Commentaar

23 reacties

‘Melkveehouderij stapt nieuw tijdperk in’

De markt voor fosfaatrechten is geopend. Een eenduidig advies is er niet. Rekenen loont.

De melkveehouderij stapt een nieuw tijdperk in. Sinds 1 januari is fosfaat het nieuwe quotum. De meeste veehouders kennen hun productieplafond. Nu is het de kunst om hier op zo efficiënt mogelijke wijze mee om te gaan. De route ligt voor iedereen anders. Goed rekenen is van het grootste belang. Voor een groot aantal zijn de rechten te duur.

Nog even wachten op knelgevallenregeling

Juristen staan al in de startblokken om namens veehouders te procederen. Het is nog even wachten op de knelgevallenregeling. Toenmalig staatssecretaris Van Dam heeft vorig jaar al aangegeven dat de regeling sober zal zijn.

Rechten kopen of niet?

De vraag waar iedere veehouder voor staat, is of hij rechten moet kopen. Een reden zou kunnen zijn om de korting van 8,3% teniet te doen, óf om de eerder ontstane lege plekken in de stal op te vullen. Op menig bedrijf hakt de referentiedatum 2 juli 2015 er stevig in. Een andere reden is uitbreiding van productie. Waarom niet?

Afschrijven op rechten

Schouten ziet 2028 als einddatum voor het fosfaatrecht. Het betekent dat veehouders kunnen afschrijven op rechten. Na dit bericht net voor kerst schoot de prijs op de fosfaatmarkt boven € 200 per kilo. Grofweg betekent dit meer dan € 8.000 per koe, nog exclusief jongvee.

Prognoses zijn slecht

Rekenen dus, met de wetenschap dat de melkmarkt over de top is. De prognoses voor dit jaar zijn slecht. Alle signalen staan op rood. De melkprijs gaat onherroepelijk zakken. Aankoop van fosfaatrechten verhoogt de kostprijs per kilo melk. FrieslandCampina heeft ook nog altijd een melkremplan achter de hand als de melkmarkt verstoord raakt.

Rekenen ook met in het achterhoofd dat er nog een loodzware opgave wacht in klimaatbeleid. De maatregelen vergen in de komende jaren extra investeringen in stallen en mestopslag. Je kunt de euro maar één keer uitgeven.

Durfals krijgen gelijk aan hun zijde

Alle objectieve, rekentechnische uitkomsten en verstandige adviezen ten spijt, het verleden wijst uit dat durfals ogenschijnlijk het gelijk aan hun zijde kregen. Dat was met melkquota zo, met grond zo, en waarom zou dit voor fosfaatrechten anders zijn? Hierin moet elke ondernemer zijn eigen keuze maken.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Durfals....; Deze laatste alinea impliceert wel dat de zuivelindustrie er een nieuw te dragen last bij krijgt, namelijk de leden melkveehouders die nu al de hoogste kostprijs van Europa hebben, financieel in de been houden teneinde de grondstofaanvoer te continueren. Of gaan er toch klappen vallen die we nu nog niet voorzien. Stoerdoenerij kan fataal uitpakken. De banken zijn minder soepel dan in de laatste jaren van de quotering. Het is aan de akkerbouw en stadsuitbreiding en wegenbouw om de waarde van het onderpand in de been te houden.

 • alco1

  Kun je voor grofweg 1000 euro fosfaatrecht per koe per jaar dit nog rendabel maken?
  Trouwens.
  Voor allen een goed, maar vooral een gezond nieuw jaar toegewenst.

 • John*

  als er grond, stalruimte en jongvee klaarstaat en niet aangeschaft hoeft te worden kan dat bedrag wel uit... mist er 1 van deze dan wordt het sommetje moeilijk..

 • Kletskoe

  Een recent voorbeeld van investeren in een grote stal die vervolgens op 2 juli 2015 half leeg stond, wordt niet genoemd als voorbeeld dat durfals ook wel eens van een koude kermis thuiskomen.

 • bebertje

  Rekenen rekenen rekenen. Er valt niks te rekenen........

 • farmerbn

  Voor de stoppers een mooie bonus maar denk er wel aan dat je stal zonder rechten niks meer waard is. Er is eigenlijk al een overschot aan melkveestallen. Wie zit er nl te wachten op een stal van onder de 80 koeien? Het is dus beter om in de toekomst zo'n goedkope stal over te nemen dan om je eigen stal te vergroten. Een (2dehandse)melkrobot en een eigen stier erin en de loonwerker laten voeren. Eigenlijk net als in de varkenshouderij een extra locatie.

