel. Het is immers hun verantwoordelijkheid niet meer.

 • Bennie Stevelink

  Het maakt niet uit of het prijsverschil tussen wel of niet duurzaam wordt voorgesteld als een plus voor de één of een min voor de ander. Uiteindelijk komt het op hetzelfde neer.

  Vaak werd hier gesteld dat de boer met de laagste kostprijs de melkprijs voor iedereen bepaalt. Die houdt het namelijk het langste vol. Dat klopt zolang iedereen dezelfde prijs krijgt. Zodra echter een verschil in melkprijs bestaat wordt de prijs niet bepaalt door degene met de laagste kostprijs maar door degene die de hoogste marge weet te halen. Degene met de beste marge houdt het het langste vol. Dit geldt niet alleen binnen Nederland maar geldt wereldwijd.
  Aangezien wij in Nederland nooit de laagste kostprijs kunnen halen maar wel een hogere opbrengstprijs, biedt zoveel mogelijk prijsverschil ons in Nederland bestaansmogelijkheden.

 • farmerbn

  Eens met Bennie. Maar telkens als een Nederlandse zuivelfabriek de lat hoger legt bewegen de andere zuivelfabrieken in Europa mee. Die lat steeds hoger leggen is duurder voor de Nederlandse melkveehouders dan voor de andere melkveehouders in Europa. Voorbeeld: grondgebondenheid kost meer bij een grondprijs van 65.000 euro dan bij 25.000 euro. Dus de Nederlandse kostprijs is hoger maar ook het hoger leggen van de lat is duurder. Je wordt door de hond of door de kat gebeten.

 • jd 1958

  Denkfout in deze blog is dat duurzaamheid synoniem staat voor weidegang. Weidegang is emotie. Emotie iets anders dan duurzaamheid.

 • Bennie Stevelink

  @farmerbn, daar maak ik mij ook zorgen over. Lage kostprijs is in Nederland niet mogelijk, zeker niet als de veedichtheid nog verder toeneemt. Maar aan eisen voldoen, die een hogere opbrengst genereren, kost in Nederland ook meer dan elders in Europa en wordt helemaal onmogelijk als, opnieuw, de veedichtheid toeneemt.
  Zie hier waarom ik niet begrijp welk belang men, met name in Zuid Nederland, dacht te zien bij onbegrensde uitbreiding van de veestapel. Het leidt immers tot steeds hogere kostprijs en tegelijk de onmogelijkheid van hogere opbrengstprijs. Het leidt tot een melkveehouderij zonder marge en dus zonder bestaan.

 • JelleV.

  Duurzaamheid, jd 1958 , is ook voor een deel emotie. Inspelen op de trends in de maatschappij. Kijk naar het succes van Avebe en lees het hoofdartikel van Johan Oppewal in Boerderij Vandaag op 23 november. Daaruit blijk hoe je als onderneming in voedsel succes kunt hebben. En wij zijn als boer deel van die onderneming. Dat betekent duurzaamheid, inclusief gevoel voor de trends in de samenleving.

 • farmerbn

  @bennie. Ik denk dat ze in (Zuid) Nederland dachten dat ze de andere Europese melkveehouders met een aantal jaren met slechte melkprijzen , van de markt zouden drukken. Voor een hele boel melkveehouders is dat inderdaad gebeurd maar omdat buitenlandse zuivelfabrieken toch de fabriek vol willen hebben, zijn de blijvers flink groter geworden.

 • koestal

  zo laag mogelijke melkprijs,zoveel mogelijke regels ,wat nog meer ? een vrolijke boer !

 • cor vroege

  Hans Droogjes heeft het over dat de melkprijs hoog is, wat is hoog? Gem,over 2018 36a38 cent voor een kg melk is natuurlijk een lachertje voorwat er aan eisen komen en voldaan moet worden,kijk is in Canada daar iseen melkprijs waar de boeren mee vooruit kunnen en beloond worden voor hun arbeid,daar kan het dus wel!

 • piet p

  + verdwijnt? Als ze/we niet oppassen verdwijnt een hele sector

 • Alco

  @jd 1958 maakt de beste opmerking.
  Daarnaast is veedichtheid een begrip voor niet land gebonden sectoren, maar voor melkveehouderij dus niet van toepassing.

 • Tuig

  Cor Vroege, zeker kan dat. Maar Canada exporteert ook niet veel. Omdat ze te duur zijn. Moeten er hier nog veel boeren stoppen.

 • Bennie Stevelink

  @Alco en @jd 1958, "duurzaamheid" is niet synoniem aan weidegang maar aan verkoopwaarde. Oftewel, koop-emotie.

 • Alco

  Dus jij wil de handel af laten hangen van "Emotie".
  "Luchtkastelen bouwen " noemen ze dat ook wel.
  Gaat net zolang goed totdat de lucht uit de ballon is verdwenen en dan zit je met de eisen.

 • Bennie Stevelink

  @Alco, jij denkt dus dat je in de toekomst een goede melkprijs kunt houden door te werken volgen de denkwijze van een productiemedewerker die lid is van een communistische vakbond?
  Je zult toch een keer commerciëler moeten gaan denken als je de betere marktposities wilt behouden.

 • Alco

  Ach ach bennie.
  Wat kun je toch fantaseren over een denkwijze van een ander!
  Ik zeg alleen:
  Kwaliteit en betrouwbaarheid moeten hoog in het vaandel staan.
  Maar de handel baseren op "luchtkastelen" kan in de toekomst tegen je gaan werken.

 • Attie

  Alle plussen op de melkprijs zijn mooi meegenomen, maar wat kost dat litertje in de tank, daar gaat het om!

 • koestal

  Alle plussen gaan er af,je ontvangt dan een kale melkprijs,dat is even wennen

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.