Redactieblog

3 reacties

‘Met mbo-studenten boeren bezoeken in Canada’

De derdejaars van onze mbo-opleiding hebben deelgenomen aan een studieweek in Canada.

De studenten van het Nordwin College konden kiezen uit Canada, Frankrijk of Duitsland. Wat de titel van deze blog al doet veronderstellen: ik ben met een groep naar Canada geweest. 5 docenten met 26 studenten, die rondtoerden in auto’s.

We zijn 10 dagen in Ontario geweest, in het noorden bezochten we een mooi natuurpark en in het westen gingen we richting Michigan. Daarna togen we naar Toronto voor vertrek, maar eerst de Niagara-watervallen bekijken. Niet alleen vanuit de toren, maar ook dichtbij vanuit de boot. Ook een ijshockeywedstrijd mag natuurlijk niet ontbreken, dat hoort bij de Canadese cultuur.

In de provincie Quebec zijn op meer dan 60% van de bedrijven de koeien aangebonden

We hebben 10 melkveebedrijven bezocht, gediscussieerd over de beschermde markt, de handelsoorlog met de Verenigde Staten, ethische aspecten van reproductie van jongvee en natuurlijk over de structuur en de kwaliteit van de melkveehouderijbedrijven. We zagen bedrijven in vele soorten en maten, van 50 tot 900 koeien.

Het gemiddelde bedrijf in Ontario bezit 60 koeien. In de provincie Quebec zijn op meer dan 60% van de bedrijven de koeien aangebonden. In een aanbindstal stonden 65 top Brown Swiss-koeien die 12.500 liter gemiddeld gaven, met goede gehalten. De van origine Zwiterse eigenaren toonden een super beste veestapel, waarmee ze goed boerden.

Biologisch boeren in Canada

Ook namen we een kijkje bij een biologische boer. Hij produceert zo veel mogelijk uit vers gras. Of liever gezegd: hij weidt veel en vroeg, eerst in de snijrogge, dan luzerne. Wanneer het in juni erg droog en heet is, vreten de koeien zelfs verse sorghum. In het weiland zijn deze gewassen naast echte grassen allemaal aanwezig. Hij past stripgrazen toe bij zijn Holsteins. Ook dit waren puike koeien. Deze veehouders was ervan overtuigd dat zijn manier van weiden het organischestofgehalte en bodemleven deed toenemen. Biologische melk is er te weinig in Ontario, het is maar 2,5% van het totale volume. Nieuwkomers worden gesubsidieerd, zij hoeven maar 50% van het quotum zelf te betalen.

Meer over deze nuttige reis in de volgende column. Dan ook: emigreren kan nog steeds!

Laatste reacties

 • Maas1

  Jongeren realiseer je goed als je hier weg gaat verbrand je geen schepen achter je, deze worden voor je verbrand! Ga je
  ( ruimtelijke ) vrijheid te gemoed.

 • jfvanbruchem1

  ga dan.

 • cornelis 22

  ben al aan het pakken.

Of registreer je om te kunnen reageren.