Commentaar

19 reacties

‘Orde houden lastig in rumoerige fosfaatklas’

7.700 veehouders hebben bezwaar aangetekend tegen de beschikking fosfaatrechten. Het is nu bijna december en nog maar 57% daarvan is afgehandeld. Daarvan werd 46% (deels) in het gelijk gesteld.

Bij uitvoeringsorganisatie RVO.nl zijn 270 ambtenaren plus 80 juridische specialisten druk met ‘het mestdossier’ lees: de fosfaatrechten.

De cijfers spreken boekdelen. De aantallen zienswijzen, bezwaren en beroepsprocedures zijn vele malen groter dan verwacht. Overheid én sectororganisaties die meedachten over het fosfaatstelsel hebben zich finaal verkeken op de complexiteit ervan en de weerstand ertegen.

Fosfaatrechten kopen

Nu nadert de ‘dag des oordeels’. Met de jaarwisseling moet iedere melkveehouder zijn zaakjes op orde hebben. Lukt dat? Speel op zeker, is het devies. Maar vee verkopen is nu amper meer een optie en rechten aankopen is een dure grap en sneu geld als je straks alsnog gelijk krijgt in een bezwaarprocedure.

Het klinkt als de schooljuf die geen orde kan houden in een rumoerige klas

Controle op fosfaatrechten

En dus gaan mensen hopen of speculeren dat het dit jaar nog wel mee zal vallen met de controle. Dat is levensgevaarlijk. Om druk op de ketel te houden, liet minister Schouten maandag weten dat er toch gehandhaafd wordt. Je kunt zelfs na jaren alsnog tegen de lamp lopen, waarschuwt ze. Het klinkt als de schooljuf die geen orde kan houden in een rumoerige klas: onmachtig. Maar een alternatief heeft ze op dit moment niet. Hoe terecht de onvrede ook is, veehouders doen er toch goed aan dit dreigement serieus te nemen.

Lees ook: Minister: laat fosfaatproductie en -rechten overeenkomen

Laatste reacties

 • Alco

  Juist!!
  Kleuterklas niveau!!!

 • Henk.visscher

  Inderdaad als je geen orde kunt houden dan geef je de boertjes gewoon de schuld, je werkt ze er gewoon uit

 • cornelis 22

  Duurde 3 jaar om 8 pluimveehouders voor de rechter te krijgen 5500 melkveehouders zal dan toch minstens 50 jaar duren . Als niemand met een aangeboden schikking akkoord gaat en iedereen het voor laat komen is er volgens mij niet zo veel te vrezen voor kleine overschrijdingen. Dus niet allemaal weer als een gek de fosfaatprijs op gaan jagen.

 • farmerbn

  Dit achterlijke dossier is nog lang niet afgelopen. Boeren die nu dure rechten kopen en straks gelijk krijgen van de rechter, willen natuurlijk een schadevergoeding. Het zou de overheid sieren om die boeren die dit jaar nog niet behandeld zijn door de rechter , een jaar uitstel te geven. Hoeven er een hele boel boeren geen rechten te kopen en de overheid later geen schadevergoedingen.

 • Firma Vellenga

  Toch denk ik wel eens als Schouten er niet was geweest en we hadden weer zo'n van Dam aan het roer dan waren we waarschijnlijk nog verder van huis. Misschien moeten we Schouten ook wat waarderen...

 • Trot

  Sommige dachten dat de bomen in de hemel groeide nu dat weer niet waar is heeft weer iedereen gedaan behalve wij zelf

 • RIEN65

  Als 54% van de bezwaarschriften ongegrond word verklaard. Dan zitten er veel gelukzoekers tussen de bezwaarmakers.

 • wmeulemanjr1

  Als je alsnog deels gelijk krijgt volgend jaar dan kun je de gemaakte leasekosten fosfaat toch gewoon declareren bij dezelfde overheid, niks meer dan logisch toch?

 • kanaal

  overheids terreur is in dit land blijkbaar toegestaan

 • schooteind1

  Firma Vellenga; Schouten waarderen???. Maak je geen illusies. Carola Schouten is de slechtste minister sinds v. Aartsen. Zoals zij de sector bedrogen heeft met de vermeende meerlingenfraude. En dan de puinhoop van het fosfaatdossier dat onder haar bewind groter en groter wordt. En wat te denken van het "geiten wollen sokken" verhaal van haar kringloop landbouw. Weer zo'n rapport zondere enige financiele onderbouwing. Een theoretische onderbouwing wat voor positief effect dit heeft op het milieu is er trouwens ook niet. Nee...dan kan je beter geen minister hebben. Wat een aanfluiting!

