Redactieblog

14 reacties

‘Goed nieuws over fosfaat weggevaagd door tweelingtruc’

Het begon mooi afgelopen week. Volgens het CBS is in 2017 de fosfaatproductie weer onder het nationale plafond uitgekomen.

167,9 miljoen kilo fosfaat produceerde de Nederlandse veestapel in 2017, dat is 5 miljoen kilo onder het plafond. Ook de melkveehouderij heeft voldaan aan de afspraken die zijn gemaakt voor het behoud van de derogatie. Op basis van het melkveeaantal eind 2017 bleef de sector ruim onder het eigen plafond van 84,9 miljoen, met dank aan het fosfaatreductieplan. Zowel het voerspoor als de reductieregeling voor melkvee heeft meer fosfaatreductie opgeleverd dan de doelstelling.

‘Voerspoor en reductieregeling voor melkvee hebben meer fosfaatreductie opgeleverd dan de doelstelling’

Dat het totale plafond niet is overschreden is te danken aan de varkenssector, die door een forse inspanning via het voerspoor inmiddels 2,6 miljoen kilo onder het eigen plafond zit. Ook vleesvee produceerde minder fosfaat in 2017 en zit inmiddels met een productie van 10,9 miljoen kilo zo’n 1,6 miljoen kilo onder de productie in 2002 waar de plafonds op gebaseerd zijn. De pluimveesector, die zwaar getroffen is door de fipronil-affaire, zit met 28 miljoen kilo fosfaat ook nog boven het eigen plafond dat op 27,4 miljoen ligt. De productie van de overige diersoorten (6,8 miljoen kilo) nam weliswaar licht toe, vooral door meer melkgeiten, maar ligt nog altijd ruim onder het niveau van 2002.

‘Het licht stond even op groen voor een nieuwe derogatie, maar is al snel weer op oranje gesprongen’

Het goede nieuws over de fosfaatproductie werd echter weggevaagd door de fraude met tweelingen. Door de tweelingtruc werd het GVE-aantal gedrukt en kon de boete lager uitvallen. Dat kan voor die boeren een heel dure nasleep krijgen, maar voor de sector is het gevolg nog veel groter. Het ziet er nog wel naar uit dat de reductie ondanks de fraude geslaagd is. De grote vraag is nu echter of het er nog toe doet straks in Brussel. Het licht stond even op groen voor een nieuwe derogatie, maar is al heel snel weer op oranje gesprongen. Het is dan ook te hopen dat er snel duidelijkheid komt over de werkelijke omvang van de fraude. En dat dan blijkt dat er alsnog groen licht komt voor een nieuwe derogatie waar het allemaal om begonnen was.

Laatste reacties

 • JC Vogelaar

  Vleesvee kan niet gedaald zijn in kg fosfaat want er lopen meer vleesdieren dat zal meer van doen hebben met het verschuiven van de grens van hobbydierbeddrijven naar 18 Nge. Dan is er optische verlaging maar in de praktijk niet dat is hetzelfde alsdat de paardenhouderij 1,4 miljoen kg fosfaat minder zou produceren.

 • alco1

  Juist Esselink.
  Het is te hopen dat de werkelijke omvang meevalt en dat het dan ook mede door jullie als het een storm in een glas water wereldkundig gemaakt wordt.

 • Wim Esselink

  Beste Jan Cees,
  Het effect van de andere definitie van landbouwbedrijven zat vooral in 2016. Toen zijn veel kleine bedrijven buiten de landbouwtelling gebleven door de aanpassing van de definitie landbouwbedrijf.
  Dat had effect op vleesvee, maar vooral ook op de mestproductie van schapen en paarden.
  Zie de cijfers: <>

  Hier een link naar statline voor de verdeling van melkvee, vleesvee en de overige diersoorten:
  <>

 • farmerbn

  Wat is de toegevoegde waarde van dit artikel en waarom weer stellen dat het licht op oranje staat?

 • H Renting

  Het had allemaal heel simpel opgelost kunnen worden. Derogatie eraf en maximaal 2 gve/ha. Wel regionaal regelen. (geen grond bv op 100 km afstand). Is de gehele melkveehouderij grondgebonden. Geen mestafzet nodig.

 • Roeleke

  H. Renting. Ik heb het idee dat U voldoende grond heeft.
  Voor tussen weg zou 3 groot en 1 jongvee een oplossing zijn .
  Of misschien 20000 kg per hectare. Alle koeien geven immers niet evenveel.
  Er wordt immers nu op een norm per kg melk gerekend. Hoe hoger de productie hoe minder vee je dan kan houden. Een ieder kan dan zelf bepalen hoeveel liters per koe kan geven. Bij allebei kan een ieder dan zelf weer rekenen hoe hij er voor staat . Scheelt ook weer onkosten. Door de regelgeving nu moet je wel haast een hulp inhuren om te kijken hoe je ervoor staat.

 • Roeleke

  H. Renting. Ik heb het idee dat U voldoende grond heeft.
  Voor tussen weg zou 3 groot en 1 jongvee een oplossing zijn .
  Of misschien 20000 kg per hectare. Alle koeien geven immers niet evenveel.
  Er wordt immers nu op een norm per kg melk gerekend. Hoe hoger de productie hoe minder vee je dan kan houden. Een ieder kan dan zelf bepalen hoeveel liters per koe kan geven. Bij allebei kan een ieder dan zelf weer rekenen hoe hij er voor staat . Scheelt ook weer onkosten. Door de regelgeving nu moet je wel haast een hulp inhuren om te kijken hoe je ervoor staat.

 • JC Vogelaar

  Wim in 2017 is die aanpassing pas gerealiseerd toch?Niet al in 2016.

 • Wim Esselink

  Dat was in 2016. Zie <>

 • Genie

  ALLE nadelige gevolgen afwentelen op de fraudeurs. De goedwillenden mogen van deze fraude geen last hebben.

 • deB.


  En dat schrijft en dat schrijft maar, licht alweer op oranje...waar is dat op gebaseerd!? Doe eerst goed werk om inzicht te krijgen in daadwerkelijke aantallen, voordat men weer conclusie's trekt.
  Wat een sensatie artikeltje weer

 • voetballen

  Je kunt de kop ook anders lezen. Goed nieuws. Fosfaat weggevaagd door tweelingtruc.

 • koestal

  opgeblazen nieuws,weer lekker tegen boeren aantrappen,de journalisten rollen over elkaar heen

 • boer drenth

  Het is een slechte zaak dat er veehouders zijn die allerlei stunten uithalen om voordeel te krijgen. Hoop dat het gauw rustig word in de sector . En je gewoon aan de regels houden hoe vervelend ook.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.