Redactieblog

3 reacties

‘After summer topic: fosfaat’

Het erf ligt vol met beste kuil en de mais lijkt top. De melkprijs is alleraardigst en dat blijft tot na de jaarwisseling zeker zo. Een jaar terug was het nog kommer en kwel. Nu kan menig strategisch wensenlijstje weer worden afgewerkt, mits er efficiënt wordt geproduceerd binnen de dieraantallen.

En toch zal menig melkveehouder zich afvragen, wat moet ik nou? Is mijn verdienmodel duurzaam, is het maatschappijbestendig? Wat voor plek heeft mijn bedrijf in het diversiteitsmodel van FrieslandCampina? En wil ik dat wel, kan ik niet beter naar A-ware gaan? Die doet volop aan acquisitie en zeurt niet over die laatste mandjes met melk waar geld bij moet.

Ben je daar dan over uit, dan mag je je buigen over fosfaat. De fosfaatrechten, die komen er. De derogatie lijkt behouden. Fosfaatrechten worden toegewezen met 2 juli 2015 als referentie, – 8%. Heb je al flink ingekrompen dit jaar, dan zal de teruggang in dieren gering zijn. Zeker wanneer je sterk grondgebonden bent. Maar de groeiers na referentie en grote overschotbedrijven zullen moeten inleveren. Knelgevallen lijken geholpen te worden, over de definitie wordt gesteggeld.

‘Stoppers kunnen cashen’

En dan heb je productiepower voor 20% meer melk, wat ga je dan doen? Ga je dan fosfaatrechten kopen voor € 100, € 200, of € 250 per kilo? Voor elke koe extra € 8.000-10.000 investeren in fosfaatrechten? Ga je fors investeren in fosfaatrechten – de reductie compenseren – dan krijg je een kostprijsverhoging van 2 tot 4 cent voor alle liters voor de jaren dat je het wilt afschrijven, afhankelijk van de kosten van het fosfaatrecht en de latente productieruimte die je wilt opvullen. Stoppers kunnen cashen. Ze moeten er wel uit zien te komen of ze de waarde van de fosfaatrechten hoog toekennen, wat de koper wenst, of dat ze dat er bij de grond opzetten.

Alleen degenen die een lage kritieke melkprijs hebben, de top van de sector, kunnen deze investeringen doen. Ons belastingsysteem financiert dit dan eigenlijk. En alle anderen die verder willen: minder jongvee, minder fosfaat in het voer en meer melken, en dan een beetje fosfaat erbij. Bedrijfskringloopwijzer is uw kompas.

Laatste reacties

 • alco1

  De grote denkfout in dit item is dat derogatie behouden is.
  Zelfs nog niet zeker voor 2018.
  En daarna al helemaal niet.
  Nee dan gaan ze verder met het afdwingen van linkse speeltjes met WEER derogatie als chantage middel.

 • oorspronkelijk

  als je geen enkel besef hebt van milieu
  dan telt derogatie en fosfaat als belemmeringen om Nederland vol te zetten met vee en stallen

 • Reactie verwijderd door een beheerder

Of registreer je om te kunnen reageren.