Redactieblog

9 reacties

‘We krijgen weer complimenten’

Melkveehouder Dirk van der Linden volgt het leertraject voor nieuwe weiders van stichting Weidegang. Zijn koeien lopen sinds afgelopen voorjaar weer buiten.

De reacties in zijn omgeving zijn erg positief. De complimenten compenseren het extra werk.

Op verjaardagsfeestjes wordt het hem regelmatig gevraagd. Of zijn koeien buitenlopen? Sinds afgelopen zomer kan hij daar ja op zeggen. Dirk van der Linden is een zogeheten nieuwe weider. Jarenlang moest hij antwoorden dat zijn koeien de wei niet zagen. Dat gaf hem geen goed gevoel. Alsof hij zijn koeien louter zag als een productiemiddel. Nu krijgt hij complimenten.

Hulp van en weidecoach

Dirk van der Linden (36) uit het Brabantse Sint-Oedenrode heeft samen met zijn broer Johan een bedrijf met 215 koeien en 170 stuks jongvee. De broers hebben zo’n 120 hectare grond in gebruik (67 hectare eigendom, 45 hectare losse pacht); ze melken hun koeien in een carrouselmelkstal. Ze doen mee met het nieuwe weiderstraject van stichting Weidegang. Een weidecoach begeleidt ze bij de overgang van opstallen naar weidegang. Die hulp kunnen ze trouwens goed gebruiken.

Dirk van der Linden: “Voor beweiding is 2017 tot nu toe een topjaar.” Foto: Bert Jansen
Dirk van der Linden: “Voor beweiding is 2017 tot nu toe een topjaar.” Foto: Bert Jansen

Van der Linden draait er niet omheen, het was de weidecoach die hem overhaalde om de stap te zetten. Niks mooier dan een koppel koeien in de wei, maar hij zag eigenlijk alleen nadelen. Extra werk, minder ruwvoer, daling van de melkproductie, dat soort dingen. Met een uitgekiend beweidingssysteem is weidegang op jullie bedrijf geen probleem, zei de coach. Op termijn kunnen jullie er zelfs geld mee verdienen.

Goede uitgangspositie

De uitgangspositie voor beweiding is op het bedrijf redelijk goed. Rond de stal ligt ruim 50 hectare, voldoende om de koeien 120 dagen per jaar 6 uur per dag te laten grazen. Het gaat om zandgrond en dat betekent dat de grond snel opdroogt en dus minder trapgevoelig is.

De huiskavel is sinds afgelopen voorjaar in zeven blokken verdeeld; elke dag gaan de koeien naar een volgend perceel en hebben zodoende steeds weer fris gras om te vreten. Dat werkt in principe prima, zegt Van der Linden na vijf maanden experimenteren.

Maar, voegt hij er onmiddellijk aan toe, het was ook ontzettend wennen. Nog meer voor de koeien dan voor hemzelf. “De beesten zijn gewend aan de voergoot, het gras ligt voor ze klaar. Nu moeten ze het voer in feite zelf ophalen. Vooral de oudere koeien hadden daar veel moeite mee.”

‘Heb geduld, het komt goed!’

Hij kreeg de neiging om ze weer naar stal te halen, maar de weidecoach riep: ‘heb geduld, het komt goed!’ Dat laatste klopte, maar de productie ligt gemiddeld nog steeds 1,5 liter per dag lager dan vorig jaar toen de koeien nog jaarrond op stal stonden.

Van der Linden gaat ervan uit dat de productie volgend jaar hoger ligt als hij de beweiding nog beter in de vingers heeft. “Maar dat weet je natuurlijk nooit. Voor beweiding is 2017 echt een topjaar. Stel dat de maanden april en mei ontzettend nat waren geweest, dan zou ik zeker de neiging hebben gekregen om het experiment te staken. Nu zeggen mijn broer en ik: volgend jaar gaan ze weer naar buiten.”

