Commentaar

29 reacties

’Royement stoer, maar boete dwingt’

De kruitdampen zijn wat opgetrokken na de explosie dinsdag. Minister Carola Schouten van landbouw bericht over mogelijk grootscheepse fraude met dierregistratie.

Melkveehouders meldden kalveren van vaarzen als tweeling bij een melkkoe. Zij konden daardoor meer dieren houden.

Wat blijft hangen is verbazing, frustratie en boosheid. Schouten spreekt over 7.700 bedrijven met afwijkende geboortecijfers. Kopstukken in de sector wisten – volgens eigen zeggen – van niets. Hoe is het mogelijk? Het tast hun geloofwaardigheid als boegbeeld aan. Omgekeerd is Marc Calon en consorten het vertrouwen kwijt in hun achterban. ‘Onverantwoord, asociaal en dom’, bestempelt Calon de fraude. Zo je wil, hier is sprake van een serieus relatieprobleem.

‘LTO staat niet voor leden die achter haar rug om het eigen plan frustreren’

LTO wil van de frauderende boeren af. Begrijpelijk. Je staat niet voor leden die achter je rug om het eigen plan frustreren. Nog los van de vraag hoe LTO straks weet wie daadwerkelijk heeft gefraudeerd. Het Openbaar Ministerie geeft echt geen lijst met namen, de betrokkenen zullen hier niet van wakker liggen.

Als geldgewin de drijfveer is, is geld ook de angel. Schouten kondigt een naheffing aan, een korting op Europese inkomenstoeslagen en strafrechtelijke en/of bestuursrechtelijke sancties. Het gaat hier om duizenden euro’s inkomsten. Hier zit echte dreiging in.

Laatste reacties

 • John*

  Als bedrijven bestuurlijke boetes krijgen zal lto er nooit zicht op krijgen. strafrechtelijk wordt het een ander verhaal maar als je ziet hoe lang die zaken lopen en vaak met een sisser aflopen (alsnog geschikt omdat ze er niet uit komen) wat ook veel zegt denk ik dat het allemaal wel mee valt met het royeren.

 • Zuperboer

  NZO zal wellicht gecorrigeerde i & r gegevens krijgen? Fosfaatreduktieplan zal toch eerlijk voor iedereen moeten worden voltooid. Anders hebben de zuivelbobo's wat uit te leggen. Maar ja, daar zijn ze goed in, dus zal er wel een flauw excuusbriefje van Schumacher/Keurentjes komen voor het weekend en daarmee is de kous af. Kunnen we allemaal het voor veel burgers in Nederland vrije weekend weer besteden aan het invullen van de Kringloopwijzer. Immers niet invullen en ze komen de melk niet halen. De goedwillenden zijn daarmee definitief gedupeerd door de kwaadwillenden.

 • farmerbn

  Twee dagen geleden stond hier in een artikel dat het ging om mogelijk 8.000 boeren. Vandaag over 6.700 boeren met afwijkende geboortecijfers. Overmorgen misschien over 100 boeren die 'gefraudeerd' hebben en over enkele maanden een paar boeren met een boete. Een storm in een glas water. Waarom?

 • jfvanbruchem1

  als lto akkoord gaat met een boete van 240 euro per koe per maand, denk je dan dat je leden nog achter je staan.?

 • alco1

  Ik denk dat er maar een paar boeren echt frauderen op deze manier.( en aangepakt moeten worden).
  Er is geen steekproef genomen, maar een gericht onderzoek bij 94 bedrijven met de hoogste meerlingcijfers.
  DAARVAN is al de helft clean. De rest zit nog in onderzoek.
  Storm in een glas water dus.
  Zieltogend dat onze minister en Calon zich zo laten meevoeren.

 • a van Gerwen

  Het is te hopen dat als het later blijkt mee te vallen met omvang van de fraude, dit dan ook breed uitgedragen wordt naar de media en maatschappij. En vooral dat degene die die nu zo hoog van de toren blazen openbaar hun excuses maken en het veld ruimen omdat ze vele duizenden boeren op basis van een flinterdunne steekproef als fraudeur weggezet hebben.

