Boerenblog

3 reacties

‘Overheid en jeugd samen sterk, hoe mooi zou het zijn’

De jeugd heeft de toekomst. Meer dan in welke andere sector zijn beslissingen in agrarische gezinnen vaak gericht op de volgende generatie.

En dat betekent nogal wat als je anno 2018 voor de keuze staat om wel of geen boer te worden! Of je nu akkerbouwer bent, veehouder of fruitteler, we hebben allemaal enorme bedragen geïnvesteerd, die van vader op dochter of zoon garant moeten staan voor de voortgang van het agrarisch bedrijf.

Lees ook: Het dilemma van de bedrijfsoverdrager

Vleesveehouder moet kiezen voor vrijstelling

Deze week moeten vleesveehouders beslissen of zij kiezen voor vrijstelling van de fosfaatwet. Veel vleesveehouders zijn op leeftijd en hebben nooit iets verdiend aan het houden van vleesvee. Het was voornamelijk hobby en een hobby hoeft geen geld op te leveren. Nu vleesveehouders onbedoeld en ongevraagd fosfaatrechten toegewezen kregen, is er ineens gratis geld voor stoppers in deze sector.

En wat doe je dan als zoon of dochter van een vleesveehouder, als je vol zit met ambitieuze ideeën over het voortzetten van het familiebedrijf en over de afzetkansen voor prachtig Nederlands vlees? Vraag je je ouders om af te zien van het inleveren van de rechten omdat je zelf graag door wilt? Of kun je het niet over je hart verkrijgen om je vader en moeder deze onverwachte aanvulling op hun pensioen te ontnemen?

Een heel lastige keuze, die niet gemaakt had hoeven worden als men in Den Haag beseft had, dat de indeling van de mestwet geen goed uitgangspunt was voor de fosfaatwet.

Lees ook: RVO.nl: ook bij twijfel over vrijstelling zoogkoeien? Nú aanvragen

Verschil tussen melkkoe en vleeskoe

Sinds 2015 heb ik beleidsmakers onuitputtelijk gewezen op het verschil tussen een melkkoe en een vleeskoe, de gevolgen van de jongveedefinitie en het gevaar van staatssteun. Helaas luisterden de land- en tuinbouworganisatie en ambtenaren en politiek niet, met als gevolg een enorm gezichtsverlies voor de minister en heel veel chaos, onzekerheid en leed voor (jonge) boeren.

Realiseert men zich in Den Haag wel dat de keuzes die jonge boeren moeten maken niet te koop zijn met overheidssteun?

Vele kabinetten stelden de afgelopen decennia enorme bergen geld beschikbaar voor jonge boeren. Maar realiseert men zich in Den Haag eigenlijk wel dat de keuzes die jonge boeren moeten maken helemaal niet te koop zijn met overheidssteun? Een jonge boer wil vooruit, heeft behoefte aan een eerlijk verdienmodel, aan toekomstmogelijkheden en ontwikkelingsruimte en bovenal aan een lange termijnvisie en een klein beetje waardering voor het werk en de lef.

Ontwrichtend ongelijk speelveld

Al het bovenstaande ontbreekt anno 2018 in ons land en in ons landbouwbeleid. We hebben een totaal ontwrichtend ongelijk speelveld, er is geen enkele zekerheid over hoe de Nederlandse wetgeving wordt gehandhaafd op het moment dat een controleur het tegenstrijdige pakket aan regels op je erf komt controleren.

En dan is er nog de leugenachtige beeldvorming waar we dagelijks mee te maken hebben en het anti-boergeluid dat via heel veel media onophoudelijk op ons af komt.

Lees ook: Hoe ga je om met stijgende druk van buitenaf?

luister naar echte behoeften van jonge ondernemers

Veel jonge boeren hebben een mooie opleiding achter de rug. Hun enthousiasme en ambitie worden echter geregeerd door negativiteit, onzekerheid en twijfel. Ik zou beleidsmakers en politiek willen aanraden om niet langer met belangenbehartigers te praten, maar met de jongens en meiden zelf die moeten zorgen voor ons voedsel en ons landschap van de toekomst.

U zult versteld staan van hun visie en kracht.

Laat beklemmende en betuttelende subsidiesystemen los en luister naar de echte behoeften van jonge ondernemers. Daarmee is ook de BV Nederland uiteindelijk veel beter af! De overheid en onze jeugd Samen Sterk; Het is vast en zeker een illusie, maar dromen over een betere wereld voor onze jeugd mag altijd, toch? Hoe mooi zou het zijn...

Laatste reacties

  • Zuperboer

    Ik adviseer de jeugd om over de grens te gaan kijken. Landbouw / veeteelt wordt ons land met enige dwang uit gezet. U zult versteld staan van de mogelijkheden die men elders aan onze TOPJEUGD biedt. Het is heel vervelend, maar ik zou mijn ouders het geld gunnen en zelf elders aan de slag gaan. Misschien met de helft van het geld van de ouders.........
  • farmerbn

    Als je je geld wilt verdienen met vleesvee is Nederland inderdaad veel te duur.

  • driepint

    Ik zie het probleem niet. Ouwelui stoppen en rechten cashen. Opvolger opnieuw beginnen op dezelfde locatie met eigen bedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.