Redactieblog

15 reacties

‘Joosten en Keurentjes falen allebei’

Dit kan natuurlijk niet. In augustus enthousiast een nieuwe structuur van de organisatie van FrieslandCampina bekendmaken en een maand later zegt topman Joosten: “Ik ga weg”. Terwijl hij net nog in vergaderingen jubelde dat dit de juiste weg voor FrieslandCampina was.

“Ik word misselijk van de mooie verhalen die ze eromheen hangen”, moppert Hanna. “Joosten zegt dat hij er lang over heeft nagedacht en voorzitter Keurentjes kweelt dat bij elke periode een ander soort leider past. Verder overlaadt hij de vertrekkende directeur met complimenten. Hij zou goed zijn geweest in de ingrediëntensector en nog meer. Hij zegt niet dat Joosten slecht viel bij de boeren en dat zijn stijl van optreden de afstand tussen boer en coöperatie groter maakte. Terwijl die bij zijn voorganger, ’t Hart, juist kleiner was geworden.”

‘Gebrek aan bestuurlijke kracht’

Allemaal waar, maar waar het mij om gaat is het gebrek aan bestuurlijke kracht bij FrieslandCampina. Als de commissarissen kiezen voor een smalle top met Joosten als eerste man, dan moet je wel zeker weten dat het de juiste man is. Als je twijfelt, moet je het niet doen.

Maar ook Joosten faalt in zijn wijze van handelen. Hij maakt mij niet wijs dat hij in augustus nog niet overwoog het bijltje erbij neer te leggen. Dit zijn geen beslissingen die je in een paar weken neemt. Óf hij heeft zijn collega’s en de raad van commissarissen (RVC) om de tuin geleid, óf er is een knallende ruzie geweest. Anders is het niet mogelijk.

‘Brevet van onvermogen’

Merkwaardig is ook dat de RVC dit kennelijk niet doorhad. Keurentjes en zijn mannen hadden toch moeten aanvoelen dat de eerste man niet voor de volle 100% geschikt was? Vooral niet in de nieuwe organisatie met hem als leider. Ze geven daarmee een brevet van onvermogen af.

“Joosten gaat weg”, zegt Hanna. “Maar Keurentjes kan ook maar beter opstappen. Een reorganisatie heeft altijd gevolgen voor de mensen lager in de organisatie. Als de top faalt: wees sterk en ga. Want hoe krijgen wij als boeren weer vertrouwen in Keurentjes? Hij leidt niet, maar wordt geleid.”

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Ik hoop dat de meerkosten van deze hele operatie de eigenaren van de coop geen cent de kg melk gaan kosten over 2017 #Engro#Huishan#uitzwaaipremies

 • daan1908

  Men proeft al langere tijd dat er iets niet klopt . De vinger op de zere plek leggen lukt niet omdat relevante informatie ontbreekt .
  FC is een wereldspeler en als je wat wilt zal men toppers met dito salaris moeten halen . Maar ja , toppers zullen betaald moeten worden en dan begint het gejank weer . Nieuwe bezems vegen schoon , het advies is nu doorpakken .

 • H.Grotenhuis1

  # daan1908
  Door een (natuurlijk zeer duur) organisatieadviesbureau is het nieuwe bestuursmodel de afgelopen maanden aan de Directie en het Bestuur gepresenteerd, daar zal toch vast ook wel een assessmenttest aan gekoppeld zijn geweest?

  Verbazend is het dan dat daar richting de verdere toekomst geen volledige invulling van de top-directie en het bestuur aan gekoppeld is, ik krijg dus de indruk dat er aan hele korte termijn politiek wordt gedaan. Dit voelt niet goed.

 • Bennie Stevelink

  Heb je op dat niveau nog een assessmenttest nodig? Ik mag toch aannemen dat uit eerdere functies wel duidelijk is wat iemands capaciteiten zijn?

 • Peerke1

  hoeveel kreeg ie. graag in miljoens

 • jeannettedekker1

  We worden gepiepeld. Allemaal heel vaag. Loopt weg in het heetst van de strijd.

 • schooteind1

  Van de 5 directieleden zijn er in korte tijd 4 vertrokken. Enige uitleg aan de eigenaren (boeren) zou wel op zijn plaats zijn.

 • 8911077012

  laten we dapper zijn en vlugten
  laaste salaris niet uit betalen
  en geen vertrek bonus
  dit verdient hij niet !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • farmer135

  met de vertrokken directieleden is veel kennis verloren bij rfc

 • farmerbn

  Met nieuwe directieleden komt er weer veel kenneis bij.

 • Roeleke

  Ben eigenlijk wel benieuwd hoeveel ledenraden het wisten dat het niet goed ging in de top? Ook zij hebben de leden wat uit te leggen.

 • Marco22

  vergaderboer weet er ook niets van. Allemaal gissen.
  En we zullen het nooit weten of er moet een paar enorm stinkende lijken uit de kast vallen.

 • koestal

  Maar weer gaan shoppen bij Unilever of er nog directeuren in de aanbieding zijn

 • koestal

  Ze liepen te ver voor de muziek uit,zodat de melkveehouders hun nauwelijks konden bijbenen.

 • gradje1966@

  Vergader boer ik denk dat je niet helemaal gelijk hebt . Het hele bestuur moet zich eens afvragen wat ze toevoegen .
  De meeste bestuurders zitten er voor het geld en niet voor de leden .

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.