 • Bennie Stevelink

  @schooteind, de oorzaak van de moeizame, chaotische invoering van de fosfaatrechten komt doordat vorige ministers/staatssecretarissen verzuimt hebben het noodzakelijke voorbereidende werk te doen.

  Eerder werd de melkveestapel begrensd door het melkquotum. Omdat vleesvee geen melk geeft had dit geen effect op vleesvee: die waren vrij.
  Al lang voordat het quotum werd afgeschaft werd door Dijksma bij herhaling gewaarschuwd dat zij dierrechten zou invoeren wanneer het fosfaatplafond zou worden overschreden. Ze wisten dat daarbij gebruik moest worden gemaakt van de I&R registratie. Ze wisten ook dat in de I&R maar beperkt onderscheid wordt gemaakt tussen melkvee en vleesvee. Ze wisten dus ook dat bij begrenzing op basis van de huidige I&R registratie de begrenzing ook zou neerslaan op vleesvee. Het vrij laten van vleesvee, zoals ten tijde van het melkquotum zou grote problemen geven.
  Omdat al jaren voor afschaffing van het melkquotum rekening werd gehouden met invoering van dier/fosfaatrechten hadden ze toen al preventief de I&R moeten aanpassen, zodanig dat melkvee en vleesvee volledig gescheiden geregistreerd zou zijn. Dan hadden ze nu geen vleesvee-chaos gehad.
  Je kunt de huidige minister de chaos wel verwijten maar een belangrijke oorzaak ligt bij haar voorgangers.

 • farmerbn

  Ze wisten dit en ze wisten dat... Volgens mij wisten ze niks en dat blijkt nu uit het wanbeleid en het maandelijks repareren van de hiaten.

 • schooteind1

  Ben ik het slechts gedeeltelijk met je eens. Zij is in ieder geval niet bij machte om de hele chaos ten goede te keren.
  En wat is je reactie dan wat betreft de meerlingenfraude? Is toch ronduit schandalig hoe zij dit dossier heeft behandeld. En dat je een fout maakt....vind ik nog niet het ergste, maar dat je dan categorisch weigert om je excuses aan te bieden en willens en wetens boerengezinnen met de ellende laat zitten. En voor de duidelijkheid; ik ben geen slachtoffer. Maar deze bewindsvrouw die haar imago belangrijker vindt dan het onrecht dat boerengezinnen wordt aangedaan, zo'n minister kan ik missen als kiespijn. En dat noemt zich Christelijk. Ha...ik lacht erom.

 • Bennie Stevelink

  @Schooteind, die I&R fraude kwam in een andere discussielijn (titel: regels zijn er niet voor niets) ook aan de orde. Lees dat even.

 • jeannettedekker1

  Carola heeft maandag even benadrukt dat zelfs overschreiding van 1 kilo fosfaat wel eens grote gevolgen kunnen hebben,meer was er niet voor nodig om de Fosfaatrechtenprijs naar boven te doen knallen. Goed gedaan juf.

 • jeannettedekker1

  Er schijnt een onderzoek te lopen naar partijen die de prijs proberen op te drijven. Volgens mij zoeken ze in een verkeerde hoek. Ik koop geen rechten dus ik kijk ernaar en verbaas me!!

 • koestal

  Prijs opdrijven heeft geen zin ,is alleen maar goed voor de makelaars.

 • Zuperboer

  @Bennie Stevelink; Ik heb nog even teruggekeken wat je daar nu duidelijk maakte t.a.v. de I&R fraude. Ik kom tot de conclusie dat je alles liever in het ongewisse laat en het accepteert van onze bewindsvrouw dat ze ons beschuldigd zonder bewijs en voor heel veel bedrijven zonder direkte aanleiding. Fraude mag niet en kan niet, maar de sector verdient meer respect dan de CU lief is.

 • Alco

  @Zuperboer.
  In mijn volgende lied zit een zinsnede van "Als luis in onze haren".
  En op de melodie van: "Ring of fire".

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.