Redactieblog

12 reacties

‘FrieslandCampina in 2018: vooruit met de geit!’

Hein Schumacher is net begonnen met de nieuwe baan en dat geldt ook voor Jaska de Bakker als financieel verantwoordelijke. Ze zijn respectievelijk pas 3 jaar en net 1 jaar werkzaam voor FrieslandCampina; ze zullen kwaliteit hebben, maar ze hebben de coöperatieve zuivel niet doorleefd.

Schumacher en De Bakker staan samen met de raad van commissarissen, die wel eens een betere samenstelling heeft gehad, onder leiding van Frans Keurentjes voor grote uitdagingen. Het rommelt in de zuivel en dat is niet goed.

FrieslandCampina (RFC) is door de leden gemaakt tot wat het is om melk goed te verwaarden. RFC veronderstelt dat het er ook toe doet bij allerhande sectorgelieerde discussies, gezien de omvang van het bedrijf.

‘Zou Joostens aftocht geïnitieerd zijn door eigenzinnige propaganda voor monovergisters?’

Neem nou de overeenkomst met het Wereldnatuurfonds om bij te dragen aan meer biodiversiteit. Hoe breng je dat in hapklare brokken bij de leden, waarbij biodiversiteit vele definities heeft? Hier zal Roelof Joosten toch niet over gestruikeld zijn? Of zou Joostens aftocht geïnitieerd zijn door eigenzinnige propaganda voor monovergisters? Het staat haaks op de biodiversiteitsmonitor van RFC, maar dat terzijde. Hoe het er met de vergisters nu bij staat, weet ik niet. Wel dat Joosten als dakdekker met zonnepanelen in de weer is.

Ja, Pakistan, China en Nigeria, hoe gaan de ontwikkelingen daar? Zijn er over deze investeringen goede beraadslagingen geweest? Heeft de ledenraad de risicoanalyse mogen bekijken, is hij daar goed bij betrokken? Wanneer consulteer je ledenraad als het niet goed gaat, of wordt die gebruikt als applausmachine?

‘Het is niet groeien om te groeien, maar groeien om te blijven’

En de melk in Nederland, nu 14 miljard kilo, hoeveel is dat in 2020-2025? Mijn voorspelling is 16 miljard. Het schijnt not done te zijn om te denken in groeimodellen. Nou, het is niet groeien om te groeien, maar groeien om te blijven; om op boerderijniveau klimaatverandering, energietransitie en circulaire economie ook een verantwoorde plek te geven in de bedrijfsvoering.

De 16 miljard kilo melk kent een grote verscheidenheid in herkomst qua verdienmodel. Kan best uit zes melkstromen bestaan. Allemaal met duurzaamheid hoog in het vaandel, anders past dat niet in Nederland, punt uit.

Verantwoorde groei

RFC, vooruit met de geit, weg met oud, alternatief denken over boerderijbedrijfsvoering. Ga een fleurige toekomst en perspectief uitstralen met verantwoorde groei.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Ik denk dat er eerder minder melk komt in 2025 dan meer.

 • alco1

  Maar ik deel de zorg over alle onduidelijkheid.

 • c.ferdinands

  de export van melk van melk zal nog steeds verder teruglopen alle poespas rondom de produktie van melk op zich zelf niet verkeerd gaat daarbij niet helpen

 • Trot

  Top frc en bestuur maar belonen metbiodiversiteit is voor ons ook genoeg

 • Cvdo

  Welja, ... 2 miljard kg melk erbovenop...
  De privaat zuiveleraars gaan t nog eens meemaken dat een kuub leidingwater duurder is dan een kuub spotmarktmelk......

 • koestal

  heel veel boeren kunnen geen vergunning krijgen voor een monovergister omdat de buren er tegen zijn , RFC is nog niet de baas over de buren !!!!!

 • Roeleke

  Ik zie nog niet die 16 miljard .We moeten onder het fosfaatplafond blijven toch en de grondgebondenheid wordt ook steeds belangrijker. Of heeft van Weperen nu nog niet genoeg?

 • mtseshuis

  Afgezien van die 2 miljard extra heeft van Weperen groot gelijk. Wat brengt ons nou al die flauwekul van monovergisting tm biodiversiteit? Wat betaalt WNF voor een toename in biodiversiteit? En wat nou als de ene regel (monovergisting) de andere tegen werkt (bodemleven absoluut niet gebaat bij vergiste mest).
  Schoenmaker blijf bij je leest en doe waar je goed in hoort te zijn, ipv allerlei flauwekul uit te denken die enkel tot doel heeft dat zo snel mogelijk zoveel mogelijk kleinere boeren afhaken, omdat alleen de grote door kunnen omdat er (te)veel op het spel staat om niet de regeltjes te implementeren..

 • gradje1966@

  Het bestuur en districtsbestuurders krijgen allemaal zwijg premie ze zitten er bijna allemaal voor het geld en niet voor het belang van de leden.
  Als ze eens meer luisteren en overleggen met de leden hoe we verder gaan zou beter zijn . Alles word van boven af opgedrongen. De kostprijs word met deze maatregelen veel te hoog .

 • Bennie Stevelink

  @eshuis en @gradje, lees dit eens even: <>

 • Attie

  Verschillende melkstromen?
  Zou zo maar kunnen met het nieuwe duurzaamheid keuze menu .

 • Sjaak

  Voorheen kenden we eigenlijk grofweg drie melkstromen. Gangbare melk, biologische melk en uiteindelijk kregen we nog weidemelk...
  Vooral die laatste, weidemelk, heeft nogal wat discussie en jaloerse verwijten opgeleverd.
  Als reaktie hierop is men uiteindelijk gekomen met een duurzaamheidsprogramma, waarmee men punten kan scoren, waarvan het resultaat zich vertaalt in melkgeldtoeslag.
  Nu gaat men dit uitbouwen in diverse melkstromen, zodat straks iedere melkveehouder een keuze kan maken welke melkstroom hij gaat produceren.
  Mijn voorspelling is, dat er straks noemenswaardig geen verschil meer is in de diverse melkstroomprijzen en dat dus de zogenaamde 'weidetoeslag' kompleet verdwenen is hierdoor.....
  Iedereen produceert dan nl. duurzaam, zoals van Weperen terecht opmerkt....

  Voor de consument wordt het allemaal ontzettend verwarrend, want men ziet door de melkstroombomen het duurzame bos niet meer....

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.