Redactieblog

’Spreken over toekomstbestendigheid melkveehouderij’

Of ik eens een keer een verhaaltje wil doen bij ZijActief. De laatste jaren ben ik iets terughoudender geworden met het ‘ja’ zeggen, want op een gegeven moment had ik er bijna een weektaak bij.

Maar deze vraag kwam heel voorzichtig met volledig begrip voor de huiselijke omstandigheden. En soms moet je het ook gewoon doen. Zoveel mensen weten zo weinig over wat ons werkelijk dagelijks bezighoudt. Hoewel ZijActief natuurlijk van oudsher een plattelandsvrouwenvereniging is, gok ik dat de meesten niet veel weten over de moderne melkveehouderij.

Verhaal over toekomstbestendigheid melkveehouderij

Ik beloof dat ik het zal doen en stel voor om een algemeen verhaal te houden over de toekomstbestendigheid van de melkveehouderij in Nederland. Als de dag dichterbij komt vraag ik nog wat nadere informatie. Het is de bedoeling dat het een avondvullend programma is. Oeps, dat had ik niet verwacht. Maar het geeft ook de mogelijkheid iets dieper op zaken in te gaan. Ik besluit ook te vertellen over de nitraatrichtlijn, het fosfaatplafond en de derogatie met het reductieplan erbij.

Dan moet ik ook maar meteen een flitsende presentatie maken. Omdat volgens onze cowboys PowerPoint uit is en Prezi in, wordt het een slideshow via internet. Ik begin er lol in te krijgen, want je kunt er mooie dingen mee doen. Ik check of er een beamer aanwezig is in de grote zaal van het woon-zorgcomplex, en informeer goed naar passende aansluiting op mijn laptop.

‘Niemand weet het wachtwoord van het internet’

Op de avond zelf lijkt er alsnog een kink in de kabel te komen; niemand weet het wachtwoord van het internet. En als ik dan maar bij wat bewoners ga vragen naar hun persoonlijke wachtwoorden, blijkt dat ook zij echt geen idee hebben. Het is duidelijk een andere generatie.

Gelukkig komt de technische man met zijn eigen laptop die hij al vaker op die plek heeft gebruikt en kan ik alsnog beginnen. Het wordt een supergezellige, interactieve avond met een hoop vragen. Als ik aan het eind een filmpje laat zien over het melken en kaasmaken op ons eigen bedrijf, besluit ik dat ik dan ook maar ‘ja’ moet zeggen tegen die oudere kaashandelaar die bij de vintage-Lions zit. Want daar weten ze al helemaal niet dat mensen wel zoveel mogen plassen als ze willen, maar onze koeien niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.