Redactieblog

44 reacties

‘A-ware en Vreugdenhil gloriëren’

Tegenover de groei bij A-ware en Vreugdenhil die nauwelijks iemand voorzag, staat FrieslandCampina dat meer met minder wil. De zuivelaar lijkt los van markt en boerenbedrijf te acteren.

Vreugdenhil is ’s lands tweede grootste zuivelverwerker geworden. Nou is dat op zich niet bijzonder, maar wel de manier waarop ze zo gegroeid zijn. Ja, driekwart van de verwerking van 1,3 miljard kilo melk gaat naar buiten de EU. Verbazend, ze betalen een goede concurrerende melkprijs met verwaarding van zuivel op een markt die voor velen altijd een dumpmarkt is geweest. Hulde!

Had FrieslandCampina ook moeten doen, hun R&D had samen met marketing dit soort concepten al lang moeten ontwikkelen. Sowieso, de RFC-reactie op meer melk had een grote poederfabriek kunnen zijn, dan was er flexibiliteit en veiligheid ingebouwd voor turbulente tijden. En dat zijn ook fabrieksprocessen die men beheerst; nu is men al 3 jaar bezig met optimalisering van babyvoeding, waarin het bedrijf niet goed genoeg presteert.

Als je blijft schrappen, rest niets

A-ware is in essentie een kaasbedrijf, een bedrijfsformule om jaloers op te worden; A-ware leeft van melksurplus en kaasmarktconcepten. Intussen diversifieert het bedrijf ook wat in andere zuivel. Maar kaas is houdbaar, net als poeder, en dan ben je met een voorraadschuur minder afhankelijk van de dip van de markt. En met de mozzarellafabriek in bedrijf gaat A-ware volgend jaar 1,6 miljard kilo melk verwerken. Net als de groei van Vreugdenhil had ook niemand de grote groei van A-ware voor mogelijk gehouden.

Dan RFC, de zuivelfabriek waar ik jaren trots op was. De slechtst renderende mandjes melk waar RFC jaren over praat, is het bedrijf kwijt. Dat biedt perspectief. Meer met minder, is het credo. Het volgende mandje zit eraan te komen, dat zal een poedermandje zijn, want als je medical nutrition verkoopt, is poeder inferieur als laagst renderende mandje. Ja, dan komen we vanzelf bij kaas, basic zuivel ook al jaren verliesgevend op de Europese markt, deze mandjes bungelen dan onderaan, weg ermee.

Van onze 5 trekkers maakt de minst rendabele 200 uur, maar om die andere flink te laten renderen, hebben we die ene ook nodig. RFC begrijpt dat niet, midden in maatschappij en keten acteert het los van markt en boerenbedrijf.

Laatste reacties

 • driepint

  Laat het gaan Jan. Je bent weg naar Aware, dus het heeft niet zoveel zin om nu nog na te gaan trappen. Maakt het voor jezelf ook wat prettiger. Ik ben gelukkig bij RFC, want ze betalen nog steeds een goede prijs. Ik heb dan ook niet de ambitie om 500 koeien te melken

 • Firma Vellenga

  Ik heb het ook los gelaten. Op zich sta ik wel achter de weg die FC in wil slaan. Ben alleen bang dat het niet de kosten gaat dekken en dat ze het net weer verkeerd doen zodat het niet van de grond komt. Ik zou wel zeggen tegen FC wees open naar de leden toe. Ze zijn nog altijd trots op het bedrijf en willen waarschijnlijk nog altijd wel met zijn allen er voor gaan. Maar hou het wel op vrijwillige basis. Ik hoorde al iemand over een dictatuur dat gevoel heerst wel daar verlies je leden mee.

 • Klaasvaak

  Ondertussen draait de DOMO op half gas. Minder vraag uit China zegt men. Dan moet de verkoopafdeling van RFC een schop hebben ipv boeren een hak te zetten....

  Ongelooflijk dat een fabriek voor hoogwaardige producten half stil ligt. Die zou toch altijd volgas moeten draaien en de laagrenderende producten op halve capaciteit?

 • safflower

  Mismanagement en hoge risk investeringen die voor uit al verhoogd risico hadden doen en nu fout gaat de schuld afschuiven op de leden en niet op de management die er zit om goed werk te doen en niet alleen om na zulke berg afgang nog hoge salaris te krijgen.en doen alsof het niet hun schuld is. Kijk naar concurrenten waarom die wel vooruit gaan en de eigenlijk sterkste fabriek in NL achter uit gaat. zelfde stomme fouten als Vion.

