Redactieblog

17 reacties

‘Nu al de melkprijs van over 10 jaar’

Blijven voortmodderen of snel stoppen? Landbouworganisaties zouden best een duidelijkere visie mogen ontwikkelen. Duidelijkheid is namelijk geboden, zeker met een melkprijs die 10 jaar op het huidige niveau lijkt te blijven.

“Als de deskundigen gelijk krijgen komt er de komende 10 jaar een slagveld onder veehouders”, sombert Hanna. “Een panel van financieel deskundigen uit de zuivelsector heeft berekend dat de verwachte gemiddelde melkprijs tot 2028 op het niveau blijft van dit jaar. Dat betekent zo’n 36 cent”.

Als deze voorspelling uitkomt, zouden vele boeren slapeloze nachten moeten hebben. Kijk maar naar de verschillende berichten op sociale media. En de mensen van DDB, die een veel hogere kostprijs berekenen. Ook de banken zijn veel minder scheutig in het verstrekken van leningen.

De boer werkt met gemak lange dagen en houdt vol

“Ik denk dat de deskundigen er niet ver naast zitten”, zegt Hans. “Met de melkprijs van nu moet een boer goed kunnen rondkomen. Het is geen vetpot, maar dat zal het ook nooit worden. Daarvoor is de markt te overvoerd en zijn de spelregels in de verschillende landen te verschillend.”

“Je vergeet ook dat wij een speciaal slag mensen zijn”, mijmert Hanna.” Wij werken met gemak 60 tot 70 uur, gaan weinig met vakantie en zijn tevreden als we de rekeningen kunnen betalen. In een goed jaar doen we de noodzakelijke investeringen en we leven zuinig. Door die levenswijze zijn er ook steeds minder opvolgers beschikbaar.”

Stoppers zouden tijdig moeten stoppen

Dat is op zich best goed. Er zullen daardoor meer bedrijven stoppen en blijvers krijgen de kans uit te breiden. Belangrijk is dat de stoppers er op tijd een punt achter zetten. Als volgend jaar de fosfaatrechten echt geld kunnen opbrengen, dan is het voor veehouders met een slecht resultaat tijd om te cashen.

“Daar moet je niet teveel van verwachten”, meent Hanna.”We gaan vaak tot het bittere einde door. We leven nog zuiniger en investeren helemaal niet meer om de eindstreep maar te kunnen halen. Het moeilijke is dat die eindstreep voor elke boer op een ander punt ligt.”

Duidelijke landbouwvisie gevraagd

Een taak voor de landbouworganisaties. Die mogen best een duidelijkere visie ontwikkelen. Als dan blijkt dat een kwart van de boeren beter snel kan stoppen, dan is dat zo. Dan doen ze beter werk dan de sector te laten voortmodderen.

Laatste reacties

 • Alco

  Ik denk dat ik teken voor een stabiele prijs van 36 cent.
  De "vrijheid" in het buitenland zal ons door de neus geboord worden.

 • brutus71

  Toekomst is koffiedik kijken, als de zomer van 2019 net zo droog en warm wordt als 2018 wordt gaan er pas echt veel koeien naar de slacht en komt er echt minder melk op de de Europese markt en wordt de prijs per kg melk fors hoger.

 • Klaasvaak

  Als volgend jaar de fosfaatrechten echt geld kunnen opbrengen?

 • driepint

  Topondernemer Vergaderboer denkt dat alleen veehouders met een slecht resultaat cashen. Er zijn er ook meer dan genoeg die zich financieel onafhankelijk kunnen maken zonder te melken, dat is ook een overweging.

 • deB.


  Stopt allemaal vanzelf......er zijn er zoveel die het gewoon zat zijn
  Het is toch armzalig dat we al meer dan 10 jaar een schandalige hangende prijs hebben tov de kosten! Stel naieve boeren bij elkaar, dat zijn we.
  Armoedig leven, weinig niet op vakantie..iedereen in het gezin moet maar dealen met het geldverslindende bedrijf. Allemaal prima, als de beloning er naar is. Maar het is precies andersom... kwelling!!TRIESTE BOEL

 • themmen

  10 jaar geleden werd verwacht dat de melkprijs door afbouw van interfentie nu krap 30 cent zal zijn dat is ook meegevallen

 • Alco

  De wetten der natuur zullen heersen.
  Bij hoge fosfaatrechten zijn er blijkbaar boeren die het daarmee ook zien zitten.
  Ze laten ze zich blijkbaar niet bang maken door de invloed van het buitenland, waar de kosten niet zo de pan uit rijzen als hier.

 • Bennie Stevelink

  De banken hebben gefinancieerd op basis van een gemiddelde melkprijs van 34 cent. Als het gemiddeld de komende tien jaar op 36 cent uitkomt, wat is dan het probleem?

 • polsbroek

  klagen heeft geen zin de ene boer wordt rijk en zijn buurman wordt door de armen begraven je moet gewoon een goede vakman zijn en niet te lui om te werken en geluk hebben wat je altijd moet proberen af te dwingen

 • Attie

  Zo is het, melken doe je aan de onderkant (kostprijs). Het verschil bepaald je toekomstvisie, en daar gaan de duimschroeven idd wat strakker..

 • brutus71

  Wat klagen we toch, blijf positief, het loopt wel los de komende jaren

 • jeannettedekker1

  Financieel deskundigen,,,,broodprofeten zijn het... ik verwacht een gigantische inflatie en niemand kan voorspellen wat er dan gebeurd.

 • jeannettedekker1

  De gene die het langst leeft,mag de meeste koeien melken.

 • koestal

  moderne slavernij voor de grote bedrijven

 • Maas1

  Een financierings op basis van 34 ct bij een melkprijs van 36ct ? En dan nog duurzaamheid en kringloop uit voeren en een verwachte rente stijging in het verschiet, en dan ook nog moeten investeren in kringloop e.d om daar door de markt af te schermen omwillen van politieke keuze voor wat ze waard zijn bij de waan van de dag! En dan maakt men zich zorgen om het feit dat vele veehouders onder de armoede grens leven? Niet vreemd dat er een race is ontstaan naar de uitgang niet naar de bodem dat is het systeem van bututelen en uitknijpen van de boer.

 • Koen Franken

  @Brutus71 , helemaal mee eens, wat word er toch wat af geklaagd zeg .

 • Attie

  Klagers geen nood, pochers geen brood..
  Zal vast nog eens een dubbeltje tussen de centen zitten!

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.