Boerenblog

16 reacties

‘Strontrijden in het weekend?’

Mest uitrijden in het weekend? Met die twee groeidagen extra verspeel je wel alle sympathie van de mensen. Zelfs voor een verstokte boer als ik is dit te veel.

Ik ben op weg naar Nederland. Tien uur rijden is wel veel voor een weekendje, maar anders zie je je familie nooit meer. Als ik bij Breda de A27 opdraai, zie ik dat de mais er beter voor staat dan in België en dat het gras van het land af is. Is dit de tweede of al de derde snede?

Zelfs in de auto blijf je boer. Soms ben ik wel eens jaloers op mijn Nederlandse collega’s met zulke gras opbrengsten. Maar als ik dan denk aan de generieke korting van 8,3% op de fosfaatrechten die recent bekend werd en de toeren van de provincie Brabant weet ik het zo net nog niet.

Enorme stank komt me tegemoet

Bij Utrecht draai ik rechtsaf en dan is het niet ver meer. Het is warm en broeierig, het zal vanavond wel weer gaan onweren en ik verheug me op een koud biertje in de tuin bij mijn schoonfamilie. Maar als ik uitstap komt er een enorme stank me tegemoet.

Welke idioot is er nu op zaterdagmiddag aan het strontrijden? Aan de scherpe geur kun je ruiken dat de mest ook nog niet eens goed is gemixt. Geen vakman dus deze boer. Weg biertje op het terras; we zitten binnen met de ramen en deuren dicht.

Voortbestaan hangt af van tolerantie in samenleving

Ik vind het onbegrijpelijk dat veehouders nog steeds niet in de gaten hebben dat hun voortbestaan afhangt van de tolerantie van de samenleving. Hiermee verspeel je alle goodwill (als die er nog was) en vraag je om reacties zoals in Brabant.

Natuurlijk zijn er argumenten om op zaterdag mest uit te rijden: het gras zit onder het plastic, zoonlief is vrij en wil wat doen en bovendien is regen voorspeld. Maar met die twee groeidagen extra verspeel je wel alle sympathie van de mensen. Zelfs voor een verstokte boer als ik is dit te veel.

Mest uitrijden op zaterdag mag niet in Bretagne

In Bretagne is mest uitrijden op zaterdag verboden. In de vakantiemaanden juli en augustus is vrijdag ook taboe. De mensen uit de steden gaan naar het platteland om van hun plekje te genieten en daar hoort geen strontlucht bij.

Blijven er altijd nog vier dagen per week over om wel de mest over het land te rijden. ‘Als je het geld nog op zaterdag moet verdienen, is het te laat’ was bij ons de uitspraak en daar zit wat in.

‘Als je het geld nog op zaterdag moet verdienen, is het te laat’

Als de landbouwsector geen rekening wil houden met de rest van de samenleving hoeven ze geen steun te verwachten als zij iets wil. Het gedonder met de fosfaatregels, het op eigen houtje opereren van de provincies en het dwarsliggen van de natuurorganisaties zijn daar voorbeelden van. Met het overlijden van oud-minister Gerrit Braks is een tijdperk afgesloten. Wie dat niet wil zien, is gedoemd te verdwijnen.

Laatste reacties

 • Koeienboer Jannes

  Alsof mest die op vrijdag is uitgereden op zaterdag niet meer ruikt. 👃🏼💩🚜💨🤦🏻‍♂️
  #zodebemesten #gullefahren

 • frl

  Dag en nacht weiden, dan hoef je in de zomer ook maar weinig mest te rijden.
  Maaien, schudden ect. heb ik op zondag ook nog nooit gedaan, vind het altijd wel lekker een dagje rustiger aan.

 • ghsmale

  24 uurs economie
  wegwerkers houden ons s'nachts, ook uit de slaap

 • gerben5

  Hoeveel ds komt er dan in bretange van een ha grasland?

 • farmerbn

  gerben5: ik denk dat er meer gras afkomt van een stuk grasland van 100.000 euro in Bretagne dan van een stuk grasland van 100.000 euro in Nederland.

 • Maas1

  Mensen hier uit de buurt komen uit Amsterdam,als je deze mensen uitleg over het reilen en zeilen van het boerenbedrijf is hun redenatie,wij zijn dolblij om op het platteland te wonen daar horen boeren luchten bij zo nu en dan. Het gaat in het bevolkte Nederland ook over wederzijds begrip binnen het redelijke.

 • driepint

  Helemaal mee eens. Op zaterdag hoeft de loonwerker hier ook niet te komen. Op andere dagen informeren wij de omwonenden dat we gaan mest rijden, zodat ze na een dag werken niet thuiskomen bij een was met mestgeur aan de lijn.

 • OoO

  En als ik een weekendje naar Amsterdam ga wil ik ook dat de vliegtuigen aan de grond blijven.

 • haj146

  Burgers komen naar het platteland om te genieten..... Bedenk wel dat ht platteland niet van hun is. Het hek lijkt me van de dam als je hier oook al rekening mee moet houden. Snachts is iets voor te zeggen ivm lawaai, maar weekenden....

 • farmerbn

  Ikzelf houd ook rekening met anderen bij mestrijden en inkuilen. Ik rijd de weg bij voorkeur niet onder de modder en maak die eventueel schoon. De laatste bouwvergunning had ik ook binnen een week na aanvragen.... Het werkt dus wel.

 • alco1

  Zo is het @farmerbn.
  Ik zeg ook altijd met de discussies rond normen van uitbreiding e.d.
  #acceptatie in de buurt.
  @haj. Met jouw instelling heb ik moeite mee.
  Er zijn muggenzifters, maar het gros is echt wel tolerant.

 • rub2

  Ik rij in het weekend over de weg met de trekker, zodat het werkverkeer er door de weeks geen last van heeft, goed hè. Tuurlijk beetje nadenken hoort er bij, maar zolang niemand er zondags last van heeft dat er voor de bui even kunstmest gestrooid wordt trek ik me er niet te veel van aan. In de horeca wordt er ook op zondag gewerkt.

 • hitscha

  Je gaat als boer toch niet mestrijden in een weekend met mooi weer?

 • koestal

  Is het in het weekend dan zo rustig in de grote stad,wie houdt daar dan rekening met wie ?

 • koestal

  Frankrijk ,waar het leven nog goed is voor de boeren.

 • j.verstraten1

  Voordat het mestinjecteren verplicht was stond in de apv van nagenoeg elke gemeente dat het verboden was om op zat zon en feestdagen mest te rijden. Dus zo vreemd is het niet.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.