 • themmen

  Rfc moet ook veranderen om over 10 jaar een goede melkprijs te kunnen betalen daar ook bij dat je je aanpast aan de vraag en politische en veranderlijke menselijke inzichten. Een goed voorbeeld in deze discusie vind ik Chemie Reus bayer had in 2015 een beurswaarde van 150 euro per aandeel toen hebben ze bekent gemaakt dat ze monsanto gingen over nemen bekend van Roundup en van gen verandere zaaizaad sindsdien maakt nog steeds of zelfs betere jaarcijfers top winsten maar de aandeelwaarde is gehalveerd naar 75 hoe kan dat? Monsanto is aangeklaagd door kankerpatienten om Roundup en de rechter heeft hen gelijk gegeven en de discusie om gmo verandert zaaigoed in de wereld gaan de aandeelhouders twijfelen of deze Produkten wel goed blijven verkopen. Ondanks dat veel denken dat roudup en gmo Produkten goed zijn en de toekomst hebben kan het toch niks worden als er onder de bevolking geen draagvlak voor is. conclusie het veranderde beleid van rfc is op de langere termein misschien wel de juiste niet verandere is sowieso verkeerd over 10 jaar kunnen we zeggen of het goed was

 • Klaasvaak

  De vergelijking met Bayer kan ik niet helemaal plaatsen.
  Ik ben het met je eens dat er wat moet veranderen. Ook ben ik van mening dat overstappen op de korte termijn een juiste keuze kan zijn in deze fosfaatmarkt. Op lange termijn zal wellicht terug worden gekeken op een TE emotionele keuze. Ook de andere melkverwerkers gaan hier namelijk tegen aan lopen.

  Voor nu heb ik wel heel sterk het gevoel dat RFC deze problemen intern op moet lossen (afdeling verkoop) ipv op de stoel van de boer te gaan zitten.

 • Alco

  Met een ander zijn geld is het mooi investeren in China of waar dan ook.
  Het kan voor je zelf risicoloos goed of slecht gaan.
  Als het goed gaat salaris verhoging en als het niet goed gaat met een vorstelijk premie vertrekken.

 • RIEN65

  Jan ga je van Anker ook vertellen hoe hij het moet doen?

 • Bennie Stevelink

  A-ware en Vreugdenhil zijn allebei marktgerichte melkverwerkers. Ze ontdekken een markt en zoeken daar een gepaste hoeveelheid melk bij. RFC is melkgedreven: boeren voeren aan zoveel zij willen en RFC moet maar afzet zien te vinden.
  De extra aanvoer bij RFC van de laatste drie jaar is groter dan de totale verwerking van Vreugdenhil. Als er zoveel goed renderende afzet in deze markt te vinden is waarom is Vreugdenhil dan niet meer gegroeid?
  A-ware is een ander verhaal: die vervangt bijgekocht kaas door zelf geproduceerde kaas en bijgekocht melk door zelf gecontracteerde melk. Ik zie daar weinig extra afzet.

 • Bennie Stevelink

  @Rien65, bij A-ware hoeven de boeren geen praatjes te maken. Reken er maar op dat in het leveringscontract is opgenomen dat je als leverancier geen activiteiten of uitlatingen mag doen die de bedrijfsvoering of reputatie van A-ware schaden.
  Als Jan van Weperen bij A-ware een protestbijeenkomst organiseert tegen weidegang wordt het contract ontbonden en krijgt hij er een schop onder. Wat dat betreft heb je bij de coöperatie veel meer vrijheid en rust.

  Bij de particulier ben je als boer uitsluitend leverancier. Over beleid en keuzes heb je niets te zeggen. De particulier is er niet om voor de boer een goede melkprijs te realiseren maar de hoogste winst voor zichzelf. De melkprijs die je als leverancier bij de particulier beurt blijft bepaald worden door de coöperatie. Juist daarom heeft Jan van Weperen er belang bij dat bij RFC de aanvoer beter wordt afgestemd op de afzet zodat er een hogere melkprijs gerealiseerd wordt.

 • hansvanbergen

  @Bennie hele verhalen weer. Tis vrij simpel. Campina als cooperatie stapt ineens in de mozerrella kaas en faalt hopeloos. Dat weet je vantevoren. Anker bouwt een GI-Gan_tische mozzerela fabriek en dat wordt een succes. Dat weet je ook vantevoren. Poeder maken is een vrij nauwkeurig proces en als waarbij gemakkelijk bacterieen toetreden. Coöperaties lukt niet vaak niet en particulieren slagen hier altijd in. Logisch omdat ze anders failliet gaan en coops niet.

