Redactieblog

22 reacties

‘LNV, Rabo en Zuivel moeten knelgevallen helpen’

“Wie nooit zijn mening wijzigt, denkt niet na”, is een bekende zegswijze. Tot die groep wil ik niet behoren. Daarom stel ik mijn oordeel bij over de knelgevallen bij de fosfaatwetgeving. En dan bedoel ik speciaal de jonge innovatieve boeren, die hun stal duurzaam hebben uitgebreid in 2015. Nu zitten ze vaak met een halflege stal en een voor de veebezetting veel te zware financiering.

Tot nog toe dacht ik dat ieder kon voorzien dat er nieuwe maatregelen zouden komen na de afschaffing van het melkquotum. We stonden immers te trappelen om meer te melken. En het fosfaatplafond was bekend. Gewoon een ondernemersrisico, vond ik. Neem je de gok, prima. Krijg je een probleem omdat de maatregelen anders uitpakken dan je denkt, dan moet je op de blaren zitten. En oplossingen bedenken.

Is het onverantwoord adviezen op te volgen?

Maar zo eenvoudig ligt het dus niet. Bijvoorbeeld de boer die in 2015 voor zijn duurzame stal ruim € 200.000 subsidie kreeg via LNV. Rabo financierde met groot genoegen. FrieslandCampina schreeuwde van de daken dat ze alle melk die werd aangevoerd, zouden verwerken.

Wat moet je dan als actieve ondernemer? Al je belangrijke en invloedrijke adviseurs staan achter je toekomstplannen. Ze maken het financieel mogelijk. Geen woord over de gevaren van de toekomst met mogelijk fosfaatrechten. Ben je dan als jonge boer onverantwoord bezig als je de adviezen volgt? En je plannen een duurzame, toekomstbestendige stal te bouwen, uitvoert? Ik dacht het niet.

LNV, Rabo en de zuivel gaven de verkeerde signalen en adviezen

Hoe anders is de praktijk. LNV, die de subsidie verstrekte, geeft niet thuis. Een knelgevallenregeling is niet aan de orde. Rabo weigert om fosfaatrechten te financieren, omdat je tot je nek in de schulden zit. Dan FrieslandCampina nog. Die gaat boeren die meer melk leveren dan voorheen, straffen met een korting van 10 cent per kilo. En de boer staat alleen met zijn veel te grote, duurzame stal. Geen wonder dat er veel boeren ’s nachts niet kunnen slapen en gevallen van zelfdoding voorkomen.

Vorm een fonds om schrijnende gevallen te helpen

Daarom ben ik om. Ik ben voor een knelgevallenregeling voor de schrijnende gevallen. Daar moeten LNV, Rabo en de zuivel aan meewerken. Bijvoorbeeld door samen een fonds te vormen, dat fosfaatrechten voor de te helpen situaties opkoopt. Of via de Fosfaatbank van het LNV ter beschikking krijgt.

De fosfaatrechten blijven eigendom van het fonds. Ze mogen dus niet worden verhandeld. Ze zijn alleen bedoeld om bedrijven met problemen weer op de rails te krijgen.

Dit is geen sociale regeling, maar het aanvaarden van de verantwoordelijkheid door LNV, Rabo en de zuivel. Zij gaven de verkeerde signalen en adviezen.

Laatste reacties

 • john***

  een mooie regeling zou een voor 5 jaar rechten beschikbaar stellen waar van jaarlijks 1/5 weer teruggenomen wordt. De duurzame stal bevolken helpt dan om de rechten te kopen. De grote vraag wordt ingedamd en alles wordt betaalbaar. Hoeveel fosfaat zou er voor deze regeling noodzakelijk zijn?

 • BetterCows

  Het probleem zit voor 2 juli 2015 .

 • farmer135

  Wie gaat dit uiteindelijk allemaal weer betalen ?

 • boerindorp

  Rechten uit de fosfaatbank toebedelen aan integraal duurzame melkveebedrijven.


 • Alco

  Het is toch van den zotte dat ZELFDODING mensen pas aan het denken zet!!!
  Het beste is nog steeds alle fosfaatrechten de prullenbak in. Het plafond naar huidige maatstaven verhogen.
  De hele regeling heeft niets te maken met de mestproductie.
  Dit blijkt uit dat de geiten branche nog uit kan breiden. Mest-vee en -kalveren geen plafond hebben.
  Dat zelfs een boer met varkens deze niet kan omzetten in melkvee.
  Het hele fosfaatstelsel hebben we te danken aan de RFC, die de melkstroom niet meer aan kunnen. Ze wilden steeds maar groter, groter, groter door fusies.
  Maar hun marketing was daar niet op gebaseerd.

 • Attie

  Prima plan, maar dan zonder fosfaatbank. Wat denk je van de iets minder lnnovatieve bouwer, die ook gelijk ln grond investeerde?

 • Tuig

  Integraal duurzame stallen, duurzame toekomstbestendig stallen, wat moet ik mij daar bij voorstellen? 5 zelfmoorden? Zou kunnen maar ik had er nog niks van gehoord.

