Commentaar

14 reacties

‘IJskoude douche voor fraudeurs melkvee’

Hoe kan het dat zoveel melkveehouders – mogelijk duizenden – zich met fraude hebben ingelaten?

In de nacht van maandag op dinsdag nog een hoeraverhaal over de fosfaatcijfers. Het doel is immers behaald, ‘we’ zitten onder het fosfaatplafond. Maar de inkt was nog niet droog of er kwam minder fraai nieuws: er is – misschien wel op grote schaal – fraude gepleegd met de I&R.

Fraude mag niet en moet bestreden worden. Vraag die blijft hangen: hoe kan het dat zoveel veehouders – mogelijk duizenden – zich daarmee ingelaten hebben? Rotte appels zijn er altijd, maar zo veel?

Creatief omgaan met regels of valsheid in geschrifte

Grote kans dat de betrokkenen zich niet gerealiseerd hebben in welk troebel vaarwater ze zich begaven. Een beetje creatief de regels naar je hand zetten, een beetje naar jezelf toerekenen, dat gebeurt vaker. Meestal vloeit er geen bloed uit, het klinkt ook zo anders dan ‘valsheid in geschrifte’. En aan een strafblad denk je al helemaal niet als je één of twee kalfjes verkeerd inboekt. Toch is dat de harde werkelijkheid bij dit beladen onderwerp. Fraudeurs hebben geen enkel krediet. Voor veel van de betrokkenen wordt dat een ijskoude douche.

Vrijblijvendheid bij fosfaatrechten voorbij

Met de invoering van de fosfaatrechten is het trouwens sowieso uit met de vrijblijvendheid. Kon je vorig jaar nog calculerend kiezen voor ‘heffing’ betalen in plaats van vee wegdoen (en die zelfs van de belasting aftrekken) nu krijg je een boete en meteen ook een strafblad als je te weinig fosfaatrechten hebt. Overtreding van de mestwet is een economisch delict.

Fosfaat is serious business.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Er zijn 7700 melkveehouders verdacht maar wat als er maar 100 berecht worden. Noemen we dat dan een storm in een glas water?

 • Zuperboer

  Gelukkig is DNA een betrouwbaar middel, dus de échte fraudeurs kun je met waterdicht bewijs aanwijzen. t Zal wel heel wat minder bedrijven betreffen dan hier genoemd. k Had er persoonlijk nog nooit van gehoord en ook niet aan gedacht, dus ben met stomheid geslagen. Maar de belangrijkste partij voor de overige melkveehouders, teweten NZO, die is tot heden muisstil. En dat terwijl de track and trace van de grondstof melk in direkt gevaar gebracht lijkt te zijn. In het dossier KLW van Henk Gommer was men heel wat doortastender......

 • jfvanbruchem1

  trieste toestand

 • deB.

  jaja mogelijk duizenden...eerst feiten dan conclusie's!!


  zie het maar als paniek sprongen om het bedrijf in de benen te houden.
  de regelgeving is zo strak en complex dat er niet meer fatsoenlijk mee te boeren is.
  Gewoon mee stoppen, dat gaat in nabije toekomst gebeuren.

  Nogmaals, je moet wel heel veel overgave hebben om te boeren tegenwoordig bah

 • hendruk

  Het is geen toeval dat dit boven water komt, uitgerekend op de dag dat de veehouderij een dikke pluim verdient omdat ze onder het fosfaatplafond zit.
  Laatste is nu volledig ondergesneeuwd. Je leest er ook nergens over. Alleen maar over duizenden frauderende boeren.
  Na het Fipronil toneelspel en de mestfraude wat eigenlijk een jarenoud artikel was uit 2015, is de kans op nepnieuws uit de overheidshoek dermate groot dat ik het spreekwoordelijke korreltje zout maar alvast heb klaar gelegd...

 • koestal

  Lekker doorgaan met regels bedenken om de boeren te pesten,de bureaucratie draait op volle toeren in Nederland,ambtenarenlandje !

 • melkveehouder .

  Als achteraf zou blijken dat de zaak is ‘opgeblazen’ en het er geen duizenden blijken te zijn, dan weet ik wel welke bestuurders hun biezen kunnen pakken. Ze veroordelen hun leden vóórdat het bewijs hiertoe geleverd is. Dit geldt evenzeer voor de media.

 • deB.  Ook van dit blad, dat zonder onderzoek, aannames de wereld in slingert

 • Dirk,

  Creatief omgaan met regels mag, als voorbeeld onze koninklijke familie de hun kapitaal handig aan de belasting weten te ontwijken ,mag tja het mag ,maar is het wenselijk , mwoa ,ik zou het doen want niemand maakte bezwaar ,maar hoe hoger in de hyrachie Hoe meer er mag lijkt het hier ,wat een lawaai op de radio en inde krant

 • alco1

  de B
  Dat ben ik een keer met je eens in 09.05
  Oppewal.
  Ik kan niet zeggen dat de omvang van de fraude wel mee valt, maar hoe kun jij wel zo overtuigend van grote omvang schrijven?
  Ik DENK dat het wel mee zal vallen, anders was het al veel eerder ter sprake gekomen.
  Dat van mij heeft dus een logica.

 • koster

  de sector is al op het matje geroepen. Als het straks een storm in een glas water blijkt roepen wij dan alle paniekzaaiers op het matje?

 • koestal

  Hoezo imago ,nooit iets van gemerkt,vraag het maar aan Wakker Dier en de dierenbescherming en partij van de Dieren,niemand die wat heeft met boeren

 • koestal

  Ook in Groningen zijn de slachtoffers van de aardbevingen verschrikkelijk belazerd door de NAM en de overheid,hoezo Imago ,wat een waardeloze lieden die over schadevergoedingen gaan ,een grof schandaal .Dat is ook Nederland!!!

 • cornelis 22

  Op basis van statistieken zomaar 7000 fraudeurs aan wijzen is wel heel kort door de bocht . de meest bekend nederlander die op basis van statistieken jarenlang in de cel zat is Lucia de B. Later bleek zij onschuldig.
  Dat Calon hier ook zo maar in mee gaat en zijn eigen leden te kijk zet is onbestaanbaar. Overigens ze gaan niemand royeren kunnen de contributie niet missen en er hangen nog allerlei claims van hun verzekeringsfraude zaak hof van saksen in de lucht.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.