Boerenblog

19 reactieslaatste update:25 nov 2018

‘Boer schaamt zich tegenover ouders’

Melkveehouder wordt als gevolg van de fosfaatwetgeving voor een lastige keuze gesteld, zegt Paulien Hogenkamp.

Een spontane, gespierde vent opent de deur. “Kom d’r in”, roept hij me vriendelijk toe. In de gezellige woonkeuken schenkt hij zichzelf en mij een kop koffie in.

Bedrijf beëindigen of grond verkopen?

Zodra hij tegenover mij plaats neemt, vindt er een gedaanteverwisseling plaats. Hij zakt diep weg in zijn stoel, over zijn gezicht valt een schaduw. Hij lijkt ineens wel 10 jaar ouder. Het onvermijdelijke gevolg van de fosfaatwetgeving is gebeurd; de bank heeft hem voor de keuze gesteld, het bedrijf beëindigen of grond verkopen en proberen met minder koeien het hoofd boven water te houden.

Loyaliteit aan zijn ouders

Schokschouderend komt het er uit: “Ik maak nog liever een einde aan mijn leven, dan dat ik mijn ouders moet vertellen, dat ik de grond moet verkopen, die mijn vader met eigen handen heeft ontgonnen.” De loyaliteit aan zijn ouders, het bedrijf en de koeien heeft hem geknakt. Naar buiten toe houdt hij zich goed, van binnen sterft hij stukje bij beetje.

Dit verdriet kan ik mijn ouders niet aan doen

Zonder enige vorm van trots of zelfvertrouwen vertelt hij snikkend: “Ik heb het zo goed voor elkaar, ik heb een leuke vrouw, 3 gezonde kinderen, mijn ouders zijn nog in leven en wonen nog op het erf. Ik heb goed contact met mijn broer en zus en heb een hechte vriendenclub”. Hij ademt een keer diep in en vervolgt, “maar hierover durf ik met niemand te praten, dit verdriet kan ik mijn ouders niet aan doen”.

Gesprek met ouders

Er volgen vele gesprekken, langzaam maar zeker komt er rust in zijn hoofd. Op een dag stelt hij voor om zijn ouders uit te nodigen en ze te vertellen over de ontstane situatie. Samen met zijn vrouw vertelt hij tot in detail wat er gebeurd is in de afgelopen jaren. Zijn vader blijft maar schudden met zijn hoofd, dikke tranen rollen over zijn wangen. “Ik begrijp het niet, waarom heb je het niet gedeeld?”, zegt hij. Zijn moeder recht haar rug en spreekt krachtig uit: “Ik heb al lang geweten dat het niet goed gaat, maar ik wilde er niet met je over beginnen. Het is nu jullie bedrijf en ik wil jullie je eigen pad laten lopen. Maar nu je het vertelt, zou mijn voorstel zijn om een deel van de grond te verkopen, zodat je toch kunt blijven boeren en er over na kunt denken wat je er naast kunt gaan doen, zodat er toch weer voldoende inkomsten zijn”.

Koeien niet meer hoofdinkomsten

“Vinden jullie dat niet vreselijk dan?”, vraagt hij ongelofelijk aan zijn moeder. “Natuurlijk niet, voor ons is het toch het belangrijkste dat jij gelukkig bent met je gezin”.

En zo geschiedde het, er werd grond verkocht, geld vrij gemaakt en met hernieuwd ondernemerschap in het hoofd, heeft hij samen met zijn vrouw een neventak opgestart. De koeien vormen niet meer de hoofdinkomsten, maar zijn een middel om de neventak te laten floreren.

Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl.

Laatste reacties

 • Trot

  Zwijgen maakt meer kapot dan praten

 • farmerbn

  Geloof niet dat die vader gezegd heeft waarom hij het niet gedeeld heeft. Dat zijn geen praatjes van een oude boer. Die zegt iets.

 • truusjetrap

  Klopt Trot, maar de trots van een boer nekt velen.
  Praat en denk in oplossingen, niet in problemen.

 • agratax.1

  @truusjetrap. Ik heb jaren geleden het woord probleem geschrapt in mijn woordenboek en vervangen door Uitdaging. Dit laatste kun je veel positiever uitspreken dan probleem, probleem is te negatief van klank om je enige moed te geven tot verder gaan.

 • massy

  Maar wie zit hier niet mee dan ?