 • alco1

  Reken daar maar niet op @de Boer.
  In de zgn. mestfraude was 30 % van de formulieren niet goed ingevuld.
  Hier bleken ook zelfs de boeren bij te zitten die geen kruisje gezet hadden of ze subsidie wilden ontvangen.
  Maar die 30 % fout werd in een uitzending op de tv al uitgelegd al zijnde dat er 30% teveel mest op het land kwam.
  Nota bene waar de minister bij zat.
  En het is nooit teruggedraaid.

 • melkveehouder .

  Piet, zo deik ik er ook over. Over imago schade gesproken als dit storm in een glas water blijkt te zijn.

 • Bennie Stevelink

  Ik vrees juist het tegenovergestelde: dat de massaal toegepaste vaarzentruc nog vrij onschuldig is, maar dat andere, veel ernstige fraudes boven water zullen komen. Bij die andere, veel ernstiger fraudes, zou het ook wel eens om vele honderden kunnen gaan.

 • MKRouveen1

  Typisch dat Calon spreekt van een serieus relatieprobleem tussen LTO en haar leden. Want dat is er, maar de fraude is daar niet de oorzaak van!

 • pinkeltje

  Mevrouw Jinek zat te toeteren dat er tonnen mee te verdienen viel? Sommige koeien wel 16 kalfjes op papier? De minister en ook meneer Calon hadden wel wat beter uit kunnen leggen wat er precies aan de hand is, en vooral ook beter uit kunnen leggen dat er feitelijk niet zoveel aan de hand is. Met dat gevaar volgens de volksgezondheid zal het ook wel meevallen, maar feit blijft dat de registratie natuurlijk wel moet kloppen. Er zal ook niemand tegen zijn dat het wordt aangepakt. Maar de schade is inmiddels aangericht. Een gedeukte auto kun je nog aardig strak plamuren, maar van dit soort affaires blijven de barsten nog heel lang goed zichtbaar. Kortom, naar de frauderende boeren toe: hoe dom kun je zijn? En hoe kun je van "het publiek" verwachten dat ze kunnen beoordelen wie ze kunnen geloven?

 • alco1

  "Bennie. Als er vaarzen uit Duitsland ingevoerd worden, dan moet het officiële invoer document overhandigd worden.
  Of wil je zeggen dat ze zwart uit Duitsland komen?
  Maar dan hebben ze daar toch een probleem!
  Laten we hier ook echter met 100 % bewijslast komen voordat het zomaar weer door één of andere journalist opgepikt wordt.
  Laten we wel zijn: "Het is zo gemakkelijk te controleren.

 • Roeleke

  Het is waarschijnlijk onstaan door oneerlijke regelgeving. Jongveegetal werd plots in werking gesteld toen de grote broeders alle jongvee al hadden gedumpt of via contructies naar opfok of buitenland hadden weggedaan. Hun weg was vrij om volop te melken . De gesloten bedrijven die graag zelf het jongvee willen fokken werden met een regel opgescheept waar bijna niet mee viel te werken . Jongvee dat van 0 naar 1 jaar ging en vaars die kalfde. Bijna hogeschool rekenen moest je kunnen om geen buil te vallen aan boetes. Je werd gedwongen om weer melkvee te verkopen. Dan de ene maand wel als boete krijgen en de andere gingen sommige gewoon weer koeien bijkopen en voor einde maand weer verkopen. Hoe oneerlijk was dit gedoe . IEDEREEN had verplicht zoveel % jongvee op eigen bedrijf ( niet opfok e.d. moeten aanhouden) Nu zie je weer dat de topmelkers alles boven de 10500 zelfde getal hebben voor berekening fosfaat. Ook dat zou per 400/500 liter omhoog moeten. Zo kunnen ze weer meer houden door de extra ruimte die dat op levert. Alle regels moeten voor iedereen hetzelfde zijn.

 • a van Gerwen

  @ bennie, voor dat "massale" is nog geen enkel bewijs. Ik mis de nuance in de voorgestelde omvang van de beschuldigingen. Je bent pas schuldig na bewijs en dan moet je ook aangepakt worden. Nu lijkt het tegenovergestelde te gebeuren.

