Expertblog

2 reactieslaatste update:8 jul 2017

‘Tour de France, uhh ... Gras!’

Beelden van de Tour de France geven tegelijk een kijkje op hoe het gras er bij onze zuiderburen bijstaat. Winfried Raijmakers praat daarom over ‘Tour de Gras’.

Met de Tour is dit weekend het jaarlijkse rondje ‘Gluren bij de buren’ weer begonnen. Heerlijk vanaf de bank het boerenland in Duitsland, België, Luxemburg en Frankrijk bekijken. Ja, tijd is geld en geld is schaars. Maar af en toe even ontspannen en dan gaat er niets boven de Tour. Opnemen of Uitzending gemist kost niks.

Nu mopperen op het Nederlands elftal even gevoelig ligt, lucht het lekker op om naar hartenlust commentaar te leveren op het gras van de buren. Dat blijkt helemaal niet groener te zijn. Nederland is weer de beste!

Belgisch gras

Zondag reden de renners kort voor de finish door het Pays de Herve, een voor België wereldberoemd melkveegebied. Hemelsbreed 20 kilometer van de Nederlandse grens, maar een wereld van verschil. Het leek wel Frankrijk, al stonden de koeien zo te zien vooral binnen. Kijkend naar het gras, waarschijnlijk uit vrije wil. Zoveel detail laat de tv net niet zien, maar de foto liegt niet.

Grasland in het Pays de Herve, België, 20 km onder de Nederlandse grens.
Grasland in het Pays de Herve, België, 20 km onder de Nederlandse grens.

De omstandigheden zijn in het heuvelland zeker niet optimaal voor hoogproductief grasland. En eerlijk gezegd zie ik als ‘toerist’ en natuurliefhebber graag een bloemenweide vol vogels, vlinders en bijen. Toch vraag ik me dan steeds af of de natuur niet beter af zou zijn met een deel echte natuur en de rest productief grasland (niets ten nadele van agrarisch natuurbeheer overigens). Je bespaart duur krachtvoer èn een stukje Braziliaanse natuur.

Melkveebedrijf in het Pays de Herve, België.
Melkveebedrijf in het Pays de Herve, België.

Franse heli

De variatie binnen percelen grasland is vanuit de Franse heli ook overduidelijk te zien. Vijftien jaar geleden dacht ik, en met mij vele akkerbouwers, dat Nederlandse percelen homogeen waren. Uitzonderingen als dalgronden, stroomruggen, zandkoppen en dergelijke daargelaten. Inmiddels kijkt de hele akkerbouw reikhalzend uit naar goede, simpele en betaalbare oplossingen vanuit de precisielandbouw.

Voor iedereen die denkt dat het meevalt: kijk eens op de luchtfoto’van bijvoorbeeld Google maps. Nauwkeurige biomassakaarten van drones en sensoren laten zomaar verschillen van tientallen procenten zien. Het mag ook eigenlijk geen verrassing zijn voor wie ooit een gedetailleerde bodemkaart heeft gezien.

Fransen vertellen hoe het moet

Het Wageningse onderzoek in precisielandbouw richt zich ook op grasland. In samenwerking met velen, waaronder Yara. Er lijkt veel mogelijk, maar de ideale oplossing voor de melkveehouderij laat nog wel even op zich wachten.

Maar als we niet opschieten komen de Fransen ons vertellen hoe het moet. Airbus (van de vliegtuigen) is al een jaar bezig met satellietbeelden en hun ‘Fodder Production Index’. Aan dat idee zal iedereen wel even moeten wennen.

Vandaag beginnen

Toch is een flinke stap is snel gemaakt, door vanaf vandaag niet alle percelen over één kam te scheren. Er is nog volop ruimte voor verbetering. Loop de koeien een keer achterna, graaf een profielkuil en geniet van het prachtige gras dat Nederland te bieden heeft. Bijna net zo mooi als de koeien. Koeien kunnen steeds mooier en beter, maar vergeet uw grasland niet.

Smart farming op smartphone

Net als bij de Tour ontkom je niet aan sluikreclame. Maar dit kost niks en geeft wel snel en gemakkelijk extra inzicht: de nieuwe grasland-bemestingsapp voor op uw smartphone. Precisielandbouw of smart farming hoeft niet ingewikkeld te zijn. Kijk hoe het NMI met Yara 200 pagina’s bemestingsadvies heeft samengeperst op drie schermpjes van de GrassN app.

Met slechts drie clicks een bemestingsadvies per perceel, uiteraard per snede, voor maaien èn weiden. Gemak dient de mens en tijd is geld. En de echte graslandmanager kan natuurlijk alles finetunen terwijl de camera inzoomt op het zoveelste kasteel.

Foto

 • Grasland in het Pays de Herve, België, 20 km onder de Nederlandse grens.

  Grasland in het Pays de Herve, België, 20 km onder de Nederlandse grens.

Laatste reacties

 • WGeverink

  Mijn grasland ziet er uit als op de bovenste foto. Meerdere grassen, klavers, paardebloemen en op de hogere stukken zit er lucerne in de mix. De koeien lijken er erg mee in hun sas. Mischien niet zo'n hoge opbrengst per hectare maar dat is niet zo erg. Het grote verschil is dat er bij ons grond genoeg is en bij jullie niet waardoor er in onze ogen heel overdreven geboerd moet worden.

 • farmerbn

  Het gaat er niet om wie de groenste grassen heeft maar wie de meeste marge pakt. Frans gras krijgt amper kunstmest en al helemaal geen chemische onkruidbestrijding. Gras is daardoor een erg goedkoop ruwvoer zodat de marge per liter melk hoger ligt. Huurprijzen onder de 200 euro per jaar en koopprijzen dik onder één euro per meter.
  Daarnaast staat de grasgroei in de zomer stil terwijl de hele wereld naar het gras zit te kijken. Die stilstand wordt gecompenseerd in het vroege voorjaar en het latere najaar. Maar dan zien we dat niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.