Boerenblog

13 reacties

‘I&R-voorstel rammelt’

Het ministerie van LNV komt met een voorstel voor verbetering van het I&R-systeem. Daarop kon je via internet reageren.

Zinvol, dacht ik in eerste instantie, want de onterechte beschuldigingen van grootschalige fraude moeten we in de toekomst voorkomen. Maar al lezend merkte ik dat dat niet de inzet is. Het voorstel is om alle dierhouders hard aan te pakken met strenge regels en zeer hoge boetes. En dat terwijl tot nu toe onbekend is hoeveel en welke fouten zich hebben voorgedaan in de I&R. Maar er komen dus wel maatregelen.

De omgekeerde wereld

In vaktijdschriften was te lezen dat het in de I&R-affaire van begin dit jaar vooral gaat om foute koppelingen van automatiseringssystemen en wellicht om een (zeer) klein aantal veehouders dat bewust de regels heeft overtreden. De voorstellen richten zich echter op álle dierhouders die in overgrote meerderheid niet frauderen. Daarnaast zijn er geen voorstellen voor verbetering van de automatiseringssystemen. Het is volstrekt de omgekeerde wereld.

Omdat er wellicht enkele fraudeurs zijn, ga je alle dierhouders bij voorbaat wantrouwen en met enorme boetes opzadelen

Boetes in categorieën

Een geboorte moet in het voorstel binnen 3 dagen in plaats van 3 werkdagen gemeld worden en pas nadat het kalf een oormerk in heeft. Dan moeten meer mensen op een bedrijf kalveren oormerken en registeren via de computer. Zo werk je juist fouten in de hand. Verder worden overtredingen voortaan ingedeeld in categorieën: gering (€ 500 boete), neutraal (€ 1.500 boete) en ernstig (€ 2.500 boete). Het onjuist melden is een neutrale overtreding, dus een geboorte een dag te laat melden betekent € 1.500 boete. Dit is volstrekt doorgeslagen. Omdat er wellicht enkele fraudeurs zijn, ga je alle dierhouders bij voorbaat wantrouwen en met enorme boetes opzadelen.

Excuses van het ministerie

Er was en is geen sprake van grootschalige fraude. Ik verwacht nog steeds excuses van het ministerie voor de onjuiste beschuldigingen en het negatieve beeld dat van de melkveehouderij is ontstaan. Maar nee, het ministerie gaat nog even door met net te doen alsof het grote problemen aanpakt en oplost. Als het ministerie zoveel tijd heeft, kan het die tijd beter gebruiken voor het afhandelen van de bezwaarschriften van de fosfaatrechten. Daar is wel behoefte aan. Ook wij wachten al vanaf mei, en vervolgens vanaf 1 september, maar nog steeds geen bericht.

Nu moet je voortdurend in angst leven of je geen fouten maakt, omdat dat direct duizenden euro’s gaat kosten

De voorgestelde maatregelen zijn onpraktisch en de boetes buiten proporties. Met name de boetes betekenen een enorme psychische lastenverzwaring voor alle dierhouders. Iedereen vergeet wel eens wat. Echt niet om te frauderen, maar gewoon omdat je aan het werk bent en wel eens een vergissing maakt. Nu moet je voortdurend in angst leven of je geen fouten maakt, omdat dat direct duizenden euro’s gaat kosten. Het kan toch niet zo zijn dat je alle dierhouders opzadelt met onwerkbare regels, extra administratieve lasten en een forse psychische belasting, alleen om enkele onbekende knelpunten op te lossen.

Laatste reacties

 • .....

  Goed stuk, de angst slaat je om het hart als de NVWA het hoofd bij je door de deur steekt. Willen we eigenlijk wel in zo'n land leven met z'n allen?

 • a van Gerwen

  sterker nog, de angst slaat je al om het hart als er een onbekende auto op het erf draait.

