Redactieblog

13 reacties

‘Genomics moet betrouwbaarder voor brede inzet’

In Nederland kunnen of durven veehouders maar deels voordelen van genomische fokwaarden te benutten.

In 2010 werden de eerste genomische fokwaarden van stieren gepubliceerd. Deze fokwaarde bestaat uit gegevens van zowel vader als moeder, aangevuld met gegevens uit het erfelijk materiaal van de stier waarvoor de fokwaarde wordt geschat.

Genomische fokwaarden overschat

Na een aantal jaren bleek dat de eerste genomische fokwaarden hoger ingeschat werden dan de uiteindelijke fokwaarde van de stier. Die fokwaarde krijgt hij op basis van dochterinformatie en heeft een hogere betrouwbaarheid. In het begin was de afwijking, volgens cijfers van Alta Genetics in de Verenigde Staten, gemiddeld 177 punten TPI (totaal-index), nu is dat nog ‘maar’ 105 punten TPI. Ter vergelijking, de jongste top-genomics stieren zitten al tegen de 3.000 punten TPI.

De overschatting is een van de redenen waarom KI Samen, als enige fokkerijorganisatie in Nederland, dan ook nog niets doet met genomics. Althans niet in de verkoop richting klant. Alle andere organisaties werken wel met genomische fokwaarden.

Gebruik genomische stieren blijft steken op 50% inseminaties

In het buitenland worden genomische stieren al volop en breed ingezet. In Nederland is het gebruik blijven steken op zo’n 50% van alle inseminaties. Dat komt omdat veehouders maar deels de voordelen van genomics kunnen benutten.

Genomics kan een goede bijdrage leveren in de selectie van jongvee op het bedrijf

Veehouders gebruiken voor correctieparing van hun koeien, al dan niet begeleid door fokkerijadviseurs, op het primaire bedrijf dan ook vooral bewezen fokstieren. Jonge stieren worden daar beperkt ingezet. Daarbij zijn de jonge stieren vaak ook nog eens een stuk duurder per rietje. Wel kunnen genomics goed gebruikt worden op jongvee en kan het een goede bijdrage leveren in de selectie van jongvee op het bedrijf. Het is niet voor niets dat Fokken op Maat een succes is bij CRV. Want het is ook wel bewezen dat het genetisch betere jongvee bijna nooit tot het ondereind hoort als ze eenmaal aan de melk zijn. En met die wetenschap kun je al vroeg afscheid nemen van het (genetische) ondereind.

Genomische stieren voor melkkoeien

Voor een breed fokdoel kunnen de genomische stieren ook een bijdrage leveren. In dat geval moet een groep stieren gemiddeld de beoogde vooruitgang brengen.

Maar voor echt volop gebruik, dus ook op de melkkoeien, zullen de variaties tussen genomische fokwaarde en fokwaarde op basis van dochters toch een stuk minder groot moeten zijn, willen veehouders massaal en alleen genomische stieren inzetten.

Laatste reacties

 • bartje14

  Het goed, probleemloos en lang kunnen functioneren van onze melkkoeien is niet alleen afhankelijk van een genomics fokwaarde. Zeker niet als het in een totaal index wordt gepresenteerd waar alles op een grote hoop wordt geveegd op basis van wegingsfactoren.

 • diekmann

  Kijk liever naar de aanhoudingscijfers en de 100000 kg koeien. Zegt mij veel meer.

 • farmerbn

  In de NVI zitten veel kenmerken met een grote invloed die niet zo erfelijk zijn. Men fokt dus steeds meer op kenmerken die erfelijk weinig overdraaglijk zijn. Ook zie je steeds meer slechte eigenschappen zoals taaimelksheid, korte spenen die ook nog eens achter elkaar kruisen en vooruiers die lager zijn dan de achterkwartieren. Allemaal zaken die je niet krijgt als je oudere stieren gebruikt die die slechte eigenschappen met zekerheid niet doorgeven. Hoe kun je vertrouwen krijgen in (bewust?) opgeblazen cijfers? Als bleek dat die genomische jonge stieren beter zijn dan verwacht, dan hadden meer mensen vertrouwen. Nu nog steeds niet.

 • 344412

  Genomics werken perfect, wel stieren selecteren die binnen het eigen fokdoel passen, niet omdat ze ‘hoog’ zijn. En gebruik spreiden, maar dat moet met fokstieren ook.

 • vink

  Wij kopen alle vaarzen aan. Zie er steeds meer waarbij de achterspenen schuilgaan achter de voorkwartieren ,ook bij dochtergroepen op keuringen. waardeloos voor de robot. als ze nog even zo doorfokken zitten de achterspenen bij de kling.

 • eja

  Het wil maar niet lukken om vanuit de hoofd stad van de sekte de veehouders te bedompelen.....

 • eja

  Het wil maar niet lukken om vanuit de hoofd stad van de sekte de veehouders te bedompelen.....

 • mtseshuis

  Genomics zijn een mooi sprookje, over 10 jaar is de koe in de stal bij die veehouders nog even fragiel en smal als ze nu is. Hier worden nog steeds kalveren geboren van stieren die al jaren dood zijn, als alles goed gaat tijdens opfok en afkalven horen ze tot de beste van de stal. Volgens Genomics waren ze nooit ingezet als stier... Bij genomics gaat alles voor de cijfers en de winst! Een hoge betrouwbaarheid bij de fokwaarden garandeert nog niet alles, laat staan in een glazen bol kijken..

  Gratis tip: Triple aAa, wereldwijd alle stieren en alle rassen te gebruiken, en binnen 10 jaar een meer uniforme veestapel, zonder poespas en goedkoop!

 • farmerbn

  Heeft iemand ervaring met de genomische fokwaardes van ééneiige tweelingen?

 • 344412

  Van die hoge achteruiers en gekruiste spenen komt van stieren die hoge achteruiers en nauwe spenen vererven. Niet gebruiken dus, kan genomics mooi bij helpen.

 • Wij hebben besloten om alleen maar betrouwbare fokstieren te gebruiken
  We willen zo weinig mogelijk jongvee aan houden
  Dus kunnen we geen missers hebben

 • farmerbn

  In Nederland scoor je in de onderbalk die fout niet bij die achterspenen die hoger staan dan de voorspenen. In Frankrijk noem je dat uierbalans. Een robot heeft liever wat diepere uiers dan die uiers waar de achterspenen te hoog zitten. Spermaverkopers vergallen eerst de uiers om ze later weer duur te repareren.

 • D. Albada

  als genomics zo goed werkt
  waar blijven dan al die nieuwe fokstieren
  er zijn nog steeds weinig die het tot fokstier halen
  ondanks al die hoge verwachtingen
  allemaal 1 grote poppenkast

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.