Boerenblog

10 reacties

‘Kater van de coöperatie’

Veel winst, maar geen goede uitbetaling aan de leden? Waar waren coöperaties ooit voor opgericht?

Onderweg naar de ledenraadvergadering van mijn Agrarische Bedrijfsverzorging word ik gebeld door een boerin. Terloops vraag ik hoe het gaat. Even is het stil. Dan geeft ze aan dat haar schoonouders het er nog erg moeilijk mee hebben dat de koeien weg moesten in het kader van de stoppersregeling. Ook haar man was naast zijn drukke baan met veel plezier en passie met de koeien bezig.

Zelf had ze de meeste moeite met het verkopen van goede, doorgefokte gezonde koeien voor de slacht maar ze is realistisch over de keuze om te stoppen. Hun zoontje van zeven vraagt voor zijn verjaardag drie extra rondebalenpersen van Siku en Bruder. Nu papa de koeien heeft weggedaan, moet hij meer maaien en balen maken.

Schitterende winstverwachting

Op de vergadering geeft de directie een doorkijk. Grote omzet groei en bij scherpe kostendekkende tarieven een schitterende winstverwachting: misschien wel verdrievoudiging. Zij houdt een warm pleidooi de winst van € 1,2 miljoen te herinvesteren in de coöperatie. Deze wil een aantrekkelijke werkgever zijn en extra personeel uit Oost-Europa lokken met goede arbeidsvoorwaarden en goede huisvesting. De winst gaat op aan aankoop van woningen.

Winst uitkeren aan boerenleden

Ik doe bij herhaling een oproep ook een aantrekkelijk deel van de winst uit te keren aan de boerenleden. Helaas is daar opnieuw weinig bijval voor. Ik kan nog geen deuk in het bekende pakje boter slaan. Hiervoor bied ik aan alle boerenleden mijn excuus aan. Het was van mij misschien ook heel naïef te denken dat je als ledenraadslid van een coöperatie ooit het verschil kunt maken. Na 17 jaar lidmaatschap en 7 jaar ledenraadlid verlaat ik deze coöperatie, een illusie armer.

Ik houd er een flinke kater aan over, niet begrijpend dat je zo weinig steun krijgt van andere agrarische bestuursleden. Zijn zij loyaal aan de directie? Zijn zij zo beïnvloed door cursussen van de Nationale Coöperatieve Raad of Nijenrode-opleidingen? Schamen zij zich ervoor op te komen voor zichzelf, aan te geven dat er thuis ook geïnvesteerd moet worden in de toekomst?

Praten over boerenrendement ouderwets

Ik ben stikjaloers als ik in Boerderij Vandaag het interview lees met Antoon van Vugt, directeur van coöperatie CZAV, die het misschien ouderwets vindt als je over boerenrendement praat. Winst maken bij de niet-leden en winst uitkeren aan je leden. Als men dit ouderwets vindt, begin ik het te snappen. Als je 56 bent, heb je mogelijk niets meer te zoeken bij een coöperatie. Want dan denk je ouderwets.

Coöperaties gegroeid, inkomen boer niet gestegen

De laatste 20 jaar is het inkomen van de boer niet meer gestegen maar de coöperaties zijn sterk gegroeid; dit geeft te denken. Nu cashen door de coöperatie te verkopen? Niet? Laten we dan ook stoppen om bij een laag inkomen alleen te wijzen naar de supermarkten. Waar waren de coöperaties ooit voor opgericht?

Ik hoop van harte dat de stoppende boer of boerin ook eens zo’n goede werkgever vindt. Al had ik die knul van zeven zijn dromen gegund ooit met een echte stoere trekker en balenpers op het land van zijn vader rond te kunnen rijden.

Laatste reacties

 • deB.


  Komt t.z.t

  Niemand heeft meer zin om in de toekomst 7 dagen krom te liggen voor andermans zakken te vullen.
  Het houdt een keer op

 • Bennie Stevelink

  De coöperatie leegzuigen om in de eigen boerderij te investeren is hetzelfde als grond verkopen om met dat geld een trekker te kopen. De grote meerderheid van de leden begrijpt dat. Diegene die dat niet begrijpen verlaten de coöperatie een illusie armer.

 • alco1

  Stellen dat de coöperaties sterk gegroeid zijn, is iets anders dan leegzuigen.

 • Bennie Stevelink

  @alco, waar komt die groei vandaan? Van grote marges of van fusies van kleine coöperaties tot grotere?

 • magele

  Corrupte boeren en directeuren bepalen vaak het beleid bij cooperaties, kijk naar CAV Den Ham.
  slimmeboer.blogspot.com

 • Fout Bennie.. cooperaties zijn opgericht voor de leden. Niet voor een of ander CEO-knulletje om zijn eigen grootheidswaanzin te bevredigen.

 • Farmer4life2

  @Bennie, heb je ooit naar de CAO voorwaarden gekeken?

 • Bennie Stevelink

  @Breitsma 21:53, lidmaatschap van een coöperatie is vrijwillig. Als jij het bij een particulier beter kunt krijgen ga je daar naar toe.

 • Soms

  Ik deel het gevoel van Jan. Ben daarom ook ooit opgestapt bij RFC. En bij de Agr. Bedrijfsverzorging zijn ze nu zelfs al aan het beleggen geslagen in huizen...Jawel voor buitenlandse arbeiders. Zitten wij daar als boeren op te wachten? Nee toch.

 • WGeverink

  De coop waar ik bij ben keerde tot een jaar of tien geleden divident uit. Tegenwoordig wordt alle winst in groter en mooier gestopt en is het voordeel van het met elkaar samenwerken helemaal verdwenen. Het divident is waar het om draaid. In de tussentijd de coop slank, up to date en funktioneel houden en absoluut niet meer. Onze coop lijkt wel een paleis. Elke paar jaar wordt er van alles onnodig vernieuwd van onze divident centen. Nu willen ze samen gaan met een coop 60 km verderop. Onze coop wordt gewoon te groot, te lomp en te vet om nog van nut te zijn. De coop is vergeten wat zijn funktie is. Het experimenteren in het buitenland is bij ons gelukkig wat moeilijker anders kwamen die blauwtjes die ze daar lopen ook nog uit onze knip.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.