 • hansvanbergen

  Uiteraard kul als zou er in het contract met a ware staan wat je mag zeggen en wat niet. Wel heb ik live met eigen ogen gezien hoe een bestuurslid van Campina bedreigd werd met uit het bestuur geflikkerd worden als hij nogmaals kritiek durfte te uiten tijdens de vergadering op de quantum toeslag.

 • hansvanbergen

  Overigens betalen zowel Vreugdenhil alswel A ware aanzienlijk minder dan Campina. Alleen hele grote boeren die ook nog beweiden zou A ware ietskes meer betaald hebben. De vraag is of zulke boeren er wel zijn, hoeveel en of ze ook aan A ware leverden. Garanties, kwa melkprijs uit het verleden, bieden geen garantie voor de toekomst maar Vreugdenhil en A ware staan al sinds hun begin in de middenmoot/onderaan.

 • Firma Vellenga

  Toch weten wij niet wat er achter de schermen allemaal gaande is....Fc weet waarschijnlijk al veel meer dan naar buiten toe is gekomen. Ze laten ons hier maar wat gissen tegen elkaar....

 • brutus71

  Toekomst voorspellen is moeilijk, wat wel vast staat is dat Rfc de komende jaren flink moet reserveren.
  Bovendien sommige fabrieken op halve kracht, Borculo, Leeuwarden en Beilen.
  Kaas is nog altijd verlies gevend.
  Puinhoop in China en Pakistan, winstmaker Riedel (moeten) verkopen enz.
  En ja de particulier lacht in zijn vuistje, flink wat nieuwe leveranciers lopen gewillig binnen.
  We gaan het zien de komende jaren, ik ben niet zo’n optimist als @Bennie

 • Alco

  @Vellenga. Dat is ook een gevoel wat mij bekruipt.

 • Bennie Stevelink

  @brutus, ik ben niet zozeer een optimist of pessimist. Ik probeer een realist te zijn en feiten helder te krijgen.
  Een feit in deze discussie is dat de extra melkaanvoer bij A-ware niet correspondeert met extra afzet. A-ware vervangt aangekochte kaas door zelf geproduceerde kaas, en aangekochte melk door zelf gecontracteerde melk.
  Sommige boeren hebben de neiging afzet af te meten aan melkaanvoer. Ze stellen zich voor dat wanneer er meer aanvoer is, er ook meer afzet is. Op grond hiervan nemen ze vervolgens standpunten in bij de coöperatie wat weer leidt tot een non-discussie.

 • Attie

  Kijk dat laatste ben ik nou helemaal met Bennie eens, maar betekent wel dat FC lastiger afzet kan vinden.

 • avdbos1212@gmail.com

  Wij leveren sinds vorig jaar aan Aware en iedereen kan schrijven wat die wil maar als ik naar de afrekening kijk dan heb ik incl. de fc nabetaling gemiddeld een ct meer en geen inhoudingen.
  Wij zijn gisteravond op de vergadering geweest een ze spreken tenminsten de boeren taal en zijn duidelijk. Dat hebben wij jaren gemist.

 • RIEN65

  Beste avdbos1212, 1 cent meer dan RFC ? leg eens uit?

 • Bennie Stevelink

  @a vd Bos, ze hebben op de vergadering niets anders te melden dan informatie over melklevering. Dat is “boeren taal”.
  De strategie wat betreft melkvermarkting en financiele resultaten hebben de boeren niets mee te maken. Dat is aan Jan Anker.
  Waar vergaderen jullie bij A-ware eigenlijk over?

 • Firma Vellenga

  Bennie ik had jou eerst altijd veel hoger in het vaandel... Er was laatst al een opmerking dat je een oude zeur begint te worden. Vond ik niet zo gepast... Maar ik kom er wel steeds achter dat je steeds weer voor FC in de verdediging gaat. Dat deed het bestuur ook. Dat heeft geen goede uitwerking..