 • alco1

  Laten we ons echter allemaal eerst afvragen of meer gelukkiger maakt.

 • kleine boer

  @Alco1 dat licht eraan van 50 naar 90 is ook meer van 100 naar 150 ook van 200 naar 400 ook .Ik denk dat die eerste er nog wel gelukkiger van is geworden .....

 • wmeulemanjr1

  Nieuw tijdperk melkveehouderij? Alleen in Nederland, rest Europese Unie 'glimlacht' hierom.

 • Attie

  Bedrijven die afgelopen jaar een flinke belastingaanslag over het jaar 2016 kregen, kunnen rustig fosfaatrechten bij kopen.
  De rest kan maar beter op een andere manier zijn inkomen versterken, de vrije markt gaat nu eenmaal op en neer, en daar horen geen rechten bij!

 • Jan-Zonderland

  Je vraagt je af wanneer het tijdperk "melkveehouderij in Nederland" afgesloten gaat worden. Je zou er toch helemaal gek van worden, al die regels die voor een groot deel gebaseerd zijn op drijfzand en ogenschijnlijk alleen bedoeld zijn om de veestapel te doen krimpen. Als buitenstaander lees ik dingen als: onnuiste meetmethodes, exportfosfaat niet meegerekend, fosfaat in water door riooloverstorten, onjuiste forfaitaire gehaltes, te lage bemestingsnormen, aanvulling met kunstmestfosfaat, etc etc. Is toch niet tegen te werken ?

 • deB.

  Precies, nog een die het door heeft... Voor de rest zo naïef als ik weet niet wat. Incl boerderij!! Rekenen rekenen, er valt niet te rekenen!! Zotheid dat ist

 • piet p

  Jaja Rekenen rekenen en nog maar eens rekenen en dan er achter komen dat linksom of rechtsom de hele melkveehouderij niet meer uit kan .
  Alleen boeren met een lage financiering per kg melk en bijbehorende hectares in eigendom zullen het nog redden. Maar zelfs dan is het nog een dure hobby.

 • schooteind1

  En daarom moet je grondbezit en grondgebruik los koppelen van elkaar. Het extreem lage rendement DAT is het probleem van onze sector. Nu er steeds meer beleggers actief zijn op de grondmarkt moeten we eenvoudig constateren dat grondbezit geen vereiste is voor de melkveehouderij.

 • farmerbn

  Inderdaad heb je geen grond nodig maar voer. Alleen weet de overheid dat ook. Als je dus de melkveestapel wilt verkleinen moet je de veehouders plagen om verplicht dure grond aan te kopen/huren.

 • agro1

  grondbezit en grondgebruik loskoppelen heet pacht, niks nieuws. maar wie het zich kan EN wil permitteren koopt grond. en ja, in nl wordt bezit zwaar gestraft. in de economie wordt geen bezit afgestraft. kies de straf maar uit!!!! voed de wereld en verhonger.

 • deB.


  Dat zeg ik al een hele lange tijd!

  Met deze rendementen is de sector een doodlopende weg! en dat is dichter bij als menig mens denkt. het stopt vanzelf.
  Schrijft men weer een stukje over iets waar niet aan te rekenen valt, met deze prijsniveau's!! WAKKER WORDEN

 • Attie

  Jammer als beleggers er met de grond vandoor gaan, vervolgens duur pachten, en zo wordt je twee keer uitgemolken !
  Afschaffen dus die geliberaliseerde pacht!

 • mtsjansens1

  Durfals gaan naar het buitenland, daar koop je rechten ,de koe en bouwt men een stal van het geld wat wij hier nu voor 1 koe te mogen houden zou moeten betalen.

 • farmerbn

  In Frankrijk pacht je grond voor een lager bedrag per ha dan wat je krijgt voor de premie. Is niet veel durf voor nodig.

 • deB.


  Om te gieren toch, hier betalen ze per ha 90k om 2 gve te mogen houden!! Compleet gekkenwerk.
  Dan nog een stal gebouwd voor 10k per ligplaats, en dan staat men hier in dit krantje mooi weer te spelen. Het is een drama geworden in veel gevallen.

  En dan bedrijfsplan rekenen met 34 centjes, terwijl men kritisch 38-40 nodig heeft. Wordt met kunst-en vliegwerk in de benen gehouden, totdat het klapt

 • hooghoes

  Je kunt maar beter geleefd hebben in nederland als melkveehouder . Dan heb je tenminste nog wat !!!

 • jorn

  koopje! voor melkquotum is ook het dubbele betaald, en dan moest je ook nog extra leden bewijzen aanschaffen

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.