Redactieblog

9 reacties

‘Van ranzige margarine terug naar roomboter’

In de voedingswetenschap woedt een verhitte discussie of je mager moet eten, of volvet.

Boter wordt steeds duurder. Voor wie op geen enkele manier discussies over voeding volgt, is dat misschien een donderslag bij heldere hemel, maar het was eigenlijk wel te voorzien. In de voedingswetenschap woedt een verhitte discussie als het ware over of de aarde rond is of plat. Of je mager moet eten, of volvet. Sommigen wetenschappers beginnen te beweren dat de aarde rond is: je moet volvet eten.

Van lightproduct naar roomboter

Het Nederlandse Voedingscentrum is als een soort roomse kerk deze nieuwerwetse ideeën aan het bestrijden: je moet lightproducten eten, bijvoorbeeld Becel, en geen verzadigd vet. Het lijkt erop dat het publiek nu de discussie gaat beslechten. Veel mensen zitten gewoon weer gewoon aan de boter. Want als je verzadigd vet wilt eten, dan is roomboter vaak de eerste keus. Een avocado kan ook natuurlijk, maar niet alle Nederlanders weten al wat dat is.

‘Het Nederlandse Voedingscentrum is als een soort roomse kerk deze nieuwerwetse ideeën aan het bestrijden’

Boterolie zou ook een goed idee zijn, voor bakken en braden, maar de meeste Nederlanders weten niet meer wat dat is. Tegen de tijd dat dat weer herontdekt wordt, en ik geef je op een briefje dat dat eraan zit te komen, dan gaat de boter/vetprijs nog meer stijgen.

Hoe breder het zwoerd, hoe beter

Ik verwacht ook dat mensen weer vetter varkensvlees gaan eten en dat het witte randje juist weer geld waard wordt. Hoe breder de zwoerd, hoe beter. Dat Unilever de margarinefabriek verkocht heeft, vond ik ook een veeg teken. Zijn ze misschien bang voor claims als de aarde echt rond blijkt te zijn? Als de margarine niet zijn doel diende, was het mogelijk ook schadelijk.

‘Margarine was gewoon te verzonnen’

Voor wie sinds 1960 braaf die verschrikkelijk ranzige margarine heeft gegeten, is het ook bijna niet te verkroppen. Veel boeren bleven gewoon hun eigen boter eten. Margarine was gewoon te verzonnen. Als er iets geleerd kan worden van deze geschiedenis, dan is het wel dat in voeding boerenverstand het beter heeft geweten dan de wetenschap.

Artsen zetten mensen op volvet

In Leende, een dorp in Brabant hebben twee artsen 200 mensen op volvet gezet. De lokale supermarkt bestelt nu 300 potten Griekse yoghurt in de week in plaats van 30. Dat is yoghurt met 10% vet. Op Youtube kun je een filmpje vinden waarop deze eigenaar uitlegt dat hij dat helemaal niet erg vindt (zie video onderaan dit artikel). Het hoofdkantoor belde in het begin steeds of de bestelling wel klopte, maar nu ook niet meer.

Maar wat zag ik nu laatst in de supermarkt met huismerk van Albert Heijn? Een Griekse yoghurt met 0% vet. Welke gek is dat in de markt aan het zetten? Waar zit zijn boerenverstand? Gelukkig zijn er al boeren die 60- pluskaas maken. Daar gaan we de vet-mageroorlog lekker mee winnen.

Laatste reacties

 • oorspronkelijk

  niets nieuws onder de zon
  vet stilt de hoger want iedereen had een uur na de chinees weer honger.
  alleen tekort aan inspanning en bewegen zijn voornamelijk oorzaken van overgewicht.
  vroeger aten topsporters veel vlees nu koolhydraten verschil is directe energie of groter herstellend vermogen
  dat zei onze huisarts in 60er jaren
  boeren eten eigen boter????? sinds wanneer.

 • D. de Jong

  margarine gemaakt van plantaardige olieën hoeveel oerwoud is dat ook al weer per bakje.

 • Quote : Als er iets geleerd kan worden van deze geschiedenis, dan is het wel dat in voeding boerenverstand het beter heeft geweten dan de wetenschap.

  En zo is het !!!

 • frl

  Zie je wel aan Engels ontbijt, geeft een verzadigd gevoel kun je een hele tijd op teren, ondertussen eet je geen zoete tussendoortjes.

 • mtseshuis

  100 punten, schijf van 5 maar weer eens actualiseren...

 • alphons1

  aan vetbolletjes plakken mineralen daarom is het zo gezond

 • alphons1

  er is niks zo gezond als glaasje rauwe melk per dag te drinken. alleen daar wille de fabrieken nie aan. brengt voor hun te weinig op

 • agro1

  gaat alleen niet op voor mensen met (koe)melkallergie, die bestaan echt!!! prima alternatief is reuzel, dit vet is technisch vloeibaar bij kamertemperatuur, dus goed voor de cholesterolspiegel. en drinken.. wat is er mis met water en bier is ook gezond, gemaakt van gekookt beslag en bevat vit C (antioxidant). gewoon, net als met alles, met mate.

 • koestal

  Wetenschap was nog gebaseerd op oude onderzoeken uit de jaren '50, gefinanciërt door de plantaardige olie en suiker-industrie.
  Men is van 0,0 in 1900 naar een kruiwagen vol/jaar suiker gaan vreten in de 20e eeuw, en in de jaren '50 toen Churchill een hartaanval kreeg schrok de hele wereld en kwam men er achter dat dit hart- en vaatziekten in het hele westen een probleem was, eerste paar onderzoeken wezen naar suiker, toen kwam voedingsindustrie (o.a. Unilever) met eindeloze tegen-onderzoeken en die wezen uiteraard allemaal op dierlijke vetten, die kregen dus de schuld ook al werden ze al duizenden jaren gegeten, maar de gezondheid is sindsdien niks verbeterd, eerder verslechterd, alleen men beschikt tegenwoordig over onbeperkt medicijnen en inentingen daarom worden meeste mensen nog wel zo oud. Plantaardige olie is een ramp voor de wereld, hele oerwouden worden omgekapt voor de palmolie, margarine heeft al zoveel bewerkingen ondergaan, van nature is het grijs, ik meen dat het verwarmd is tot 500 graden, dan kun je nagaan dat er niks goeds meer in zit.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.