 • alco1

  Ik lees nu dat gisteren pas de gegevens van CRV gevorderd zijn!
  Hoe kan men dan al oordelen?
  En ook. Hoe kan het dat nota bene de redactie van dit blad geen behoudenheid in acht neemt.

 • egbert

  Durf te wedden dat er heel veel pinken afgekalfd zijn in januari bij bedrijven met eigen stier weer een vorm van fraude er bij

 • Bennie Stevelink

  Verschillende deelnemers aan dit forum schenken elkaar nog maar eens een glas sterke drank uit de ontkenningsfles.
  Wie logisch nadenkt: punt 1, vooral in de tweede helft van het jaar een sterke stijging van het aantal tweelingen.
  Punt 2, (waar ik mij ernstig zorgen over maak) veel jongvee voor opfok naar Duitsland. Zijn er in Duitsland zoveel boeren, met voor jongvee geschikte stallen, die van het ene op het andere ogenblik dat jongvee kunnen en willen stallen?

 • A1967

  Natuurlijk heeft de veehouderij een imagodeuk opgelopen. Als je al ziet hoe op deze site boeren over elkaar heen rollen om de grootste beschuldigingen te uiten, zonder enig bewijs en besef van aantallen. Wat moeten buitenstaanders dan wel niet denken. Wordt weer eens duidelijk waarom de boeren zo'n gemakkelijk te schieten prooi zijn.

 • a van Gerwen

  We zullen zien of er inderdaad zo massaal gefraudeerd is als door menigeen verondersteld wordt. Als het klopt gaat ongeveer de helft tot ruim een derde van de melkveehouders op slot, wat op z'n zachtsgezegd niet onopgemerkt gaat blijven. Ik ben benieuwd.

 • alco1

  @Bennie. Ik weet niet wat ik van je denken moet.
  Wij ontkennen niet. Wij gaan niet mee in opgeklopte onbewezen verhalen.
  Ik heb bij mijzelf ook even nagekeken.
  Als je de tweede helft van 2017 rekent, kom ik ook aan een percentage van 9 % meerling. Mijn handen in het vuur dat het geen gesjoemel is.
  Daarvoor had ik jaren bijna geen tweeling, maar in 2007 had ik er ook een redelijk aantal.
  Daarom denk ik dat er bepaalde omstandigheden zijn waardoor het veel meer voorkomt.
  Maar we zullen zien hoe dit afloopt.
  Of wij mis zitten of jij een meeloper bent.

 • Peet1212

  @ Alco1 het kan heel makkelijk dat je eens een aantal tweelingen krijgt binnen een korte termijn daar is verder niets mis mee, maar als boeren pinken melken die nooit gekalfd hebben klopt er iets niet en is men dus aan het frauderen.

 • alco1

  @Peet daarom geloof ik ook meer in een storm in een glas water

 • koestal

  Het royement kost LTO zelf dik geld,zal de contributie voor overblijvende boeren wel weer hoger worden,laat LTO iets doen aan al die overdreven regels,en anders maar opstappen,hier lusten de honden geen brood van

 • koestal

  Calon was ook uit op sensatie voor de TV, ten koste van het imago van de boeren,de cijfers die genoemd werden klopten van geen kant

 • alco1

  Calon liet duidelijk zien wat we aan hem hebben.

 • Piet Piraat

  Calon is pvda, een windvaan dus waar je niets aan hebt.

 • farmerbn

  Ik vind het normaal dat een voorzitter van een belangenvereniging géén ferme uitspraken doet als zijn leden aangevallen worden en als fraudeurs weg worden gezet. Dan neem je wat tijd om het uit te zoeken, zeker als je beweert dat je van niks weet. Ga je wel meteen stoere taal uitkramen dan zegt dat eigenlijk dat je het wel geweten hebt of dat je de aanvallers op hun blauwe ogen gelooft. Beide niet goed voor een voorzitter.

 • koestal

  De boeren worden kapot geregeld in Nederland,Nederland wordt een politiestaat ,net als Oost-Duitsland vroeger met de Stasie

 • koestal

  LTO houdt zo maar weinig leden over,hier in de buurt hebben een aantal bedrijven een poos geleden al bedankt, omdat LTO teveel meewerkt aan de regelgeving.

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.