Redactieblog

1 reactie

‘We zijn allemaal miljonair’

“Zo, jij bent zeker wel miljonair geworden?!” Ik ben de vergadering met vooral niet-agrariërs nauwelijks binnengestapt en kijk heel verbaasd bij deze vraag. Dan antwoord ik lachend dat we geen lid zijn van de Postcodeloterij.

Er is op nieuwjaarsdag inderdaad een heel stel mooie prijzen bij ons in het dorp gevallen, maar wij bepalen liever zelf het goede doel waaraan we geven en laten dat niet aan een loterijorganisatie over. “Nee, met het uitdelen van de fosfaatrechten!”, zegt de collega. “Ohhh, zo had ik het nog niet bekeken”, antwoord ik.

‘Melkveehouders worden de laatste tijd om de haverklap miljonair’

Andere aanwezigen zijn geïnteresseerd en willen er meer van weten. Want melkveehouders worden de laatste tijd om de haverklap miljonair. Nog niet zo lang geleden werd in het nieuws breed uitgemeten dat van het aantal nieuwe rijken in Nederland een aanzienlijk deel melkveehouder is.

Waarom komt dat zo plotseling in het nieuws? Waarschijnlijk heeft het iets te maken met herwaardering van grond. Van de grond haal je eetbare producten, maar om nou te zeggen dat je van grond kunt eten ... Op school heb ik onthouden dat een miljonair iemand is die een miljoen vrij te besteden heeft. Tja. Dan wordt het al een heel ander verhaal.

‘Veehouders die heel toevallig vlak voor juli 2015 grote aantallen koeien kochten noem ik geen melkveehouders’

Die andere productierechten, het melkquotum waar vaak veel geld voor is betaald, zijn ingeruild voor iets anders. Dat maakt je nog geen miljonair. Er zal ongetwijfeld een aantal speculanten onder de veehouders zitten dat ruim op tijd zijn quotum heeft verkocht en daarmee flink heeft gecasht en voor juli 2015 de stal weer vol had staan. Of veehouders die heel toevallig vlak voor juli 2015 grote aantallen koeien kochten. Maar dat noem ik geen melkveehouders.

“Ik voel me trouwens wel ontzettend rijk!”, geef ik de collega nog mee. “Ik heb het mooiste vak van de wereld, heb een gelukkig en gezond gezin, werk buiten en met mijn handen en sta nooit in de file.” Als je het zo bekijkt, zijn we eigenlijk met heel veel boeren miljonair. Heeft hij toch nog gelijk.

Eén reactie

  • AA1

    als je gezond bent, dan ben je miljonair

Of registreer je om te kunnen reageren.