Redactieblog

‘Tussen struisvogel en kameleon’

Zorg dat je als veehouder in gesprek bent én blijft met eenieder die zich betrokken voelt bij jouw bedrijf. Scherp luisteren en kijken. Je steekt er altijd iets van op.

Het vak van adviseur, of relatiemanager is elke dag weer een uitdaging. Het mooiste vind ik de diversiteit van mensen. Eenieder reageert anders op adviezen, communiceert anders, werkt graag samen of liever alleen. Adviezen worden dan ook lang niet altijd overgenomen.

Adviestraject

Afgelopen week liep ik ook tegen zo’n casus aan. Er speelt een ingewikkeld adviestraject op het bedrijf met veel betrokkenen en grote belangen. In dit traject wijs ik de ondernemer nog op een paar punten die – in mijn ogen – beter geformuleerd op papier kunnen, om zo risico’s en belasting te beperken. De ondernemer staat hier niet meer voor open. De ondernemer hoort mijn ideeën aan en maakt de keuze om er niets mee te doen. Ik waardeer het enorm als een ondernemer de situatie goed in kaart brengt en zijn eigen keuzes maakt. Geldt dat hier ook, of is de ondernemer (te) eigenwijs?

‘Tsjech die we bezoeken heeft 2.000 kilo meer melk per koe’

Een vergelijkbare houding kwam ik tegen op het internationale congres van de European Dairy Farmers in Tsjechië. Ik was me er niet van bewust, maar de gemiddelde melkproductie in Tsjechië ligt op 9.715 kilo melk per koe. Tijdens een van de bedrijfsbezoeken kwamen we bij een bedrijf dat op een melkproductie zit van 11.130 kilo melk per koe. Tijdens de rondgang liepen enkele deelnemers de sleufsilo’s in om het ruwvoer te bekijken en te beoordelen. Ze kwamen vol verbazing terug. De graskuil was veel te nat en de maiskuil was veel te fijn gehakseld. Dit was absoluut niet optimaal. Echter, deze boer realiseert een melkproductie die 2.000 kilo melk per koe hoger ligt dan de ondernemers die deze opmerking plaatsten.

Ik was me er niet van bewust, maar de gemiddelde melkproductie in Tsjechië ligt op 9.715 kilo melk per koe. Tijdens een van de bedrijfsbezoeken kwamen we bij een bedrijf dat op een melkproductie zit van 11.130 kilo melk per koe.

Niet alleen op adviseur vertrouwen, stippel zélf je koers uit

Ik vraag mij dan af: wie bepaalt wat goed en wat optimaal is? Hebben deze deelnemers nu een verbeterpunt gevonden voor dit bedrijf? Of staan ze zelf niet open voor een nieuwe norm?

Als ondernemer moet je een zekere mate van eigenwijsheid hebben. Niet alleen blind op adviseurs vertrouwen, maar je eigen koers uitstippelen. Hierbij moet je wel optimaal gebruik maken van de kennis en ervaring die adviseurs bij kunnen dragen.

Scherpere normen voor banken

De wereld verandert in een steeds hoger tempo. Banken worden geconfronteerd met steeds scherpere Basel-normen. Dit vertaalt zich door in aangescherpte normen die de bank stelt aan haar klanten, boeren. Het maatschappelijk debat verandert, mede doordat een steeds kleiner aandeel van de bevolking nog actief betrokken is bij de landbouw. En dan nog maar niet te praten over de alsmaar stapelende mestwetgeving, inclusief alle onduidelijkheden.

Banken worden geconfronteerd met steeds scherpere Basel-normen. Dit vertaalt zich door in aangescherpte normen die de bank stelt aan haar klanten, boeren.

Stilstaan en als een struisvogel de kop in het zand steken is voor ondernemers geen optie. - Foto: Peter Roek
Stilstaan en als een struisvogel de kop in het zand steken is voor ondernemers geen optie. - Foto: Peter Roek

Struisvogelpolitiek en wat je kunt doen als boer

Dit alles vraagt veel van jou als boer. Hoe kun je mee bewegen en toch je eigen koers vast houden? Struisvogelpolitiek werkt in deze in ieder geval niet. Zorg dat je in gesprek bent en blijft met een ieder die zich betrokken voelt bij jouw bedrijf. Scherp luisteren en kijken. Je steekt er altijd iets van op. Dus mijn advies: niet blind achter je adviseurs aanlopen, maar wel goed luisteren en rustig overwegen wat je ermee kunt. Want stilstaan en als een struisvogel de kop in het zand steken is geen optie. Beter is dan af en toe kleur te bekennen als een kameleon.

Of registreer je om te kunnen reageren.