Boerenblog

10 reacties

‘Stier Caps Angelo oogverblindend mooi’

Caps Angelo lijkt een stier die breed inzetbaar is. Het maakt mijn strategie voor het komende jaar eenvoudig met een pinkenstier, de schotten onder Powerline en Angelo en de ouderen onder een Belgisch blauwe.

De wereldbevolking groeit dagelijks met 200.000 bewoners, dus klanten genoeg voor onze spullen. Ook goed nieuws is dat de Nederlandse koeien met 29.000 kilo de hoogste levensproductie ter wereld hebben. Met ook nog de hoogste gehaltes ter wereld vergaat je de lust om nog naar buitenlandse stieren te kijken. Toch hebben ze in Canada Aikman RF die rondom best scoort. Maar met 88 melksnelheid ebt de interesse weer geheel weg.

KI Samen heeft onlangs de roodbonte Aikman-zoon Van der Pol Powerline ingezet. Zijn afstamming is aantrekkelijk. Moeder is een net geen excellente Danillo-dochter met 88 punten voor zowel uier als benen. De fokker omschrijft haar melksnelheid als gemiddeld. Voor Aikman zit de teleurstellende Beautifull. Dit was met 60.000 kilo en 85 AV een van zijn beste dochters.

Oude toppers

Verder in de lijn zitten oude toppers als Lava en Cash die we in de roodbontfokkerij gemist hebben. Opvallend is de lage uitval van hun dochters, waarschijnlijk door hun 105 en108 voor mortellaro-resistentie. Daarvoor zit Libero Red, Boy George, Caveman en Alva 4. Allemaal degelijke stieren die voldoende compenseren voor Aikman en Danillo qua melksnelheid.

Riverboy is een veel bekendere Aikman-zoon. KI Kampen zet zijn oogverblindend mooie zoon Caps Angelo in. Als mijn rietjes Powerline op zijn, gaan tot carnaval alle schotten en de beste melkkoeien onder Angelo. Deze sterke stier met breedte heeft alles en past overal op. Moeder Angela 3 heeft behalve AV 87 ook veel melk met goed vet en 3,77 eiwit. Haar vader is de Duitse Fagano. Een beste stier maar onbruikbaar vanwege zijn -0,23 eiwit.

Als mijn rietjes Powerline op zijn, gaan tot carnaval alle schotten en de beste melkkoeien onder Angelo

Dan een Fidelity-koe met 86AV met 62.500 kilo melk in slechts drie lijsten. Dan vind ik nog een AB Pagewire, een AB Oman en daarvoor 11 koeien waarvan 10 excellent en 1 AB. Allemaal met veel gouden medailles en awards omhangen Amerikaanse topfokkoeien.

Geen ingewikkeld paringsprogramma gebruiken

Met dit soort allround stieren met weinig tot geen fouten hoef ik geen ingewikkeld paringsprogramma te gebruiken. De pinken hebben hun eigen stier. De schotten krijgen nagenoeg allemaal nu Powerline en straks Angelo. Op een paar na krijgen alle oudere koeien een Belgisch blauwe.

Op die manier kan alles makkelijk afkalven. Ik heb toch al meer jonge koeien, omdat de ouderen uitgeselecteerd worden. Uitselecteren op DNA is duur en verkoop van vaarskalveren brengt minder op dan de kostprijs. Daarbij zullen de jongste dieren toch wel de hoogste genomics hebben.

Goede stiertjes melden bij ki‘s

Alleen CRV kan de informatie van uw koeien bekijken. Andere ki’s kopen stieren bij opfokkers en ook al op veilingen. Het is dus zaak om goede stiertjes als een mooie roodbonte Stellando of Riverboy-zoon te melden bij deze ki‘s, die ook interesse hebben in Bitcoin- en Angelo-stiertjes. Het is zonde om die naar de mesterij te sturen.

U moet Samen, Kampen en De Toekomst zelf even een mail sturen met de melklijsten en exterieurrapporten. Mocht het inderdaad een topstier blijken, dan kunt u tienduizenden euro’s tegemoetzien. Dus daar mag best wat aandacht aan geschonken worden.

Laatste reacties

 • oorspronkelijk

  is dit informatie of promotie
  liefst duidelijk vermelden

 • .....

  Ja idd dit is een advertorial en zet dat er dan ook boven

 • kleine boer

  Smaken verschillen de een vind dit mooi de ander dat....

 • Beheerder.Boerderij
  Redactie

  @oorspronkelijk en ....., dit is een blog van melkveehouder Hans van Bergen. Dit wordt linksboven de kop weergegeven met de tekst 'Boerenblog'.

 • oorspronkelijk

  sorry,
  in grote lijnen ken ik de verschillen
  maar van blogs ken ik de status niet.
  uitzonderlijk dat de redactie reageert dhr van Bergen weet mij altijd goed van repliek te bedienen

 • hansvanbergen

  Zoals je kunt lezen ben gebruik ik deze stieren zelf. Ik vind ze de beste die op dit moment op de markt zijn. Ik zet wel een hele duidelijk oranje wapperende vlag bij melksnelheid en sommige stieren in de afstammingen. Dat zul je in een advertentie nooit aantreffen. Maar daarvoor moet je ook weer ingevoerd in de materie zijn. Mooi in de melkveehouderij is functioneel mooi. Dat heeft met smaak niets te maken.

 • hansvanbergen

  Ik wordt er heel vaak op aangesproken dat een abbonement op Boerderij zo duur is. Ik probeer vaak goedkope stieren te vinden die toch het beste zijn. Deze stieren zijn in juli in de aktie een een lezer kan zo theoretisch wel heel makkelijk zijn abbonmentskosten terug verdienen. En zijn veestapel verbeteren.

 • hansvanbergen

  Ki's zijn hier ook helemaal niet blij mee. Zij hebben veel liever dat hun klanten proefstieren gebruiken. Als ik ze vraag om informatie komt dat meestal zuchtend en kreunend tot stand en ik heb al vaak genoeg boze telefoontjes gehad. @Oorsprokelijk dat krijg je als je kritisch durft te zijn.

 • oorspronkelijk

  cashen of onderdeel van betrouwbare opbouw fokwaarden
  brede inzet verkleint milieu interactie
  als vader moeder boer is alles wat selectie makkelijk maakt-ontzorgen-
  dus kan ik je weerwoord niet weerleggen

 • kleine boer

  Als de koe van 30 jr geleden het voer en huisvesting van nu kreeg zag het er voor toen ook goed uit op de lijsten ....

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.