Redactieblog

9 reacties

‘Sturen via de beurs van de boer’

“De zuivelfabriek bepaalt steeds meer wat de boer moet leveren en dus hoe hij zijn bedrijf moet voeren”, zegt Hanna. “Kijk maar naar Cono in de Beemster. Daar kondigt coöperatievoorzitter Klaas Sluis aan dat het verschil in vergoeding voor weide- en niet-weidemelk de komende tijd nog groter wordt. Dat leidt tot nog meer koeien in de wei.”

Hanna heeft gelijk. Cono is een prima voorbeeld van een coöperatie die marktconform produceert. De consument wil koeien in de wei, dus krijgt hij die. In het werkgebied van Cono loopt 92% van de koeien buiten. In overig Nederland is dat 20% lager.

Cono doet dat binnen de coöperatieve ondernemingsvorm. Niet eindeloos praten, maar gewoon doen, dat is de stijl. Zoals bij weidemelk. In 2017 ging de vergoeding voor weidemelk al van € 1 naar € 2 per 100 kilo melk. Daarmee is Cono koploper. En nu wordt het verschil nog groter.

Resultaat het enige dat telt bij maatregelen

“Misschien is het geheim van Cono wel dat de voorzitter dit soort maatregelen persoonlijk aankondigt, alsof hij het zelf heeft bedacht”, meent Hanna. “Bij de grote coöperaties, zoals FrieslandCampina, komt de directie met een voorstel. Dat wordt dan door het bestuur verder verdedigd. Daarmee diskwalificeren ze zich tot papegaai van de directie. Dat pikt de tegenwoordige boer niet meer”.

“Dat zal allemaal best waar zijn”, mengt Hans zich in het gesprek. “Maar het gaat natuurlijk om de melkprijs. Als een coöperatie een hoge melkprijs uitbetaalt, dan maken we ons niet zo druk om een regeltje meer of minder. Dan zoeken we oplossingen. Als de melkprijs tegenvalt en er worden allemaal regeltjes op de boeren losgelaten, reageren we anders. Een coöperatie, die zelf de zaakjes niet op orde heeft, heeft bij de boer minder recht van spreken. Daarom kan Cono doen wat het wil. Een prima resultaat, daar gaat het om.”

“Dat betekent dus dat FrieslandCampina, ondanks veel tegenstand, nieuwe regels zonder draagvlak moet doordrukken”, constateert Hanna.

Zo is het. Meepraten en voorlichting helpen alleen bij een prima melkprijs.

Laatste reacties

 • hansvanbergen

  Als ik me niet vergis, en het zou de eerste keer zijn, is Cono op enig moment melk gaan collecteren voor Ben en Jerry. Een fabriekant van duur ijs. ZIJ hadden caring dairy en de boeren die leverden moesten aan eisen voldoen en beurden meer. Spoedig daarna heeft met CD voor alle leden ingesteld. De goede melkprijs komt van de zeer hoge kwaliteit en zeer smakelijke kaas. Niet van al die kulregels. Omdat 92% weid KUNNEN zij ook 2 euro betalen. Zij kunnen ook 3 euro betalen immers het heeft nauwelijks effect het zijn maar een paar leden die er last van hebben

 • Bennie Stevelink

  Cono zet het grootste deel van de kaas af in de Randstad en kan daar de weidepremie terugverdienen. RFC moet het grootste deel van de zuivel buiten Nederland afzetten waar weidegang geen item is.
  Ten tweede zitten de Cono boeren in het groene hart van de Randstad waar veel veengrond is. Maisteelt zal daar weinig voorkomen, hoofdzakelijk gras. Jaarrond opstallen is vooral aantrekkelijk voor boeren die veel mais kunnen telen. Als je toch alleen maar gras hebt kun je de koeien net zo goed in de wei doen.
  En ten derde, waar Hans van Bergen ook al op wijst: het percentage weideboeren is bij Cono zo hoog dat de weidepremie een vestzak-broekzak verhaal is. Net zoveel als de weidepremie omhoog gaat, gaat de basisprijs omlaag. Ze kunnen wel tien cent weidepremie geven, de totale melkprijs wordt er niet anders van.

  Wat in ieder geval geen invloed heeft is de manier waarop de voorzitter het een en ander presenteert.

 • Kelholt

  @Bennie Stevelink zegt: "RFC moet het grootste deel van de zuivel buiten Nederland afzetten waar weidegang geen item is."
  Vraagje Bennie: Waarom zou RFC haar leden dan zoveel kostprijs verhogende flauwekul regels opleggen terwijl dit voor het grootste deel van haar afnemers geen item is en deze afnemers er dus ook geen cent extra voor betalen???

 • Bennie Stevelink

  Omdat we anders een wettelijk verplichte weidegang krijgen.

 • farmerbn

  Mag Nederland wel een wettelijke verplichte weidegang invoeren? Als dat niet mag van Brussel of Luxenburg ,en dat denk ik , dan moet je daar ook niet voor banggemaakt worden. Het is dom om meer weidemelk op te halen en de boeren daartoe te verplichten als de klant daar niet om vraagt en voor betaalt. Het heeft geen enkele meerwaarde als je een klant die het niet hoeft wel levert. Dan wordt het meteen iets wat je er gratis bij krijgt ipv een optie die je bewust erbij koopt.

 • hookwood

  @farmerbn Er zijn landen binnen de EU waar een verplichting geld op het gebied van koeien weiden. In hoeverre Brussel daar over gaat is mij niet bekend. Ik ben het absoluut met je eens weidegang bij een verplichting door de overheid geen meerwaarde meer heeft in de markt.

  <>

 • Nieuw.

  In de duitse supermarkten zie je nu ook weidemelk , ik dacht van Tuffi/RFC. Zijn goedkoper dan Baremilch uit de Bayerische Alpen en Biomelk uit oostduitsland. Maar duurder dan gewone melk die 69 cent per liter 3,5% vet kost. Voor RFC en hun boeren ook goed om weidemelk te promoten, voor veel boeren zijn de kosten niet veel hoger.

 • farmerbn

  Als een land het verplicht hoeft niet te betekenen dat het ook mag. Mensen uit die landen zijn waarschijnlijk niet naar Brussel of Luxenburg gegaan om het aan te vechten.

 • joannes

  jaja, de regels worden nu door de markt gedicteerd. Meer doen voor meer geld. Kwaliteit van leven voor dieren lijkt politiek interessant, maar zal altijd een niche blijven!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.