Commentaar

25 reacties

‘Minder vee, minder werk voor OM’

Net nu er serieus werk wordt gemaakt van mestafzet waarin voor gesjoemel geen plaats is, gooit het Openbaar Ministerie (OM) olie op het vuur.

Om grootschalige mestfraude aan te kunnen pakken, moet de veestapel krimpen, zegt Rob de Rijck, de landelijk coördinerend milieuofficier van justitie.

Publiekelijk standpunt OM over veestapel

Het is de eerste keer dat het OM een publiekelijk standpunt inneemt over de grootte van de veestapel. Hopelijk ook de laatste keer. Al is het kwaad inmiddels geschied. De reputatie van de landbouw heeft weer een knauw gekregen en de politieke partijen die sowieso de veestapel willen krimpen, hebben er een medestander van formaat bij.

Het actieplan voor de aanpak van fraude in de mestketen is nog maar net een jaar in uitvoering. Er is veel in werking gezet en ja, er moet ook nog veel gebeuren. Boeren, distributeurs en andere partijen kunnen zich nu bijvoorbeeld via sector-initiatief KeurMest registreren. Straffen voor fraude zijn verhoogd en er is een gerichtere aanpak door regio’s aan te wijzen met een verhoogd risico.

Schouten moet dreigement serieus nemen

Het OM heeft bij het ministerie van LNV meegepraat over de handhavingsstrategie. Maar kennelijk zijn ze te weinig aan hun trekken gekomen. Het OM wentelt dit probleem nu af door dan maar publiekelijk in te zetten op een krimp van de veestapel. Een dreigement dat minister Schouten helaas serieus moet nemen door nu snel met alle partijen om tafel te gaan voor de uitvoering van de beloofde landelijke taskforce.

En intussen grote haast maken met de haar voorgestelde oplossingen op de langere termijn. Zoals alle mesttransporten digitaal en realtime volgen en een sterke vereenvoudiging van de Meststoffenwet.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Om fraude op te sporen en te bestraffen moet je slimmer zijn dan de fraudeurs en dat zijn ze niet bij het OM. Vragen om minder vee is zwak en nogmaals dom.

 • ghsmale

  net als elke boer een fraudeur is
  minder koeien betekend niet automatische minder fraude.
  in elke sector zijn er mensen die het wat minder met de wet nemen.
  Het begint op de zwarte pieten discussie te lijken, gaat ook nergens over.

 • Gerjo-Kompier1

  Een eenvoudiger en rechtvaardiger mestbeleid zou al veel helpen. De diverse afdelingen van de overheid moeten eerst naar zichzelf kijken en eenduidig samen gaan werken, voordat zij de agrarische sector de schuld geven van (vaak papieren of door politieke keuzes ontstane) problemen.

 • Henk.visscher

  Als automobisten steeds veel verkeersovertredingen maken, zegt het O.M toch ook niet dat er veel minder auto,s moeten komen in het artikel staat je dit serieus moet nemen, het moet niet gekker worden, die gasten moeten gewoon een werk beter doen

 • xw

  Het OM moet als baas van de politie, in ondergeschiktheid van het bevoegde gezag daadwerkelijk de wet handhaven. Hoe de wet er uit ziet bepaalt het bevoegde gezag, dus de regering en parlement en niet het OM. Mestwetgeving en inherent daar aan het aantal in NL te houden dieren is een zaak van de Minister en parlement en niet van het OM. Gelukkig maar, anders hadden we hier een politiestaat.

 • WJHDKremer

  Meneer de Rijck, het onvermogen van U en uw dienst zo afwentelen is in en in triest en niet te bevatten. Daar staat tegenover dat een incompetente politiek het U ook niet makkelijk maakt.

 • A1967

  Buiten de landbouw zijn 950 criminele organisaties actief, dat leidt jaarlijks tot 20 veroordelingen. Misschien functioneerdt het OM niet zo goed als ze zelf denken.

 • Bennie Stevelink

  Je kunt fraude op twee manieren voorkomen: de noodzaak wegnemen of de mogelijkheid beperken.
  Noodzaak wegnemen kun je door de veestapel zodanig in te krimpen en over Nederland te spreiden dat iedereen de mest naast de deur kwijt kan. Dan is er geen noodzaak meer tot frauderen.
  De mogelijkheid beperken doe je door de wetgeving zo eenvoudig mogelijk te maken met zo weinig mogelijk uitzonderingen en maatwerk. Dat heeft tot gevolg dat de mestwet veel minder “eerlijk” zal zijn. Als je bv de BEX afschaft zullen boeren met een bovengemiddelde voerefficiëntie in werkelijkheid minder mest op eigen grond overhouden dan ze op papier doen. De fraude mogelijkheid wordt echter wel een stuk kleiner. Het is net als met de belasting: hoe meer aftrekposten, hoe meer nuances om de belasting eerlijker te maken, hoe meer fraude mogelijkheid.

