Commentaar

5 reacties

‘Boeren grijpen in’

Het is geen goed teken dat vier van de vijf bestuurders van FrieslandCampina dit jaar sneuvelden.

Hoewel coöperatievoorzitter Frans Keurentjes bij het vertrek van Roelof Joosten teksten uit als ‘dak repareren terwijl de zon schijnt’ en ‘een natuurlijk moment voor een andere keuze’, wijst alles op een strijd in de top van ’s lands grootste zuivelaar.

Veehouders voelden zich niet meer gezien, waardoor de verhouding tussen coöperatie en het bedrijf op scherp kwam te staan. Wie heeft het voor het zeggen bij zaken als monovergisters, fosfaatreductieplan 2017, verplichte KringloopWijzer en biodiversiteit? Welke kant moet de zuivelaar op om de winstmarge te vergroten, en hoe ga je om met leden die daar niet in mee willen? Hier denken de NV en een deel van de achterban heel anders over.

‘Verhoudingen staan op scherp’

Binnen NZO ligt de dominante positie die FrieslandCampina de laatste jaren onder Joosten innam erg gevoelig. De verhoudingen staan daar op scherp. Dat is ongewenst. Meerdere bronnen geven aan dat de regie in Pakistan verloren is en dat daar een grote afboeking dreigt. Bij de Chinese joint venture komt die er zeker. In Amersfoort is een reorganisatie gaande. Waar functies verdwijnen en mensen andere taken moeten oppakken, liggen tegenwerking en trainering op de loer.

‘Hein Schumacher moet de boerenachterban meer bij de beleidswijzigingen betrekken’

Met al deze open items, is het niet vreemd dat er koppen rollen. Exit Joosten dus. Zijn opvolger, Hein Schumacher, is van huis uit politicoloog en zou daardoor juist gevoel voor verhoudingen en het bij elkaar brengen van meerdere belangen moeten hebben. Hij moet de boerenachterban meer bij de beleidswijzigingen betrekken. Dat is wat boeren willen, daarom grepen ze in.

Laatste reacties

 • jeannettedekker1

  Het lijkt er meer op dat er achterkamertjes politiek is. Ze doen ons in de zak. De poppetjes verwisselen iedere keer van plek net als Sharon en Martijn. Blijft de vraag wie alles aanstuurd.

 • melkveehouder .

  @jeannette. Dat zijn wij, de melkveehouders, de eigenaren zelf. Alleen letten vergeten we af en toe onze medewerkers, de directie, terug te fluiten. Dat moet vaker gebeuren. Nou lijkt het af en toe " als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel".

 • melkveehouder .

  Aanvulling: letten .... we af en toe nie op en .......vergeten

 • alco1

  Ik denk dat juist dat het terug fluiten, Joosten heeft doen besluiten de handdoek in de ring te gooien.

 • koestal

  De poppetjes verdwijnen ,maar de regeltjes blijven !

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.