Redactieblog

9 reacties

‘Rabobank toont twee gezichten naar de toekomst’

Minister Stef Blok van Buitenlandse zaken zei in een besloten bijeenkomst dat hij niet geloofde in integratie van migranten en vluchtelingen in onze maatschappij. Wat hem betreft moesten ze mooi blijven waar ze geboren waren.

Een mening die je vaak hoort, maar die een minister van Buitenlandse Zaken niet hoort te zeggen. Hij kreeg een storm van protest over zich heen. Er volgde een Kamerdebat en hij bungelde een poos aan een zijden draadje. De coalitie bleef hem trouw en daarom zit hij er nog.

Nadat hij excuus had gemaakt over zijn uitspraken en hij deze terugtrok. “Dus heb ik ze niet gemaakt”, zei hij voor de televisie.

Gedachten zijn belangrijker dan woorden

Lulkoek. Hij had zijn woorden terug getrokken, maar zijn gedachten niet. En die zijn belangrijker dan woorden. Want we weten nu hoe Blok echt denkt over vluchtelingen.

Aan de affaire-Blok dacht ik toen ik las dat Rabobank op Lowlands, een muziekfestival in Biddinghuizen, de bezoekers de toekomst liet proeven. In een tijdelijk restaurant. Tom van Kuyk van de Rabo was initiatiefnemer van deze eettent met de naam Brasserie 2050. “We zochten als bank een manier om ons voedselverhaal te vertellen”, zo verklaarde hij.

Minder vlees, meer plantaardig, weinig zuivel en vooral duurzaam. Dat moesten de bezoekers van Lowlands leren

Hij kreeg volop medewerking van de biologische boeren in de polder. Akkerbouwer Carel Bouma leverde diverse gewassen. Vlees kwam van Tineke van de Berg, die in Almere een bedrijf van 250 hectare runt. Maar ook was er biefstuk van plantaardige eiwitten. De familie Bruins uit Kampen leverde de melk.

Een prima initiatief, zou je zeggen. Met Brasserie 2050 wilde de Rabo tonen wat de wereld in dat jaar eet. Minder vlees, meer plantaardig, weinig zuivel en vooral duurzaam. Dat moesten de over het algemeen jonge bezoekers ervan leren.

Het is dus ook de visie van de Rabo over de landbouw in de toekomst.

Financierde de Rabo een paar jaar geleden niet vele nieuwe stallen, toen de melkquotering werd afgeschaft?

Maar dan de hedendaagse praktijk. Financierde de Rabo een paar jaar geleden niet vele nieuwe stallen, toen de melkquotering werd afgeschaft? Helemaal geen duurzaamheid, maar uitbreiding. En dan het onlangs gepresenteerde voorstel voor een landbouwakkoord van het Planbureau voor de Leefomgeving. Dat ging ook over duurzaamheid.

Maar daar haakte Rabobank op voorhand af. “De plannen zijn niet realistisch en economisch niet rond te zetten,” zei topman Ruud Huinre. “Boeren met duurzame plannen hebben daarom niet veel te zoeken bij de Rabo”, zo stelde hij. Om af te sluiten met de dooddoener: “Start maar een crowdfundingsactie”.

Populair doen bij jongeren op een festival, maar de deur dichthouden voor de boer die duurzame initiatieven wil nemen

Ziedaar de twee gezichten van de Rabo. Populair doen bij jongeren op een festival om ‘ze na te leren denken over de toekomst van ons voedsel’, maar de deur dichthouden voor de boer die duurzame initiatieven wil nemen.

De Rabo kreeg nogal wat kritiek over zich heen met deze opstelling. Niet uit boerenhoek, die zijn vermoedelijk murw geslagen. Wel in commentaren in kranten.

Terecht. Wat moet je hiermee als consument? En erger, als boer? Duidelijk is dat je met twee gezichten de weg kwijt bent.

Laatste reacties

 • stme80

  een bank denkt aan winst, en aan terugbetalingscapaciteit. Als de bank denkt dat je als boer kan terug betalen, of de borg groot genoeg is, dan zal ze jou een krediet geven en aan de hand van het risico een hoger of lager rentepercentage geven... als het maatschappelijk verantwoord is, in hun ideeën naar de toekomst past, of voor de boer de juiste beslissing naar de toekomst is interesseert hun op dat moment geen fluit... winst maken...

 • Henk.visscher

  Bedankt, goed verhaal, de Rabobank is hypocriet, mooi verhaal ophangen en in de praktijk heel ,anders handelen

 • .....

  De Rabobank is niet meer geschikt voor de gangbare boer.

 • huisvader

  Bankiers zitten er alleen maar voor zichzelf en zijn net bakplaten zo maar heet en zomaar koud

 • Alco

  De RABO praat gewoon met de meute mee.
  Maar moet toch ook wel om zijn rendement denken.
  Wat de asielzoekers betreft ben ik blij met mensen als Stef Blok.
  Vluchtelingen neem je op maar je grens open stellen betekent over tig jaren hier dezelfde problemen.
  Het probleem moet je daar oplossen.

 • Henk.visscher

  Alco welke Stef Blok bedoel je, die in gesloten kring zijn hart lucht, of die Stef Blok die daarna alles anders bedoelde

 • Gradje 1966

  Zo n verhaal kan je ook wel over R.F.C. houden . Alles moet duurzaam de boer betaald wel en de Directie en hoofdbestuur profiteert wel en de boer word als slaaf behandeld . Alles word in de top beslist en de leden kunnen luisteren of op zouten ze geven bestuurlijk nergens iets om .

 • piet p

  Veel boeren leunen te veel op een bank logisch dat deze dan arrogant en vervelend gaat doen.

 • koestal

  Rabobank heeft twee of meer gezichten.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.