 • xw

  Die hosanna-verhalen t.g.v. die particulieren, zoals Nemelco (=Vreugdenhil), worden in ieder geval niet ondersteund door de Nederlandse Voorschotmelkprijzen vermeld linksonder op pagina 10 van Boerderij Vandaag d.d. 3 oktober 2018. En ze stroken ook niet met de verhalen van de Vreugdenhil leveranciers hier uit de buurt het afgelopen jaar. Daar straalt geen particuliere glorie vanaf

 • xw

  Bennie,er wordt bij particulieren niet vergaderd. Dat is gewoon een leveranciersbijeenkomst waarin de directie mededeelt wat ze van de leveranciers verwachten en wat o.a. de procedures zijn waar naar men zich dient te schikken. Nu zal Jan of Klaas van Weeperen met een jaarleverantie van 5.500.000 kg misschien nog wel een vraag kunnen stellen.
  Na afloop van de mededelingen een gezamenlijk lunch en voor iedereen een pretpakketje (van producten wat ze maken) en een ieder gaat weer voldaan huiswaarts. Niemand zeurt.

 • Attie

  Sjonge, ze weten hierboven weer precies hoe het er aan toegaat op een vergadering bij een particulier. Feit is dat de een rijk wordt van melk, waar de ander schijnbaar niets aan kan verdienen.

 • hansvanbergen

  @Bennie. A ware kan overal bulk kaas kopen voor een prikkie. Pakhuizen vol. Goede bewaarbaarbare lekkere kwaliteits kaas echter niet. DAAROM ZIJN ZE ZELF KAAS GAAN MAKEN. Immers wat Cono, Leerdammer,Rouveen en Delta kan kan Campina, Friesland, Frico domo DOC, DMK en wtf ever zeer zeker niet. En dat is nou net de kwestie. Ze kunnen het wel, goede kaas maken, maar ze doen het dus niet. En daar zou je over moeten vergaderen

 • kleine boer

  Attie de spijker op de kop 👍

 • hansvanbergen

  @Attie as je ff naar de ciefers van A ware kijkt dan zie je heel veel omzet en een bescheiden winst

 • xw

  Ja Attie, dat weet ik precies. Ik heb er tussen gezeten. En als ze morgen jouw melk niet meer nodig hebben, komen ze'm gewoon niet meer halen. behalve die 5.500.000 kg van de fam. v. Weperen dan natuurlijk. Da's een interessante partij.
  En van de winst van een particulier word jij niet beter. Hooguit dat de uitbetaalde melkprijs net tegen die van rfc aanschurkt(soms). Afgelopen jaar ook niet. Het is niet dat ik de particuliere zuiververwerkers af wil kraken. Helemaal niet. Maar een lofzang tot in de gloria zoals hierboven van v. Weperen lijkt toch ook niet helemaal terecht.

 • kleine boer

  Xw als je bij rfc niet naar de pijpen danst komen ze hem ook niet meer ophalen ....

 • Attie

  Zijn hier nooit anders geweest dan bij, je weet wel "De Lekkerste tussen de Gaten".
  Maar hoop eigenlijk dat ze het allemaal goed doen, wat prijs betreft👍

 • Bennie Stevelink

  @Vellenga 16:23, ik heb juist felle kritiek op RFC, maar in een heel andere richting dan anderen hier op de site. Ik vind dat RFC de boeren teveel voorop stelt en daardoor onvoldoende op de markt gericht is. De eerste directeur van Frieslandfoods, Olijslager zei het al: “het lijkt wel of bij coöperaties de boeren belangrijker zijn dan de afnemers”. Het werd hem niet in dank afgenomen maar gelijk had hij wel. Hij was met deze uitspraak de eerste, en tot nu toe de enigste, die het probleem van het coöperatief egocentrisme aan de kaak stelde.
  Het coöperatief egocentrisme is de oorzaak dat coöperaties niet in staat zijn goed renderende marktposities in te nemen of zelfs maar te behouden. De meeste coöperaties glijden af naar de slecht renderende bulk.

  Wordt vervolgt

 • Bennie Stevelink

  Vervolg

  Bij Frieslandfoods zijn we 9 jaar vrij geweest van het coöperatief egocentrisme: we waren werkelijk marktgericht. Maar net als met alcoholisme gaat men vaak weer de fout in bij een plotselinge verandering. Iemand kan jaren alcoholvrij zijn, maar dan raakt hij zijn baan kwijt of in zijn omgeving valt iemand weg en op dat moment laat hij zich verleiden en grijpt weer naar de fles. Bij Frieslandfoods is dat gebeurd in 2006 toen bekent werd dat het quotum op termijn ging verdwijnen. Toen kon het bestuur zich niet meer beheersen en zette de melkproductie van boeren boven rendabele afzetmogelijkheid. De melkaanvoer primair en rendabele afzet secundair: coöperatief egocentrisme dus. Een jaar later hadden ze in Zuid Nederland ook nog een drinkbroeder gevonden waar ze samen mee optrokken. Toen was het coöperatief egocentrisme compleet en de marktgerichtheid voorbij.