 • pinkeltje

  Wat de veestapel betreft is het wel duidelijk waar de overheid heen wil. Minder minder minder. En bij het grote publiek wordt die boodschap er ook goed in gepeperd. Bij ieder praatprogramma op de tv is er vrijwel dagelijks wel iemand die graag toegeeft ook aan het milieu te denken, onder andere door minder vlees te eten. Of zoals Ascher een tijdje geleden ook het goede voorbeeld gaf door te melden dat zijn kinderen het ook al door hebben en geen vlees meer eten. Deze week nog weer op de radio bij een item over CO2 dat zeeschepen en vliegtuigen veel CO2 uitstoten. En daar aan toegevoegd: de grootste CO2 producenten zijn de koeien in de wei! De milieu lobby weet zijn agenda er goed door te drukken en ik hoor weinig tegen geluid...…..

 • Maas1

  @ Bennie jou eerste insteek van jou schrijven geeft het gevoel van een dictoriaal communistische systeem. En een belasting systeem zonder aftrekposten,leuk bedacht zonder de verdeel sleutel! Hoe zie je het nu zelf spreek je hiermee uit eigen belang of algemeen belang?

 • Alco

  Noodzaak weg nemen doe je door mestnormen zodanig aan te passen, dat er geen behoefte is.
  Net als een hongerend mens die eerder gaat stelen.

 • Bennie Stevelink

  Jij begrijpt niets van mijn reactie @Maas? Ik neem helemaal geen standpunt in maar geef slechts een overzicht van het dilemma tussen de wens tot maatwerk en anderzijds de wens tot eenvoudige wetgeving. Het dilemma tussen de noodzaak tot weinig fraude en tegelijk de onwenselijkheid van een politiestaat.

 • Bennie Stevelink

  @Alco, hoe ver wil jij de aanwendingsnormen aanpassen dat in Oost Brabant iedereen de mest naast de deur kwijt kan?

 • Alco

  Je moet het niet alleen zien voor boeren die teveel hebben.
  De afname kant werkt mee als daar tekorten zijn!!!

 • Peerke1

  Zorg dat voedsel 10 keer zo duur wordt en laat maximaal 1 koe per ha toe. Kunnen we weer met 25 koeien een goede boterham verdienen en geen gezeur meer.

 • veldzicht

  Goed plan @Peerke 1.Alleen lachen ze zich in het buitenland te barste,van die Hollandse boeren hebben we geen last meer hoor je ze denken.

 • Jan-Zonderland

  Het OM zou zich eens wat meer bezig moeten houden met de echte criminaliteit. Wat er de laatste dagen te zien was bij Nieuwsuur, daar wirdt je niet vrolijk van. En het Om maar "druk" zijn met wat mest en een paar Friezen. Nederland glijdt aardig af naar een bananenrepubliek.

 • Firma Vellenga

  Waren we dat al niet?

 • Maas1

  @Bennie als je de mest naast de deur kwijt wilt moet je naar achter in Oost Europa.Hier is het simpel regel zelf je mest afzet voordat je produceert dat doe je immers ook met de andere
  (voedsel) stromingen.Kunstmest er uit dierlijke mest erin! Klaar.

 • husky

  Jammer dat het niet kan, anders zou de hele agrarische wereld in Nederland eens moeten stoppen om te produceren, dus ook bloemen enz.
  Eens kijken hoe lang het duurt voordat men roep ga aub weer produceren.

 • melkveehouder .

  De uitlating van het OM is zeer ernstig omdat ‘ trias politicas’ geweld wordt aangedaan. Net zo min als de politiek op de stoel van de rechtelijke macht mag zitten, is het ook uitermate kwalijk dat de rechtelijke macht politiek gevoelige uitlatingen doet. Dit betekent in gewoon Nederlands een regelrechte aanval op de democratie zoals we die in Nederland kennen.

  De onafhankelijkheid van het rechtsysteem zou naar aanleiding van deze uitspraak in de Tweede Kamer ter discussie mogen worden gesteld.

  Opmerkelijk is overigens (wederom) het stilzwijgen van Calon.......

 • RJ Roelofs

  als iedere "schoenmaker" zich eens bij zijn/haar eigen leest zou houden, zou het in Nederland een stuk beter gaan! En niet onbelangrijk een stuk "gezelliger" zijn.

 • john***

  Vast en zeker door de pvda aangesteld in een vorig kabinet..

 • veehouders

  @ Bennie. Als het zo doorgaat kan ook iedereen over een paar jaar in Oost=Brabant de mest naast de deur kwijt.

 • Mbmb

  Allemaal even een klacht indienen tegen Rob de Rijck. Hij is ver buiten zijn boekje gegaan en verdient het.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.