Redactieblog

1 reactie

‘De natuur terug in de landbouw’

Over de mogelijkheden van biologische bestrijders is nog veel onbekend, ook in de veehouderij.

In de tuin knip ik nog een paar blaadjes waarop wolluis zit uit de hortensia’s. Het is ook een manier om van die lastige beestjes af te komen. Zo doe ik het al jaren en het werkt prima. Eerst hadden de planten er veel meer last van en was er geen beginnen aan om de bladeren weg te knippen. Onze drie cowboys hadden toen wel een oplossing en boden aan om lieveheersbeestjes te gaan vangen. Die zouden de luizen wel opeten. Na een kwartier kwamen ze teleurgesteld binnen met slechts één rood-met-zwart gestippeld exemplaar. “Kun je ze niet op internet bestellen?”, vroeg de jongste slim. Ze moesten eens weten. Glastuinbouwers en vollegrondstelers doen dat al decennia.

Bekendheid biologische gewasbescherming vergroten

Om de bekendheid van de mogelijkheden van biologische gewasbescherming en natuurlijke bestuiving te vergroten, heeft het Berkelse bedrijf en wereldmarktleider Koppert kort geleden ter ere van zijn 50-jarig bestaan een ‘Experience Centre’ geopend. Dat koning Willem-Alexander graag wilde komen om de openingshandeling te verrichten geeft wel aan dat hier iets heel bijzonders gebeurt. Dat werd verduidelijkt op het speciaal georganiseerde symposium.

De inmiddels derde generatie Koppert nam de aanwezigen mee in de ontdekkingstocht die zijn opa, zijn vader en zijn ooms hebben gemaakt. Ondanks herhaalde wijze raad van zijn moeder om vooral niet in het familiebedrijf te stappen, zet ook Martin zich nu met hart en ziel in voor hun gedeelde overtuiging dat je samen mét de natuur prachtig duurzame landbouw kunt bedrijven. Met moderne technieken zoals drones kan zelfs zeer plaatselijk een natuurlijke vijand van plagen of ziekten vroegtijdig ingezet worden. Dat doet het bedrijf wereldwijd in 90 landen.

Natuurlijke vijanden voor vliegen en rode bloedmijt

Opvallend is het dat er over deze materie veel minder bekendheid bestaat onder veehouders, terwijl er ook voor irriterende huisvliegen, stekende stalvliegen en zuigende rode bloedmijten natuurlijke vijanden zijn. Roofvliegen en roofmijten maken hun leven onmogelijk en ze verorberen de eieren of larven zonder onze huisdieren te vervelen. Mooier wordt het niet en het is een enorme kans voor de veehouderij.

Ik heb meteen een aantal leerzame lespakketten ‘Hulptroepen uit de natuur’ voor onze basisschool besteld. Zo kunnen onze kinderen al vroeg kennismaken met het belang van hommels voor bestuiving en hoe voedsel op een gezonde en verantwoorde manier wordt geproduceerd. Misschien had ik er ook nog een doosje lieveheersbeestjes bij moeten doen …

Eén reactie

  • Henk Tennekes

    Prima stuk, Claudia. Je omschrijft de broodnodige transitie naar agro-ecologie, waarin de firma Koppert een bewonderenswaardige voortrekkker is.

Of registreer je om te kunnen reageren.