 • Firma Vellenga

  Ik weet het niet. Heeft deze boer niet op te grote voet geleefd.....Misschien durft hij het daarom niet aan zijn ouders te vertellen. Misschien hadden zijn ouders hem steeds wel gewaarschuwd. ..En dan moeten toegeven dat het toch fout gaat dat is niet leuk. Dan jezelf te verschuilen achter de fosfaat regels ??? Gelukkig zijn de ouders oud. Wijs en vergevingsgezind. Wens de boer ook alle goeds toe

 • boerkebrabant

  het grootse probleem is dat alles wat vroeger een gulden koste, nu een euro kost, behalve de producten die van de boer,tuinder, akkerbouwer enz komen, die zijn gewoon gedeeld door 2.2.
  kijk dat we een klote overheid hebben is ook vervelend. maar als er genoeg verdiend word is daar wat makkelijker mee te leven

 • xw

  speculatieve filosofie

 • Komt goed

  Vellenga
  Ga je schamen

 • koestal

  Dit soort drama,s speelt in veel gezinnen

 • piet p

  Vervelend maar boertje spelen is tegenwoordig niet meer dan een dure hobby en er gaan dagelijks bedrijven failliet in nederland ook in andere sectoren die houden soms helemaal niks dan een restschuld over.
  Een einde aan je leven maken is daarom wat overdreven er is meer om voor te leven.

 • Bennie Stevelink

  @piet P, deze boer dacht aan zelfmoord, niet omdat hij de boerderij niet overeind kon houden, maar omdat hij vreesde het respect van zijn ouders en anderen te verliezen.

 • Henk.visscher

  De ene mens is de andere niet, er zijn nu eenmaal mensen die zich moeilijk uiten en de een kan makkelijker met tegenslagen omgaan dan de ander, zelfmoordplannen komen niet van de ene op de andere dag, dat sluipt erin,als mensen psychisch ziek worden dan is dat heel zwaar, we kijken wel om naar mensen die lichamelijk ziek zijn(ook te weinig), maar mensen die psychisch ziek zijn hebben we veel te weinig begrip voor, dat is al een van de redenen waarom die mensen zich zo moeilijk uiten, hier boven staan een paar reactie,s waar dit soort mensen nou precies bang voor zijn, de mens heeft het oordeel al weer klaar, inplaats van een warme hand uitsteken en helpen eruit te komen.

 • Alco

  Toch vreesde hij respect te verliezen, DOORDAT hij zijn bedrijf niet zoals gewenst kon voortzetten!

 • Maas1

  Psychische nood kan iedereen overkomen waarbij lichaam en geest uit onbelans raken,waarbij je als het ware vanuit het licht geleidelijk de donkere zijde wordt ingezogen.Vaak zijn er meerdere factoren die maken dat.Mensen die hier uit weten te komen daar moeten we veel respect voor hebben het kost veel energie en inzicht.Mensen die lijden hebben onze steun nodig en een arm om de schouder!

 • Firma Vellenga

  Waarom moet ik mij schamen? Ik heb alleen maar vraagtekens bij dit soort verhalen. Vooral omdat uit het verhaal blijkt dat er vrienden zijn. Een leuk gezin etc. Degene waar ik wel zorgen om maak zijn de mensen die geen netwerk hebben degene die alles graag zoals vroeger willen boeren zonder alle moderne regels van tegenwoordig. Deze mensen komen er in om en deze mensen moeten we bezoeken. Helpen. En ik kan me best voorstellen dat deze mensen deze wereld helemaal niet willen. Soms kan het ook klaar zijn. Dat is in sommige gevallen te accepteren. Bovenstaand verhaal is ook mooi. Deze meneer heeft er zo te lezen wel baat bij gehad.

 • husky

  Of er vrienden of familie zijn zegt niks, als de persoon zich niet uiten kan dan helpt het niet en stapt er uit zonder dat iemand iets heeft gemerkt, nog niet zo lang geleden meegemaakt en het was een donderslag bij heldere hemel, niemand die wat gemerkt heeft aan hem.

 • piet p

  Om nu een einde aan je leven te maken als je een gezin hebt is die hele boerderij natuurlijk niet waard. Ik zou zeggen ga je eigen weg in wat voor jou het beste is en heb lak aan de" beste stuurlui" die aan wal staan.
  Feit is wel als iemand suïcidaal is maakt het niet veel uit of het je wel of niet financieel voor de wind gaat.

 • koestal

  De ouders redden zich wel,mijdt het contact met de ouders maar ,maar laat je gezin niet in de steek ,dat is 100 keer erger en ook niet eerlijk.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.