 • veelust

  Juist Alco , het hele fosfaatverhaal is niet uit te leggen, draagt nergens niets aan bij anders dan extra administratieve rompslomp, kostenverhogend en zorgenverhogend. Het enigste wat er waarschijnlijk mee veroorzaakt wordt is dat grote bedrijven sneller groeien en de familie bedrijven eerder de handdoek in de ring gooien. Bedankt RFC, LTO en RVO en wie het ook verder allemaal bedacht heeft

 • egbert

  Attie je hebt gelijk alle stallen zijn lang geen innovatieve stallen.
  Die het wel zijn heeft vaak te maken met de regels omtrent amoniakuitstoot en verzuringgevoelige gebieden als je daar mee te maken hebt en dat zijn er veel moest je bijna verplicht een maatlatstal bouwen.
  De meeste subsidies zijn afschrijvingssubsidies moet je alleen nog wel voldoende winst maken.
  Zonder innovatieve stal heb je als je gebouwd hebt net zo veel problemen.
  Bovendien alle innovaties werken niet altijd

 • Vhouder

  en die hun melkquotum verkocht hebben van dat geld een nieuwe stal gezet hebben , zijn die volgens inovatief nu ook knelgeval als ze hun stal niet vol hebben

 • farmerbn

  Zoals al eerder gezegd wilde de overheid minder vee, RFC minder melk en de LTO.. Waarom deden die eigenlijk mee? Eens met Alco dat de fosfaatrechten gewoon weg moeten. Boeren met teveel mest moeten dat teveel afvoeren maar die hebben daar voor gekozen. Niet groeiers hoeven niks in te leveren en niks te kopen als ze in de toekomst ongetwijfeld een keer moeten groeien. Dus geen derogatie maar in de toekomst gaat die 170 kg N per ha toch een keer omhoog ( in Brussel dan). Als Brussel bv naar 250 kg N per ha gaat dan lachen ze ons in het buitenland helemaal uit. Hebben de Nederlanders derogatie met de 80% regel, de dure fosfaatrechten en boeren die 10 jaar stil staan door geldgebrek.

 • Tuig

  Fosfaatrechten gaan er nooit meer af. Net als varkens en pluimveerechten. De overheid heeft alles nu onder controle. Kan desgewenst kortingen doorvoeren. Onnozel om te denken dat rechten verdwijnen.

 • Dirk,

  Laten we een schot zetten tussen" vleesvee fosfaat rechten" en "melkveefosfaatrechten" ,en bij ,melk leverende bedrijven, met vleesvee geen schot, vleesveehouders hebben tot 1 dec de tijd om met of zonder" vleesvee fosfaatrechten " door te gaan , met het ingeleverde deel kan RVO ,knelgevallen helpen

 • Bennie Stevelink

  @Tuig, gelukkig toch nog iemand die realistisch is.

  @15:29, de fosfaatrechten van vleesveehouders moeten ingenomen worden om weer onder het plafond te komen. Deze zijn dus niet beschikbaar voor knelgevallen.

  De oplossing die Vergaderboer aandraagt lijkt mij wel wat.
  ALS NIET-GEGROEIDE BOEREN ER MAAR NIET VOOR HOEVEN IN TE LEVEREN.

 • JelleV.

  Goed plan van Vergaderboer. Er kunnen fosfaatrechten gekocht worden op de vrije markt en betaald worden uit het op te richten Fonds. LNV kan bijdragen uit de door afroming verkregen fosfaatrechten. Een evenwichtige verdeling tussen LNV, Rabo en Zuivel lijkt mij rechtvaardig.

 • Alco

  @Tuig. Denk vooral niet dat ik denk dat de rechten er af zullen gaan.
  Het zou alleen DE oplossing zijn.
  Nee het is zoals je zegt: Daarmee hebben zij ons in de macht.
  Gevolg zal zijn dat daardoor de Nederlandse landbouw de nek omgedraaid zal worden

 • jeannettedekker1

  Realistisch is het niet dat de rechten er af gaan....toch zou ik de tweifelaars aanraden om te verzilveren...je kan de klok niet terugdraaien...maar ook het CBb kan niet met droge ogen de overheid de hand boven het hoofd blijven houden....wel kun je met aanvullende mestmaatregelen ,ervoor zorgen dat de waarde van rechten snel daalt, dat zal dan ook de oplossing zijn voor bedrijven die als het gaat om mestafzet en de grote van hun stal gezond zijn.

 • jeannettedekker1

  Met Bennie ben ik eens dat bedrijven die niet gegroeid zijn evengoed knelgeval zijn en nooit mogen boeten om andere bedrijven in de benen te houden...

 • jeannettedekker1

  Als je de gevolgen van Fosfaatrechten in 2015 niet zag heb je in ieder geval weinig visie.... Ik zie het dan ook nog steeds als onbehoorlijk bestuur.. Vroeg of laat zal dat ook boven water komen..

 • jeannettedekker1

  Een fonds oprichten van Fosfaatrechten en uitdelen aan enkele boeren is dan ook juridisch nooit houdbaar.

 • Klaasvaak

  Ze zouden zo maar eens al te laat kunnen zijn met verzilveren Jeanette

 • Attie

  Ben eigenlijk wel benieuwd hoe Vergaderboer dat gedaan heeft, quotum en koeien verkocht om een grote stal te bouwen, zo schreef hij eens. Om hem vervolgens tijdig vol te hebben ben je wel een geluksvogel, of gewoon Vergaderboer..??

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.