Redactieblog

6 reacties

‘Vettere melkprijs door magerder top?’

Twee directeuren waren al weg en nu vliegen de volgende twee de deur uit bij FrieslandCampina.

Er blijven nog twee over: topman Roelof Joosten en Hein Schumacher van financiën.

“Dat ruimt mooi op”, zegt Hanna, die het niet heeft staan op grote directies met dikke salarissen. Ook de reden van de afslanking spreekt haar aan. Joosten zei: “Je bent voortdurend met elkaar in overleg met als gevolg een trage besluitvorming.”

“Dat is me uit het hart gegrepen”, zegt Hanna. ”Maar natuurlijk is het veel te laat. Ze werken al jaren met die grote directies. Joosten zit al vanaf 2011 in de Raad van Bestuur van FrieslandCampina en als opvolger van Cees ’t Hart sinds 2015 als eerste man. Hij heeft dus jaren nodig gehad om door te krijgen dat hij deel uitmaakte van een overlegfabriek, met een trage besluitvorming. Zelf kan hij dus kennelijk ook niet snel besluiten nemen.”

Wat mij opvalt, is dat in de hele reorganisatie het bestuur niet voorkomt. Keurentjes spreekt alleen woorden van dank en waardering uit aan de aan kant gezette directeuren. Een fatsoensbedankje. Als ze echt goed waren, gingen ze niet de laan uit.

Je krijgt een zwakke indruk van het bestuur. Ze keurden de vorige grote directies goed. Dat doen ze nu ook weer met deze afgeslankte Raad van Bestuur. Het doet me denken aan een stelletje jaknikkers. Ze mogen alleen het beleid van de Raad van Bestuur uitleggen aan de leden. Makkelijk voor de directie.

Top niet goedkoper

Hans mengt zich ook in het gesprek. “Je hoeft niet te denken dat die top goedkoper wordt”, zegt hij tegen Hanna. “De nieuwe business groups krijgen zwaardere taken. Reken maar dat ze daar ook duurdere mensen voor aannemen. Je krijgt gewoon een verschuiving van kosten uit de top van het bedrijf naar het volgende echelon. Wat mij wel aanspreekt is dat je kortere lijnen krijgt en snellere besluitvorming”.

“Dit nieuwe systeem werkt alleen goed als je twee uitsteken topmensen hebt”, is de conclusie van Hanna. “Als het kneusjes zijn is de afgrond dichtbij. Dat is de zwakte van het systeem.”

De melkprijs zal het uitwijzen.

Laatste reacties

 • 8911077012

  zijn deze twee niet weg gestuurt op voor bedachte raden
  kunnen ze strak deze twee de schuld geven
  dat er 110 miljoen in pakistan is verdamt in half JAAR tijd
  318 miljoen in china weg slimme chinees !?
  BEN BENIEUWT OF DIT OP NEJAARS VERGADERING AAN BOD KOMT

 • 8911077012

  MAAR DIT IS GEEN LACHERTJE WIE GAAT HIER VOOR OP DRAAIEN

 • Zuperboer

  Keurentjes wordt snel verwacht met een sfeerimpressie gefilmd tussen de koeien#charmeoffensief.
  Mijn vraag aan de ledenraad: "Wie is de baas binnen de cooperatie FCDF?" en "heeft u nog enige inspraak als ledenraad op welk terrein dan ook?". Maar ook hierop verwacht ik geen inhoudelijk antwoord, hoogstens mooipraterij.

 • mtspopken

  wordt er niet echt blij van dat Joosten en Schumacher met z'n tweeën met de centen kunnen doen wat ze willen. Van de ledenraad hoef je niet veel te verwachten, die worden meestal voor voldongen feiten gezet.

 • koestal

  Die Belgische mevrouw Snels was ook al snel weer weg.

 • koestal

  Nog 15.000 melkveehouders/ leveranciers en 22.000 personeelsleden binnen- en buitenland ,dit zijn wel indrukwekkende getallen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.