1 reactie

‘Komkommertijd en vage communicatie over fipronil’

Ik wéét wat pluimveehouders nu doormaken, met de fipronil-zaak. Ons bedrijf heeft ook op slot gezeten. Iets op zichzelf ‘bijna onschuldigs’ hakt er flink in.

Ons bedrijf heeft 2 keer op slot gezeten omdat er dioxine in het voer zat. De eerste keer zat de dioxine in de koekjesmix, de tweede keer in de stoomschillen. Beide keren kochten we die van gerenommeerde bedrijven. Ik weet dus heel goed hoe de onzekerheid voelt die de pluimveehouders nu doormaken.

‘Dacht eerst bij fipronil: het is komkommertijd’

Ondanks mijn nare ervaringen dacht ik bij de start van de fipronil-problemen in eerste instantie dat het komkommertijd is; een nieuwsarme zomerperiode. De media pakken dan elk wissewasje breed op. Ik schatte daarom in dat de fipronil-affaire wel snel zou overwaaien. De NVWA moet zich zo nodig weer eens profileren, dus vinden ze maar eens weer wat? Zo zo, een tikkie boven de norm? Welke norm? In ieder geval een heel stuk minder dan de EU-norm!

‘Bij de start van de fipronil-problemen dacht ik in aanvankelijk dat het komkommertijd is, een nieuwsarme zomerperiode. De media pakken dan elk wissewasje op. Ik dacht daarom dat de fipronil-affaire wel snel zou overwaaien.’

De fipronil-kwestie blijkt toch groter te zijn

Maar de fipronil-kwestie blijkt toch groter te zijn dan het zich in het begin liet aanzien. Dat komt natuurlijk ook wel door de rol van de pers en de druk van verschillende organisaties. Het geeft ook aan hoe zwak we als landbouw hierin staan. De eigen controle doet het in 99% van de gevallen goed, maar als luizenbestrijding daarin niet genoemd staat, doe je ook niks fout. Wie heeft er nu zitten slapen, of was het zo dat niemand slapende honden wakker wou maken? Wanneer een product ineens heel goed werkt, zal er toch wel ergens een lampje moeten gaan branden? Pluimveehouders zullen zeker goed naar het middel hebben gekeken. Maar wanneer het op veel bedrijven gebruikt wordt, het middel op papier mag en deugt, het bedrijf correct oogt, en als je dan wat makkelijker van zo’n bloedluis af kunt komen, ga je snel een keer overstag.

‘Wie heeft er nu zitten slapen, of was het zo dat niemand slapende honden wakker wou maken? Wanneer een product ineens heel goed werkt, zal er toch wel ergens een lampje moeten gaan branden?’

‘NVWA kan haar belangrijke taak nooit waarmaken met huidige structuur’

De NVWA heeft een enorm belangrijke taak: toezien op de voedselveiligheid. Dat is onder de huidige aansturing nooit adequaat aan te pakken. Welke slimmerik heeft ooit bedacht om van de NVWA zo’n log apparaat te maken dat onder verschillende ministeries valt?

Bij een calamiteit moet je samen met de sector optrekken en direct de verdachte producten uit de winkels en handel halen, ook al ruim je te veel eieren, vlees of melk op. Je moet duidelijk communiceren met één mond. Erken de gemaakte fouten, benoem wat wél goed ging en wat de oplossing is. Vaak is het nemen van de eerste schade het beste. Anders ettert het heel lang door en kost het veel meer dan bij rigoureuze actie.

Op zich is er bij fipronil niet veel aan de hand. De volksgezondheid is zeker niet in het geding geweest. De consument is ook niet gek. Die snapt de boodschap echt wel als je in jip-en-janneketaal vertelt: als je een met fibronil behandelde hond aait, krijg je een veelvoud van het middel binnen dan als je een dozijn sterk vervuilde eieren eet. Maar zoals de NVWA communiceerde is killing: ‘beter van niet’, ‘deze wel, deze misschien voor kinderen niet’. Dat is wat anders dan duidelijk en eerlijk zijn.

‘Op zich is er bij fipronil niet veel aan de hand. De volksgezondheid is niet in het geding geweest en de consument is ook niet gek. [...] Maar zoals de NVWA communiceerde, is killing: ‘beter van niet’, ‘deze wel, deze misschien voor kinderen niet’. Dat is wat anders dan duidelijk en eerlijk zijn.’

Angst die je kunt hebben over een vracht voer

Als getroffen veehouder bekruipt me nog steeds wel eens de angst dat er zomaar wat in een vracht voer kan zitten, ook al betrekken we alleen van gerenommeerde bedrijven. Nu zijn de kippenboeren de pineut. Volgend jaar hebben we weer komkommertijd en wat dan?

Eén reactie

  • ed12345

    Het is te zot voor woorden dat je als boer bij gerenomeerde bedrijven je inkopen doet en jij de eerst verantwoordelijke bent voor de kwaliteit van die inkopen

Of registreer je om te kunnen reageren.