Foto: Koos Groenewold RundveeOpinie

’Royement stoer, maar boete dwingt’

De kruitdampen zijn wat opgetrokken na de explosie dinsdag. Minister Carola Schouten van landbouw bericht over mogelijk grootscheepse fraude met dierregistratie.

Melkveehouders meldden kalveren van vaarzen als tweeling bij een melkkoe. Zij konden daardoor meer dieren houden.

Wat blijft hangen is verbazing, frustratie en boosheid. Schouten spreekt over 7.700 bedrijven met afwijkende geboortecijfers. Kopstukken in de sector wisten – volgens eigen zeggen – van niets. Hoe is het mogelijk? Het tast hun geloofwaardigheid als boegbeeld aan. Omgekeerd is Marc Calon en consorten het vertrouwen kwijt in hun achterban. ‘Onverantwoord, asociaal en dom’, bestempelt Calon de fraude. Zo je wil, hier is sprake van een serieus relatieprobleem.

‘LTO staat niet voor leden die achter haar rug om het eigen plan frustreren’

LTO wil van de frauderende boeren af. Begrijpelijk. Je staat niet voor leden die achter je rug om het eigen plan frustreren. Nog los van de vraag hoe LTO straks weet wie daadwerkelijk heeft gefraudeerd. Het Openbaar Ministerie geeft echt geen lijst met namen, de betrokkenen zullen hier niet van wakker liggen.

Als geldgewin de drijfveer is, is geld ook de angel. Schouten kondigt een naheffing aan, een korting op Europese inkomenstoeslagen en strafrechtelijke en/of bestuursrechtelijke sancties. Het gaat hier om duizenden euro’s inkomsten. Hier zit echte dreiging in.

Beheer
WP Admin