Boerenblog

2 reacties

‘Grasgroei in Victoria’

Om dag en nacht te kunnen beweiden, is het belangrijk om een goed weidesysteem te hebben. Maar hoe doen ze dat in de Australische deelstaat Victoria?

Elke week rijden ze hier een ronde langs de percelen om te kijken wat de staat van elk perceel is. Wat is de grasopbrengst? Is het te nat? Waar is bemesting nodig? Zomaar een paar vragen om te beantwoorden tijdens zo’n rit. Deze week was ik met de eigenaar, herdmanager en grasspecialist op pad om de percelen te beoordelen.

Tot de knieën in de modder

Dat het land hier in deze tijd van het jaar nat is, werd me op de eerste dag al duidelijk. Met veel te grote laarzen aan zou ik wel even het draad openen voor de koeien. Dat heb ik geweten. Eén stap in de modder en ik stond vast. Tweede stap. Met beide benen vast tot de knieën in de modder. Nadat de mannen weer bijgekomen waren van het lachen, konden we onze weg weer vervolgen.

Gras wil hier in Australië wel groeien! Fotos: Melissa Kanis
Gras wil hier in Australië wel groeien! Fotos: Melissa Kanis

Deze week deden we een uitgebreide ronde. Niet alleen om een rotatieplan voor het beweiden op te stellen, maar ook om te besluiten welke percelen opnieuw ingezaaid moeten worden, welke tekorten er in de bodem zijn en welke percelen in het voorjaar gemaaid kunnen worden. De grasspecialist vertelde me dat er in dit gebied grote verschillen zijn in grasgroei. We zitten hier niet ver van de oceaan. De grasgroei is hier vele malen beter dan verder landinwaarts. Er groeit hier veel gras.

Hoezo, nat?
Hoezo, nat?

Veel gras, maar ook problemen

Tijdens de rondgang was op sommige plekken wat paarskleuring te zien. Door een koudeperiode had het gras last van een fosfaattekort. Als de zon volgende week volop doorkomt, zoals de verwachting luidt, wordt het gras vast weer groener!

Sommige percelen zijn toe aan herinzaai. Dat kan met een annual of een perennial (eenjarig of meerjarig, red.) grassoort. Een eenjarig gewas geeft hoge productie in een korte tijd. Dit zorgt ervoor dat er meer gras ingekuild kan worden. Het wordt ook ingezet om een ander gewas op die percelen te telen in de winter.

De koeien lopen jaarrond buiten, ook in extreem natte perioden. Alleen de melkstal is overdekt.
De koeien lopen jaarrond buiten, ook in extreem natte perioden. Alleen de melkstal is overdekt.

Ook Down Under papierwerk

Na de ronde langs de bedrijven, kon het papierwerk beginnen. Berekeningen maken en… intekenen op de plattegrond. En oja, we willen niet maaien op de natte percelen. Deze houden we voor beweiding. Even rekening houden met de drainage dus.

Gelukkig wordt er niet geklaagd over hoe nat het hier is. De boeren zijn allang blij dat het regent, want in de zomer kan het enorm droog en heet zijn. Afgelopen zomer viel zeven maanden lang amper regen. Toch wel een wereld van verschil met ons koude kikkerlandje!

Laatste reacties

  • el

    Melissa, welke grassoort wordt er gebruikt voor het meerjarig grasland.

  • Met name raaigrassen (Engels) en ze gebruiken bijvoorbeeld timothee

Of registreer je om te kunnen reageren.