Boerenblog

2 reacties

‘NVI blijft tellen’

Het nieuwe mestbeleid kan leiden tot heel andere keuzes in de fokkerij. Hoog NVI blijft dan toch interessant.

Ik zie onder het voorziene mestbeleid, zonder KringloopWijzer-uitweg, twee scenario’s voor de melkveehouderij opdoemen.

  1. Ten eerste een krachtige productiestijging tot boven de 10.624 kilo. Daarboven kun je oneindig stijgen zonder nog koeien in te leveren, want dat is nu de laatste trap van de excretienormen. De vraag is echter wanneer de overheid excretiewaardes van boven 50 kilo fosfaat vaststelt.
  2. Een andere richting is het verhogen van de gehaltes. Dit kan in principe totdat de tankwagen de melk niet meer kan oppompen. FrieslandCampina betaalt uit naar lactose. Vet was uit de tijd. Inmiddels is voldoende duidelijk dat dit experiment mislukt is, het kent geen enkele navolging. FrieslandCampina kan er wel mee stoppen.

Is de huidige NVI dan nog wel toegesneden op de toekomst? Of het nog voldoet, kun je aflezen aan de topstieren. Worden die in de praktijk ook gebruikt? In het Inet-tijdperk kwamen de 100 stieren bovenaan de lijst helemaal niet op de markt, omdat ze te slecht waren. Je moest zoeken in de lijst naar bruikbare stieren. Nu staan zulke stieren automatisch onderaan. Bovenin staan de populaire stieren.

Taaimelksnelheid

Het enige probleem dat opdoemt is taaimelksheid. Een populaire stier als Danno staat nu ineens op 87 melksnelheid en is daarmee onbruikbaar geworden. Taaimelkse koeien scoren gunstig voor uiergezondheid en dat telt zwaar mee in de NVI. Daar zou dus een correctie op zijn plaats zijn. Waarom zag men dit niet bij de geneomics-beoordeling? Had een taaie stier als Danno wel mogen worden ingezet? We zullen er dus rekening mee moeten houden dat taaimelksheid behoorlijk kan bewegen.

De benen van Danno staan op 115. Ook die hebben een behoorlijke wandelmars gemaakt sinds zijn eerste genomics-uitdraai. Daarbij kun je opmerken dat de benen van andere stieren slecht zijn. Danno, Stellando en Malki zijn eenogen in het land der blinden, dus zij stijgen snel naar grote hoogten.

‘Hechten boeren wel waarde aan NVI?’

Dan is er de vraag of boeren wel waarde hechten aan NVI. Ik doe dat in ieder geval wel. Mooi voorbeeld vind ik Malki. Van deze stier die met 113 de hoogste klauwgezondsvererver binnen Holstein is, zijn inmiddels 11.019 kalveren geboren. De stier Norwin was jarenlang het boegbeeld van K.I.-Samen. Deze stier gaat het Holstein-ras redden, aldus de Grashoekers. Zijn beeltenis prijkt ook op het kantoor. Van de 11-jarige Norwin zijn 10.091 kalveren geboren. Kennelijk denken de klanten er anders over en zij gebruiken liever Malki met 255 NVI dan Norwin met 9 NVI.

Danno, Stellando en de hier afgebeelde Big Malki zijn eenogen in het land der blinden en worden nu volop gebruikt. - Foto: Alger Meekma
Danno, Stellando en de hier afgebeelde Big Malki zijn eenogen in het land der blinden en worden nu volop gebruikt. - Foto: Alger Meekma

We zien een oneindige stroom stieren voorbij trekken na de augustus-draai. Selecteer je echter stieren met 105 benen en hoger, een redelijk eiwit en goede gezondheidskenmerken, dan vallen ze bijna allemaal af. Ik ben tevreden met Caps Angelo in de ketel met 108 beenwerk en +42 kilo eiwit.

Bij CRV komt Delta Goal eraan. Met +1141 kilo melk +0.11 eiwit +0.51 kilo eiwit 109 benen en 111 exterieur zijn er veel plussen. Dit is een stier die voldoet aan het ideale fokbeeld. Afwachten wat er allemaal achter deze stier zit. Ik vrees dat bij een overstap op fosfaatrechten met enkel excretienormen, er geen ruimte meer is voor andere rassen dan Holstein. Dan rest weinig anders dan de uitersten op te zoeken.

Laatste reacties

  • oorspronkelijk

    gepoogd objectief te zijn
    waarom bij voorbaat de milieu inspanningen administratie misbruiken

  • hansvanbergen

    Dat is geenszins het geval Oor. Dat is allemaal tot achter de komma berekend hoe hoger de gehaltes hoe minder uitstoot. Daarnaast stijgen de koste ieder jaar met 2%. Dus zal een melkveehouder sowiezo iets moeten doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.