Commentaar

21 reacties

‘Vleesveehouders in de tang met fosfaatrechten’

Vleesveehouders weten nog steeds niet hoe ze er aan toe zijn met de fosfaatrechten.

Kunnen ze wel of uiteindelijk toch niet zeker zijn van de rechten die ze begin dit jaar toegekend kregen? Vooral de vleesveehouders die rechten verkocht hebben, zitten in de tang. Hetzelfde geldt voor de melkveehouders die deze rechten gekocht hebben.

Intussen nadert het einde van het jaar.

Van ‘alleen maar een heffing’ naar ‘in overtreding’

En daarmee slinkt de beschikbare tijd om je fosfaatrechtenboekhouding op orde te brengen. Dat is van het grootste belang. Kreeg je vorig jaar ‘alleen maar’ een heffing als je te veel vee had, nu ben je meteen in overtreding – van de mestwet, met alle nare gevolgen van dien.

Lees ook: RVO.nl opent ‘jacht’ op fosfaatrechten vleesveehouders

Knagende onzekerheid duurt voort

Het is de zoveelste keer in het feuilleton van het mest- en fosfaatbeleid dat knagende onzekerheid voortduurt tot veel te laat in het jaar.

De reactie van het ministerie naar de vleesveehouders is daarbij niet hoopgevend. Het verwijst naar een brief van de minister van 29 maart waarin die een vrijstellingsregeling aankondigde: vleesveehouders zouden daarin voor al hun vee vrijgesteld kunnen worden van fosfaatrechten. Met als gevolg dat ze rechten die al toegekend waren, alsnog zouden moeten inleveren.

Dat ondernemers hun bedrijfsbeleid kennelijk moeten baseren op vage Kamerbrieven is een veeg teken. Met alleen een aankondiging is een regeling nog niet geldig, zo blijkt maar weer.

Laatste reacties

 • kraats

  Ik denk dat de overheid in de tang zit. Zij hebben immers fosfaatrechten toegekend, regels opgesteld met handleiding erbij hoe je fosfaatrechten kan overdragen (lees: verkopen). Nu zij dit weer terugtrekken, maakt hun schadeplichtig !!
  Onbetrouwbare overheid; het was/is ook bij de overheid bekend dat er rechten overgedragen zijn en dat er aanzienlijke financiële verplichtingen mee gepaard gingen. Dan kun je het niet maken door ze 'zomaar' weer in te trekken.

 • Alco

  Hier zal er ook wel weer een discussie los branden.
  Er zijn zelfs al mensen die gehandeld hebben voor de waarschuwing.
  Hoe moet men dit afhandelen?
  Intrekking van rechten en dan toch door kunnen gaan lijkt me geen probleem.
  Veel melkveehouders zouden ervoor tekenen.
  Maar stoppers zien zich blij gemaakt met een dood visje.

 • Attie

  Precies Alco, voor de brief van 29 maart!
  Maar als vleesveehouders een vrije keus hebben zoals eerder gesuggereerd, is er niets aan de hand. Wel stoppen dan natuurlijk.

 • Klaasvaak

  Mijn gevoel hierbij is dat ze m in Den Haag behoorlijk gaan knijpen mbt de knelgevallen. Fosfaat (terug)pakken waar het kan...Ook van de deelnemers aan de stoppersregeling.
  Voor de Rabo zal het risico wel kleiner zijn om de stoppers 1200 euro per koe te gunnen dan de knelgevallen met halfvolle stallen te laten werken. 

  Het begint met mekaar een flinke soap te worden... Zonder stip aan de horizon.

 • Henk.visscher

  Wij als boeren zijn een stel kneuzen dat we nu geen duidelijkheid eisen, het is niet te accepteren dat er nu nog zo veel onduidelijk is

 • Bennie Stevelink

  Als ze nu hadden gewacht met verkopen totdat ze duidelijkheid hadden. De fosfaatrechten zijn nu ook nog veel duurder dan begin dit jaar, wat te verwachten was. Het lijkt erop dat deze vleesveehouders hebben gehandeld met een soortgelijke motivatie als melkveehouders die hals over kop een zo groot mogelijke stal bouwden: weten dat het niet kan, maar voldongen feiten creëeren in de verwachting dat je daar wel mee weg komt ten koste van anderen.

