9 reacties

‘Fraude met koeregistratie: houdt het dan niet op!’

Wie zijn die kamikazepiloten die de poten onder onze stoelen vandaan schieten? Zo voelt het nieuws over de fraude met tweelingkalveren en GVE’s voor melkveehouder Tilly Smits.

Een rundveebedrijf runnen is momenteel een uitdaging. Maar je bent ondernemer, dus schouders eronder. Zie het ondernemen als een game met verschillende levels met een steeds lastigere moeilijkheidsgraad.

Wij zitten nog midden in het level fosfaatreductie-dossier. Zonder in details te treden: we voldoen netjes aan de regels. Maar administratieve rompslomp bij RVO.nl vertraagt de procedure. U snapt dat hier een wereld aan details speelt, maar dat is hier niet relevant. Vrije vertaling van een opmerking van een medewerker van RVO.nl: ‘Het is een snel in elkaar gedraaide wet met alle gevolgen van dien. Mevrouw, ik weet niet of ik in uw geval wel zo rustig zou kunnen blijven.’

‘Wij zitten nog midden in het level fosfaatreductie-dossier, maar administratieve rompslomp vertraagt de procedure’

Wij moeten nog vier beschikkingen krijgen en leven al een dik jaar in onzekerheid – overigens gewoon zonder rechtsgang. We hebben al diverse levels gehaald: een nieuwe milieuvergunning en niet te vergeten het PAS-traject. Afijn, herkenbaar voor mede-ondernemers. Je doet op je eigen wijze je best om je bedrijf te runnen.

‘We hebben al diverse levels gehaald: een nieuwe milieuvergunning en niet te vergeten het PAS-traject’

Ondertussen lopen we op ons tandvlees vanwege de geschetste onzekerheid op fosfaatreductiegebied. We blijven derogatie toepassen. Onze koeien hebben weidegang, we hebben voorgesorteerd en gereduceerd en een buurjongetje komt elke week enkele keren naar de kalfjes.

‘We lopen op ons tandvlees vanwege de geschetste onzekerheid op fosfaatreductiegebied’

En dan zijn er kamikazepiloten die de poten onder onze stoelen vandaan schieten! Want zo voelt het nieuws over de fraude met tweelingkalveren en GVE's.

Mijn dochter van 16 gaat naar Helicon en wil het bedrijf overnemen, maar welk bedrijf als dit zo doorgaat? Op deze manier verliezen we toch alle goodwill. Ik kan dit toch niet verdedigen! Straks zijn we de derogatie kwijt in Europa. En de levels nieuwe vloeren en asbest moeten nog volgen.

‘Door deze fraude verliezen we toch alle goodwill. Straks zijn we de derogatie kwijt in Europa’

Zeg het maar. Ik heb laatst nog verteld dat we met zijn allen de landbouw positief in het zonnetje moeten zetten, gewoon met kleine dingen; schoolklassen op je erf bijvoorbeeld. Maar hiertegen is toch geen kruid gewassen! Al staat het water je nog zo aan de lippen, dit doe je niet. Ik weet even niet hoe we hier nog iets positiefs uit kunnen halen.

Laatste reacties

 • Jaap39

  Mevrouw schouten moet haar rug goed rechten. Fraudeurs sanctioneren, strijden voor degene die zich aan de regels heeft gehouden.
  Direct in de verdediging vliegen rondom derogatie is een zwaktebod. Gewoon keihard verdedigen dat fosfaat reductie is gehaald door goedwillende boeren.
  Het schorem een melkleverstop opleggen.

 • jeannettedekker1

  RVO had zelf moeten zorgen dat hun administratie na 2-7-2015 op orde kwam,ik heb herhaaldelijk gebeld dat ze moesten zorgen dat duidelijk was bij RVO welke dieren onder welke diercategorie hoorde. Tot op de dag van vandaag bijna 3 jaar later hebben ze dat nog niet op orde. Als hun de boel voor elkaar hadden gehad hadden we deze geboortefraude helemaal niet gehad. Zelf maken ze er een grote puinzooi van en nu moeten de goede door de kwade lijden door gebrek aan leiding en duidelijkheid. Je kan de overheid gerust betichten van onbehoorlijk bestuur.

 • jeannettedekker1

  Laat Schouten haar eigen RVO eens flink oppoetsen,daar word het allemaal al een stuk makkelijker van.

 • jeannettedekker1

  Mestfraude en geboortefraude valt zeker niet goed te praten,maar weer hebben ze het voor elkaar dat ze boeren tegen elkaar opzetten. De overheid moet zorgen voor duidelijke spelregels en handhaving. De goede moeten nooit onder de kwade moeten lijden.

 • Henk.visscher

  De veehouderij moest haar eigen verantwoording nemen, uitbreiders hebben dat niet gedaan, de groep die niet heeft uitgebreid wel, we kunnen deze fraudeurs wel afschieten, maar als uitbreider(waaronder ik zelf al is het maar 5 koeien) hebben deze toestand veroorzaakt.

 • egbert

  De minister heeft groot gelijk om op dit moment met project KLw te stoppen.en aan de LTO mannen de minister heeft ook nog een beetje boerenverstand dus die kun je niet alles wijs maken wat jullie altijd proberen.
  groeier of niet dat heeft niks met i en r fraude te maken

 • hookwood

  Hier hetzelfde verhaal met de beschikkingen. Moeten er hier ook nog vier komen. Hebben een nieuw relatienummer gekregen ivm vorming VOF en dat is schijnbaar lastig in dit kader. Heb hierover al een paar keer contact gehad met RVO en gisteren wisten ze me te vertellen dat ik over een half jaar wel de laatste beschikking gehad moet hebben....

 • koestal

  Er worden enorme aantallen fraudeurs genoemd,die worden volgens mij uit de lucht gegrepen en klakkeloos voor waarheid aangenomen,sensatiepolitiek !!!

 • koestal

  De kamikazepiloten zitten in Brussel en den Haag,steeds weer tegen boeren ageren

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.