 • Kletskoe

  Helemaal mee eens. Slaat compleet door dit. Er komt een angstcultuur. Er moet juist een verbetercultuur komen waarin fouten makkelijk herstelt kunnen worden. Als iemand teveel fouten maakt door onachtzaamheid of erger dan mag/moet de NVWA naar redelijkheid actie ondernemen.

 • Bennie Stevelink

  Er is een percentage boeren die inderdaad knoeien met de geboorte datum of andere fraudes plegen. Er is echter een vele malen grotere groep die fouten in de registratie heeft door lastige onlogische systemen. Zelf had ik een tijd terug een koe met een tweeling waarvan er één dood was. Probeer dát maar eens goed in het systeem te krijgen.
  Fouten in de I&R willen oplossen met alleen repressie werkt niet. Het zegt mij wel iets over de mentaliteit van de ambtenaren op het ministerie. Het heeft iets Stalinistisch.

 • Kletskoe

  Als je het steeds ingewikkelder/strenger maakt, creeer je steeds meer risico op 'onregelmatigheden'. En die ga je dan ook vinden als je zoekt. Maar welk probleem los je op? Mij niet helder.

 • Alco

  Mijn vader zei altijd.
  Mensen die wat kunnen hebben een beroep.
  Anderen worden ambtenaar en uit rancune maken ze het uitoefenen van een beroep onmogelijk.

 • ENDE902

  Volgens mij heeft mevrouw Schouten enkele weken terug aan de Tweede Kamer gemeld, dat de inkomenspositie van de boerengezinnen een punt van aandacht was. Als ik dan lees over genoemde bedragen voor een I&R-vergissing, begin ik mij toch af te vragen, waarom deze twee zaken op het ministerie en in laatste instantie bij haarzelf niet tot de conclusie leiden, dat ze door bovengenoemde I&R-maatregelen de melkveehouderijgezinnen een psychische druk bezorgen en daarmee goed functioneren juist tegenwerken met het gevolg dat de kans op vergissingen juist nog groter wordt.
  Daarentegen vind ik, dat opzettelijk geknoei met I&R-gegevens wel zwaar gestraft mag worden.

 • Zuperboer

  Mw Schouten is de spreekbuis van haar ambtenaren. Haar eigen stempel kan of mag ze niet zetten.

 • koestal

  Het hele ministerie rammelt

 • Jan-Zonderland

  Als buitenstaander rijzen je de haren ten berge als je dit allemal leest mbt tot I&R. Die Schouten is totaal de weg kwijt en functioneert niet helder meer. Of ze nu door ambtenaren uitgestippelt beleid uitvoert of eigen beleid maakt niet uit. Zij is en blijft eindverantwoordelijke. Wat is nu het grote probleem als je per ongeluk een kalf een dag te laat opgeeft ? Welk gevaar voor de volksgezondheid schuilt hierin ? Wat kan een ( economische) reden zijn om een kalf opzettelijk een dag te laat op te geven ? (Fraude in dit geval). Wie kan dat mij eens uitleggen ? Dit soort boetes staan in geen verhouding tot en komen voort uit iemands streven naar totale dictatuur.

 • Jan-Zonderland

  Nog even over het te laat opgeven van een kalf: als er vandaag een geboren wordt en die vergeet ik om wat voor reden dan ook om op te geven en doe dat pas over een week, dan is dat kalf toch 5 dagen later geboren ? Klopt wel niet helemaal maar je gaat jezelf toch geen oor aannaaien met een boete van €1500 ? En dan weer de vraag: wat is het probleem ? Gaan er mensen aan dood ? Gaan er beesten aan dood ? Als dit de ernstigste fraude was in de maatschappij dan zou Nederland er heel anders uitzien.

 • farmerbn

  Hoeveel tijd krijg je in Nederland om een kind aan te geven na geboorte? Ik geloof dat Koninklijke families daar zelfs de meeste tijd voor nemen.

 • koestal

  Kan Carola weer boetes rond strooien,zo duwt ze de boeren weer in de hoek,de kleine linkse partijen willen haar wel helpen.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.