‘Eigenlijk zou de weidepremie in het eerste jaar op 2,5 cent per liter moeten liggen’

De weidepremie van 1,5 cent per liter was voor hem een stimulans om de koeien naar buiten te doen. Maar zijn ervaring is nu dat de premie eigenlijk te laag is, zeker het eerste jaar. “Het maken van afrasteringen, de aanleg van een drinkvoorziening, de lagere productie, het kost allemaal veel geld en arbeid. Eigenlijk zou de weidepremie in het eerste jaar op 2,5 cent per liter moeten liggen. Daar zou FrieslandCampina eens over na moeten denken.”

Weidegangpremie en begeleiding

Verplichte weidegang staat regelmatig op de politieke agenda. Zo’n verplichting stuit Van der Linden tegen de borst. “Weidegang is niet op elk bedrijf te realiseren. Stimuleer ondernemers zoals dat bij ons is gebeurd. Met een premie en begeleiding kun je veel boeren over de streep halen.”

Kwestie van vooruitdenken

Stichting Weidegang houdt komende weken open dagen op bedrijven van nieuwe weiders. Ook bij Van der Linden. “Ik wil mijn ervaringen graag delen met collega’s. Opstallers zien vaak vooral problemen, ik ben daar zelf een voorbeeld van. In de praktijk blijken veel van die problemen oplosbaar. Het is vooral een kwestie van vooruitdenken.”

Informatie over de open dagen is te vinden op www.stichtingweidegang.nl/open-dagen

Laatste reacties

 • Bolder01

  Complement is mooi om te horen.. maar kan de kosten er niet mee betalen.. Dus wie de koe in de wei wil moet er ook maar voor betalen

 • Zuperboer

  Breaking news*** Leraren salarissen niet verhoogd, wel heeft de minister flink gesmeten met complimenten*** Welke sector volgt. Kunnen we zo ook het ING-papa verlof mooi gaan financieren met de complimenten van Zalm!

 • deB.

  wat hebben we aan complimenten? kom op

  er moet minimaal een cent bij wil het uit kunnen!
  De hele zomer bezig met draadjes..maaien, ben er wel een keer klaar mee... moet betaald worden!!!! HEEL VEEL EXTRA WERK

  Ps. Hou een keer op over het baantjes kwekende weidecoach verhaal.
  De kan de melkveehouder het beste, ipv iemand die wijs mooi praat, van 2 hoog uit de dorpstraat~

 • farmerbn

  Eens met bolder , deb en met zuperboer. We gaan complimenten geven aan onze brokkenboer en krijgen daarna korting. Waarschijnlijk krijgt Van de Linden ook korting van zijn weidecoach na zijn complimenten. Nu FC nog.

 • koestal

  De boeren kregen al jaren complimenten,maar te weinig geld om alles te betalen,met alleen complimenten wordt je niet vrolijk.

 • koestal

  Wat verdient zo,n weidecoach met die mooie praatjes?,hij hoeft niet achter de koeien aan,hoeft ook niet door de bagger bij regenachtig weer . Hij heeft altijd mooi weer !

 • koestal

  Ik moet bij weiden de weg over met de koeien,staan die automobilisten te drammen en te mopperen dat het zo lang duurt ,en maar roepen dat de consumenten de koeien graag in de wei willen,daar merk ik niks van ,alleen maar scheldpartijen dat het niet op schiet. Ja ,de consument heeft het voor het blijkbaar voor het zeggen

 • landboer

  Extra werk met weiden? Dat de loonwerker veeel minder werk heeft wordt gemakshalve maar vergeten!

 • frl

  Ik vind juist dat dat je met weiden weinig werk hebt, koeien dagen nacht naar buiten, is toch heerlijk melken klaar koeien naar buiten tot volgende melkbeurt.
  En die 2,5 cent voor het eerste jaar zou ook belachelijk zijn, kunnen de dag en nacht weiders dan ook wel zeggen, voor extra weidegang.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.