 • koestal

  De RMO.s van RFC stonden al jaren melk te lossen bij Aware,nu kan Aware die melk zelf bij de boeren op halen

 • Alco

  "Bennie vindt dus dat de FC de boeren veel te veel voorop stelt en de marketing daardoor vergeet.
  Ik vindt juist dat de laatste jaren de boeren helemaal niet meer gehoord worden.
  Ik vindt zelfs het gedrag van de FC hautain.

 • brutus71

  @bennie, sinds de fusie hebben we bijRFC gouden jaren gehad.
  Er zijnfouten gemaakt, er werden gouden bergen voorspeld na afschaffing quotering, de Chinezen hadden baby melkpoeder nodig en wereldwijd zou de consumptie flink stijgen, extra melk zou geen probleem zijn.
  We zijn nu jaren verder, wat blijkt consumptie melk neemt minder toe en de Chinezen hebben de baby melkpoeder niet nodig, je hoort ook niets meer over het hamsteren van deze melkpoeder uit de winkel.

  Borculo draait nog nauwelijks en dus mee melk in de basis zuivel.
  Strategen van RFC hebben verkeerde keuze gemaakt, daar ligt het probleem

 • hansvanbergen

  @Bennie je vergeet ff dat Friesland Foods een melkprijs bederver was de b en c produkten probeerde te dumpen. Nimmer ontstegen zij de onderkant van de gemiddelde melkprijs

 • hansvanbergen

  En daarmee duid Bennie meteen het allergrootse probleem. De leden. Natuurlijk kun je wijzen naar het ondermaats presteren van de voormalige Firesland Foods onderdelen. Maar dat heeft geen zin. Das 10 jaar geleden. Coöperaties in problemen hebben altijd gefusseerd. Ook nu zou een fusie partner met overcapaciteit zoals Milcobel de oplossing zijn.

 • hansvanbergen

  Het altijd maar zeveren over minder melk leveren en alleen nog maar produkten met hoge toegevoegde waarde leveren moet maar eens ophouden. Als je altijd je slechtste koe wegdoet heb je al snel geen koeien meer

 • Firma Vellenga

  Laten we nu met zijn allen maar accepteren dat de wereld in een paar jaar is veranderd. Alle melkverwerkingsbedrijven proberen op de veranderende markt in te spelen. Wat niet altijd even goed uitpakt. Ga elkaar niet zwart zitten te maken maar maak aan de keukentafel je eigen keuzes. Het is niet meer zoals het ooit was. En ja, A-ware heeft ook hier verteld als het niet meer gaat halen wij de melk niet meer op..... Het is aan ons de keuze om hierin mee te gaan. Neem aan dat ieder alles geeft om de consument te laten mee genieten van het prachtige product: onze melk

 • hansvanbergen

  Das nogal vreemd Vellenga. Ik heb een contract en as ze de melk nie ophalen prima maar ze moeten em wel betalen.

 • kleine boer

  Heb het al vaker geschreven het is toch onmogelijk dat ze allemaal de hoogste prijs betalen gemiddeld over 10 jaar zitten ze aardig bij elkaar in de buurt. Alleen rfc heeft te lang gedacht niemand kan om ons heen en dat breekt ze nu op. En weten zich geen raad zich te redden maar er komt een tijd dat dat bij a ware ook gaat spelen. Afzet kwijt geraakt als ze dat nu gewoon vertelden open en eerlijk want de cijfers laten zien dat er minder melk is verwerkt maar ze doen of de neus bloed dat steekt bij de meeste het ergst denk ik.

 • koe123

  Ik denk dat Vreugdenhil de loonwerker van Campina is volgens mij is hun leveranciers aantal dalend

 • Eminem2010

  Vreugdenhill is mindere betaler geworden sinds de nieuwe fabriek. Zoals alle regels die voor een plus zorgde op de melkprijs werd dit een min op de basis.

  Ze hebben zich vol ingezet op duurzaamheid en dat is goed maar voor wie ? Als je de balans goed leest zie je dat het loopt als een trein. (Meer omzet, meer winst met meer investeringen en meer afschrijvingen dus top ! ) Maar dit betekend Inderdaad niet dat de boer hier van profiteert. Blijft een knap stukje ondernemerschap.

Laad alle reacties (40)

Of registreer je om te kunnen reageren.