 • kraats

  "duidelijkheid' heb je nu....
  Het is alleen voor een aantal niet duidelijk wanneer de overheid gaat betalen bij deze wanorde.
  Er zijn er al genoeg die gelijk de rechten verkocht hebben en het geld alweer besteed hebben om af te lossen, asbestsanering en nieuwe daken op de stallen,
  grond gekocht, huis gebouwd, trekker gekocht, andere stal gezet, etc. etc.
  Kortom geld is alweer weg en de overheid laat iedereen achter in een grote puin-zooi....

 • Klaasvaak

  Het is duidelijk dat we de echte boodschap van de overheid maar tussen de regels door moeten lezen. Zal ik de volgende keer ook tegen een nvwa-er zeggen.....

 • a van Gerwen

  Hoe en wanneer kom je er als kopende partij eachter dat je aangekochte en reeds bijgeschreven fosfaatrechten alsnog ingetrokken worden. Gebeurt toch zeker niet na 1 jan. als er niets meer te corrigeren valt.

 • Alco

  @Vischer. Duidelijkheid eisten ook de boeren met de "Laarzenactie".
  Dat waren nog eens kneuzen.
  Ze maakten vrijbaan voor de invoering van de rechten.

 • Firma Vellenga

  Dat dacht ik ook als eerste Bennie. Nu denk ik geef maar gauw je geld uit, anderen hebben het ook gedaan. Van een kale kip kunnen ze niet plukken. Het is toch al zo'n puinhoop

 • Bennie Stevelink

  Toen onderhandeld werd over mogelijke vrijstelling van het fosfaatrechtenstelsel voor vleesveehouders had de overheid de fosfaatrechten van vleesveehouders direct moeten blokkeren zodat verkoop niet mogelijk was.
  In iedere sector, binnen en buiten de landbouw, heb je een percentage graaiers en dieven. Daar had de overheid op moeten anticiperen.

 • 8911077012

  rvo heeft ze zelf erkent door ze over teschrijven lijkt me sterk dat een rechter oor deelt dat deze niet bestonden
  en innemen wat niet van jou is ?!?! EEN VERKOCHTE EN AFGELEVERDE KOE BIJ VERKOPER HALEN HOE DOE JE DAT ALS DERDE?????????????

 • kleine boer

  Beetje vreemde reactie bennie na je duidelijke uitleg van vorige week....

 • jeannettedekker1

  Graaiers en dieven,,,weer fout Bennie.

 • Attie

  Echt niet netjes Bennie, terwijl de overheid drie
  jaar de tijd gehad heeft!
  Heel begrijpelijk ook dat die als eerste op de markt kwamen...

 • Bennie Stevelink

  @kleine boer en @dekker, waar komen de fosfaatrechten vandaan die een aantal vleesveehouders hals over kop verkocht hebben?
  Die komen dus van de niet-gegroeide boer die 8,3% heeft ingeleverd.
  Het is net als met uitkerings- en verzekeringsfraude: het geld komt niet van de “overheid”, het geld komt van de buurman die extra premie moet betalen.
  Betalen voor oneigenlijk gebruik door anderen heb ik de buik van vol.

 • kleine boer

  Dus nu word de korting terug gedraaid denk je Bennie als de rechten terug zijn bij de overheid?

 • Attie

  Waar die fosfaatrechten vandaan komen Bennie, gewoon van hun vleesvee jongvee 101en102 wat altijd al onder het zogenaamde plafond zat. En als ze te weinig grond hadden moesten ze ook 8,3% inleveren net als jij, neem ik aan?

 • 8911077012

  bennie we hebben noord oost zuid west maar volgens mij lul jij met 20 winden mee in de ronte

 • jeannettedekker1

  Die Fosfaatrechten zijn een cadeautje van de overheid,, en jij mag betalen Bennie voor die rechten maar je mag zelf ook je cadeautje uitpakken..

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.